Skrite pasti akcij, akcijskih cen in poceni klimatskih naprav

Klimatske naprave v akciji

Klimatske naprave v akciji — jim gre zaupati?

 

Ali so poceni klime lahko kakovostne in ali lahko zaupamo akcijam klimatskih naprav? Od česa vse je odvisna cena klimatske naprave in na kaj biti pozoren pri nakupu klime? Odgovore na to najdete v članku.

 

Kazalo vsebine:

 • Klimatske naprave — cena in kakovost
 • Kakšne so skrite pasti pri nakupu klime?
 • Kaj pa spletno nakupovanje in akcije klimatskih naprav?
 • Kako se torej »pravilno« lotiti nakupa klime?
 • Najboljše klimatske naprave za vaše potrebe
 • Rajši kot poceni klimo izberimo premišljen nakup

 

Ponudba klimatskih naprav na trgu je izredno obsežna, zato se nam pri nakupu klime hitro pojavi vprašanje, kakšno klimo izbrati in kateri ponudbi zaupati.

 

Klimatske naprave — akcije, cena in kakovost

 

Cene klimatskih naprav se gibljejo vse od izredno nizkih, denimo za prenosne klime, do višjih cen za multi-split klimatske naprave različnih tipov in namembnosti, za katere moramo včasih seči kar globoko v žep. Ali so poceni klimatske naprave lahko prav tako kakovostne in ali lahko zaupamo akcijam klimatskih naprav?

 

Tako kot pri nakupu ostale opreme za udobje in funkcionalnost doma in izdelkov višje vrednosti, moramo biti tudi pri nakupu klime previdni. Klimatske naprave v akciji niso nujno najboljša izbira, pozorni pa moramo biti predvsem na to, da preverimo, kaj vse ponudba obsega.

 

Kakšne so skrite pasti pri nakupu klime?

 

Klimatske naprave v akciji

Ne ujemite se v skrite pasti pri nakupu klime.

 

Klimatske naprave v akciji so resda v večini primerov (le) marketinški prijem za izboljšanje prodaje. Lahko pa se zgodi, da akcijo klima naprave trgovci izkoristijo tudi za to, da se znebijo starih zalog klimatskih naprav, ki jim stojijo v skladišču. To za uporabnika lahko pomeni manj kakovostno in starejšo klimatsko napravo, za katero je tudi cena v akciji, ki jo boste plačali, lahko bistveno previsoka.

 

Prav tako se lahko zgodi, da pri nakupu klimatske naprave v akciji prejmete klimatsko napravo z napako ali pa ponudnik ceno klimatske naprave zniža na podlagi tistega, kar ni vidno na prvi pogled. Bodisi je to izredno kratka garancijska doba ali pa dejstvo, da vam pri nakupu klimatske naprave servis ne pripada. Prav tako so nekatere poceni klime lahko slabe glede energetske učinkovitosti in varčnosti delovanja. Pri ponudnikih, ki jim ni pomembno ustvarjanje kakovostnih odnosov s strankami, pač pa le hiter zaslužek, se hitro lahko ujamete v tovrstne skrite pasti pri nakupu klim.

 

Držimo se vodila, da kar izgleda predobro, da bi bilo res, zadostno preverimo — in se tako izognimo nakupu »mačka v žaklju«.

 

Kaj pa spletno nakupovanje in akcije klimatskih naprav?

 

Klimatske naprave v akciji

 Izzivi in priložnosti pri nakupu preko spleta.

 

Sploh v primeru spletnega nakupovanja moramo biti izredno previdni. Seveda se dandanes vse večji del nakupov opravi v spletnih trgovinah. To dejstvo je neizpodbitno in tudi logično, saj spletne trgovine omogočajo enostavno poslovanje, personalizirano izkušnjo in pogosto tudi nižje cene. A sploh pri izdelkih višjega cenovnega ranga, ki jih bomo uporabljali več let, je smiselno, da pridobimo kakovostno mnenje strokovnjaka in si klimatske naprave po možnosti tudi pogledamo v živo.

 

Kakšni pa so lahko izzivi pri nakupovanju preko spleta? Ob morebitnih težavah se lahko srečamo z zapletenimi postopki uveljavljanja garancije ali vračila kupnine, v primeru dvomljivih ponudnikov pa so mogoče tudi spletne prevare. Kadar nakupujemo preko spleta, se tako odločimo za preverjene in zaupanja vredne ponudnike. V splošnem pa se držimo vodila, da kar izgleda predobro, da bi bilo res, morda ni, kar je videti. Zato ponudbo zadostno preverimo — in se izognimo nakupu »mačka v žaklju«.

 

Kako se torej »pravilno« lotiti nakupa klime?

 

Vsi prej omenjeni scenariji so skorajda nemogoči, če ste pri nakupu klime pozorni, naredite svojo lastno raziskavo in se posvetujete s strokovnjaki. Kakovostni distributer klimatskih naprav vam bo omogočil tudi ogled in izmero prostora s strani monterja. Ta vam bo glede na vaše želje in specifike prostora predlagal napravo, ki je najbolj primerna za vas.

 

In prav to je pri nakupu klime glavna usmeritev. Naj vas pri izbiri ne vodijo cene in akcije klimatske naprave, pač pa se odločajte na podlagi specifikacij in funkcionalnosti naprav in lastnih potreb.

 

Tako bo za vas morda v nekaterih primerih celo bolj primerna poceni klima z manjšo močjo delovanja, če boste klimo uporabljali zgolj občasno ali denimo v počitniški hiški. Višja investicija v klimatsko napravo pa se vam bo brez dvoma povrnila, v kolikor boste klimo uporabljali pogosto ali ves čas. Takšna naprava je smiselna za uporabo v prostorih, kjer se veliko nahajate, saj vam bo prinašala veliko večje udobje in boljšo kakovost bivanja.

 

Pred nakupom klime naredite raziskavo in se dodobra informirajte o tem, kaj boste dobili za svoj denar.

 

Najboljše klimatske naprave za vaše potrebe

 

Klimatske naprave v akciji

 

Odločajmo se na podlagi tega, kaj potrebujemo, ne na podlagi akcij.

 

Kako pa se najbolj učinkovito lotiti nakupa klime? Odločili ste se, da potrebujete klimatsko napravo. Poglejmo, kaj so naslednji koraki.

 

 • Izmerite prostor, ki ga s klimatsko napravo želite ohlajati ali ogrevati. Informacija, ki vas zanima, je prostornina prostora.
 • Glede na prostornino prostora izračunajte potrebno moč klimatske naprave. Primer: Kubični meter prostora za hlajenje zahteva 25 W moči klimatske naprave, za ogrevanje pa 35 W. Kaj to pomeni v praksi? Če imate prostor velikosti 45 m3, pomnožite 45 (m3) s 25 (W) in dobili boste moč klimatske naprave, ki je potrebna za učinkovito ohlajanje prostora. V primeru omenjenega prostora tako potrebujete klimatsko napravo z močjo vsaj npr. 1125 W oziroma 1,1 kW. V kolikor prostor želite ogrevati, pa prostornino pomnožite s 35 (W).
 • Preverite lego prostora in število ljudi v prostoru. V kolikor je prostor pozicioniran na sončni strani stavbe in je v prostoru več ljudi, potrebujete močnejšo klimatsko napravo.
 • Razmislite o tem, na kakšen način prostor uporabljate, kako pogosto boste klimatsko napravo uporabljali in kakšne so potrebe prostora (denimo v spalnici boste potrebovali izredno tiho klimatsko napravo).
 • Izberite še tip klimatske naprave, ki ustreza vašim potrebam. Izbirate lahko med stensko klimo, talno klimatsko napravo, kasetno oz. stropno klimo in kanalsko klimo. Na voljo pa so vam tudi dvojne klimatske naprave z eno zunanjo in dvema ali več notranjimi enotami klim, s katerimi lahko upravljate temperaturo tudi v (več)jih prostorih ali celotni stavbi.

 

Ko veste, kaj potrebujete, se posvetujte s strokovnjaki. Ti vam bodo predlagali najboljše rešitve za vaše potrebe, lahko pa si pomagate tudi s člankom, v katerem so predlagane in opisane najboljše klimatske naprave glede na različne potrebe uporabe, specifikacije klimatskih naprav in ceno.

 

Za primerjavo učinkovitosti in cene klimatskih naprav je koristen tudi vpogled v seznam Zveze potrošnikov Slovenije. To so rezultati njihovega testa vseh klimatskih naprav, ki jih je moč dobiti v Sloveniji.

 

Rajši kot poceni klimo izberimo premišljen nakup

 

Vsak si želi kupiti poceni klimo oz. z akcijo pri nakupu klime izvesti ugoden nakup, saj cene klimatskih naprav niso zanemarljive za naš gospodinjski proračun. A naj nas ne zavedejo popusti in ugodnosti. Po izkušnjah uporabnikov in izdelkih na trgu sodeč pri nakupu klimatskih naprav praviloma dobimo tisto, kar plačamo. Kar pomeni, da bo v večini primerov za zares kakovostno klimo potrebno odšteti nekoliko večji znesek. V končni fazi tako velja, da se odločajmo na podlagi tega, kar potrebujemo, in ne na podlagi akcij in ugodnih cen.

 

Zaključek

 

Ne ujemite se v skrite pasti akcij in poceni klimatskih naprav. A brez skrbi — to se zgodi le, če nismo dovolj pozorni in se odločamo naivno, impulzivno in brez premisleka. Pri nakupu klim tako preverimo ponudbo in pogoje nakupa ter se informirajmo o tem, kaj vse dobimo za svoj denar. Nakup klime bo v tem primeru prijetna in enostavna izkušnja, ki nam bo prinesla dolgotrajno zadovoljstvo in prijetno bivalno okolje.

# Značke objave