Če upoštevate to, bo ogrevanje s klimo učinkovito in varčno

Ogrevanje s klimo

Ogrevanje s klimo je učinkovito in varčno.


Iščete način ogrevanja, ki je istočasno učinkovit in varčen? V mnogih primerih ogrevanje s klimo prinaša boljše rezultate kot drugi načini ogrevanja. Izvedeli boste, na kaj biti pozorni pri nakupu klime, da bo ustrezala vašim potrebam in vam zagotovila prihranek.


Preberite si kazalo vsebine in nato začnimo.

 • Spreminjanje navad: ogrevanje s klimo pozimi
 • Izredna praktičnost ogrevanja s klimo
 • Učinkovito kot primarni vir ogrevanja
 • Nižja poraba pri ogrevanju s klimo
 • Kako klima sploh ogreva prostor?
 • Na kaj biti pozorni, ko se odločate za gretje s klimo?
  • — Preverite energetsko nalepko
  • — Energijska učinkovitost in izkoristek
 • Zaključna ugotovitev


Ogrevanje prostorov s klimo postaja vedno pogostejša izbira uporabnikov. K temu pripomore več dejavnikov. Vsak se rad odloči za praktično ter cenovno ugodno in varčno možnost ogrevanja. S stalnim izboljševanjem učinkovitosti klimatskih naprav ter praktičnostjo njihove uporabe je to točno tisto, kar vam ogrevanje s klimo zagotavlja.


Gretje s klimo je odlična izbira za prehodna obdobja in ogrevanje prostorov, ki jih uporabljamo občasno. Vedno pogosteje pa služi tudi kot primaren vir ogrevanja naših domov in drugih prostorov.


Spreminjanje navad: ogrevanje s klimo pozimi


Zaradi vedno večjih klimatskih sprememb in nestanovitnosti vremena v zadnjih letih, se spreminjajo tudi navade ogrevanja. Predvsem v času prehodnih obdobij se srečujemo z izzivom potrebe po preklapljanju med ogrevanjem in hlajenjem. To za večino ogrevalnih rešitev predstavlja velik problem.


Klimatske naprave pa to nalogo opravijo zlahka in nam poleg tega tudi zagotavljajo regulacijo temperature skozi celo leto, saj jih pozimi uporabimo za ogrevanje, poleti pa za hlajenje prostorov.


Izredna praktičnost ogrevanja s klimo


Poleg tega, da klimo lahko upravljamo z enostavnim daljincem, prostore s pomočjo klimatske naprave tudi ogrejemo zelo hitro. Predstavljajte si, kako dolgo traja, da začutimo toplino v prostoru, kadar začnemo ogrevanje denimo z lesom ali peleti. Pri klimi se toplota razširi po prostoru hitro, in že nam je toplo.


To je predvsem koristno pri ogrevanju objektov kot so vikendi ali počitniške hiše, kjer prostor želimo ob obisku ogreti hitro in kjer prenočimo le občasno — ob predpostavki, da ves čas vzdržujemo minimalno ogrevno temperaturo. Prav tako tovrstno ogrevanje porabi manj energije kot denimo plinska ali pa električna peč, in ima poleg še mnoge druge prednosti.


Ogrevanje s klimo

Ogrevanje s klimo hitro ogreje prostor.


Učinkovito kot primarni vir ogrevanja


Ogrevanje s klimo pozimi pa nikakor ni omejeno na občasno uporabo ali uporabo kot sekundarni vir ogrevanja. V mnogih primerih ljudje gretje s klimo uporabljajo za primaren vir ogrevanja. Sodobne klimatske naprave z invertersko tehnologijo namreč zagotavljajo optimalno ogrevanje tudi pozimi.


Klime z dobro energijsko učinkovitostjo lahko ogrevajo bivalne in druge prostore tudi v zunanjih temperaturnih razmerah vse do -25 °C.


Nižja poraba pri ogrevanju s klimo


Klimatske naprave so za ogrevanje ne samo praktična, pač pa tudi izredno varčna izbira. Klima vas bo ogrevala občutno ceneje kot drugi grelni sistemi, denimo ogrevanje na plin, kurilno olje in ogrevanje na elektriko s kaloriferji ali električnimi grelniki.


Prav tako je začetna investicija za nakup klimatske naprave skupaj z montažo običajno bistveno nižja od stroška nakupa drugih naprav oz. sistemov za ogrevanje. Tudi stroški servisiranja so v primerjavi s servisiranjem drugih sistemov ogrevanja nižji, in tudi servis je opravljen hitreje.


Ogrevanje s klimo

Ogrevanje s klimo zagotavlja prihranek.


Kako klima sploh ogreva prostor?


Da bi bolje razumeli, zakaj klima ogreva prostor bolj varčno kot drugi ogrevalni sistemi, poglejmo, kako klima sploh ogreva prostor. Njena posebnost je, da za ogrevanje s pomočjo hladilnega sredstva toploto črpa iz sistema in okolice, torej iz ozračja, in ga s pomočjo ventilatorja enakomerno razporedi po prostorih. Poleg tega za delovanje porablja električno energijo, katere cena je nižja od cene drugih energentov.


Njena prednost je tudi, da ob ogrevanju filtrira prašne delce v zraku. To pri boljših modelih klima naprav pripomore k odstranjevanju bakterij, virusov in alergenov in posledično k ohranjanju našega zdravja.


Na kaj biti pozorni, ko se odločate za ogrevanje s klimo?


Ob izbiri klimatske naprave je bistveno upoštevati tip objekta in bivalne navade posameznikov. Da boste klimatsko napravo lahko učinkovito in optimalno uporabljali, jo je bistveno namestiti na mesto, iz katerega se bo ogrevani zrak kar najhitreje in najbolje razpršil po celotnem prostoru.


V kolikor pred nakupom naprave naredite zadostno raziskavo o klimatski napravi, izkušnje uporabnikov kažejo veliko zadovoljstvo z uporabo. Na kaj biti pozorni pri izbiri?


Ogrevanje s klimo

Z energetsko nalepko klime najlažje primerjate.


Preverite energetsko nalepko


Eden od načinov, ki prinašajo najbolj zaupanja vredne informacije, je branje energetske nalepke klimatske naprave. Na njej so pregledno in enostavno predstavljene glavne informacije, s čimer klimatske naprave lahko medsebojno primerjate ter si zagotovite, da bo njena energetska učinkovitost visoka. Za katere informacije gre? Predvsem za informacije glede glasnosti delovanja in porabe energije.


Energijska učinkovitost in izkoristek


Informacije glede porabe energije so razdeljene na podatke o sezonski učinkovitosti klimatske naprave za čas hlajenja in čas ogrevanja. Učinkovitost hlajenja klimatske naprave označuje oznaka SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio). Učinkovitost ogrevanja klimaske naprave pa oznaka SCOP (Seasonal Coefficient of Performance).


Višji sta vrednosti SEER in SCOP, bolj energetsko učinkovita, in posledično varčna, je klimatska naprava. Denimo 9,5 SEER in 6,7 SCOP v primeru Mitsubishi Electric klimatske naprave MSZ-LN (ki jo vidite na sliki) — kar označuje najvišjo vrednost učinkovitosti (A+++) tako za hlajenje kot ogrevanje.


Zaključna ugotovitev


Predpogoj, da bomo zadovoljni z ogrevanjem s klimatsko napravo, je zadostna raziskava in izbira primerne klimatske naprave. V kolikor izberemo energetsko učinkovito in prostoru ter našim potrebam prilagojeno klimatsko napravo, pa jo bomo za gretje učinkovito in varčno uporabljali skozi celotno leto.


Video predstavitev ogrevanja s klimo (Mitsubishi Electric)


IFrame

Prikaz ogrevanja s klimo Mitsubishi Electric.

# Značke objave