Je ogrevanje s klimo učinkovito?

Ogrevanje s klimatsko napravo

M

arsikdo je prepričan, da je klimatska naprava namenjena le hlajenju. Pa je res tako? V tokratnem članku vse o tem, ali se ogrevanje s klimo izplača.

Kazalo vsebine

 1. Ogrevanje s klimo pozimi
 2. Ali se ogrevanje s klimo izplača?
 3. Katero klimo izbrati za ogrevanje
 4. Izkoristek klimatske naprave
 5. Prednosti ogrevanja s klimo

Ogrevanje s klimatsko napravo je ena od priljubljenih možnosti ogrevanja v hladnih dneh.

Ko se odločamo o ogrevalnem sistemu za svoj dom, smo pred veliko odločitvijo. Ogrevalni sistem v novogradnjo ali v primeru adaptacije doma vgrajujemo za daljše časovno obdobje, tudi za 15 let.


Ogrevanje s klimatsko napravo pozimi


Vedno bolj optimalna izbira je ogrevanje s klimatsko napravo. Klimatske spremembe v zadnjih letih se spreminjajo in prehodna obdobja so vedno bolj temperaturno nestanovitna. V jesenskem in spomladanskem obdobju, ko so temperaturne razlike lahko v istem dnevu tudi do 10 °C ali več, je klimatska naprava najbolj primerna izbira. Je namreč edini sistem upravljanja temperature, ki zagotovi izredno enostavno preklapljanje med hlajenjem in ogrevanjem. Ob tem zagotavlja visoko energetsko varčnost.


Ali se ogrevanje s klimo izplača?


Klimatske naprave se stalno izboljšujejo in so vedno bolj učinkovite. Tako se marsikdo odloča, da bo klimatsko napravo uporabljal skozi celotno leto, tudi pozimi za ogrevanje. Gre za smiselno odločitev, saj ogrevanje s klimatsko napravo velja za zelo varčen način ogrevanja v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi. Glede na rezultate raziskav je ogrevanje s klimo:


 • kar do 60 % cenejše od ogrevanja s plinom,
 • Kar do 75 % cenejše od ogrevanja na elektriko.


Katero klimatsko napravo izbrati za ogrevanje

Energetska učinkovitost klim

Seveda je pomembno, kakšno klimo izberete. Pozorni bodite na njeno energijsko učinkovitost, saj bo le klima, ki je visoko energetsko učinkovita kos nalogi optimalnega ogrevanja v hladnih dneh. Klimatske naprave z oznako A+++ so istočasno zelo učinkovite in zagotavljajo visoko energetsko varčnost, kar pomeni, da vas bodo prijetno grele in vam omogočile prihranekpri elektriki. Energijsko oznako preverite pred nakupom, najdete pa jo na energijski oznaki, ki se nahaja na vsaki klimatski napravi.


Izkoristek klimatske naprave


Na energijski oznaki najdete tudi informacijo o izkoristku klimatske naprave. Torej o tem, kaj vam bo klimatska naprava omogočila glede na električno energijo, ki jo bo porabila. Izberite klimatsko napravo, ki je energijsko varčna in dovolj učinkovita.


Takšna je klimatska naprava MSZ-LN Mitsubishi Electric, ki prepriča z zmogljivostjo, varčnostjo in energetsko učinkovitostjo. Sodi v energijski razred A+++ tako za ogrevanje kot za hlajenje. Učinkovita vas ogreva vse do -25 °C (opcijska izvedba zunanje enote ''nordic''), istočasno pa je izredno funkcionalna in vizualno dovršena. Nekoliko osnovnejša je klimatska naprava MSZ-AP Mitsubishi Electric, najbolj prodajani model klimatske naprave energijskega razreda A+++ za hlajenje in A++ za ogrevanje, ki odlično greje vse do zunanje temperature -20 °C (opcijska izvedba zunanje enote ''nordic'').

Varčnost in učinkovitost klimatske naprave

Prednosti ogrevanja s klimo


Zakaj bi se torej odločili za ogrevanje s klimatsko napravo?


 • Klimatska naprava prostor segreje izredno hitro.
 • Je energetsko varčnacenovno ugodna pa je v primerjavi z drugimi ogrevalnimi napravami tudi cena same naprave.
 • Klimatska naprava je priročna za montažo, saj je lahko izvedena v le enem dnevu.
 • Je praktična za uporabo - lahko jo uporabljate ves čas ali le občasno. Tako je primerna izbira tudi za vikende in počitniške hiše.
 • S pomočjo filtrov, ki odstranjujejo bakterije, viruse, alergene, prah in druge mikrodelce, zagotavlja zdravje dihal.
 • Njena uporaba je enostavna, prav tako pa je izredno tiha in nemoteča.


Zaključek


Ogrevanje s klimatsko napravo postaja ena od priljubljenih možnosti ogrevanja tudi v zimskem času. Izberite energijsko učinkovito in varčno klimatsko napravo - in poskrbeli boste za ogrevanje pozimi, hlajenje poleti in si poenostavili upravljanje temperature tudi v prehodnih obdobjih.

# Značke objave