Povečajte učinkovitost klimatske naprave pozimi

P

ozimi lahko klimatska naprava služi kot dodatni vir toplote in pomaga ohranjati udobno temperaturo v prostoru. Klimatski napravi pa lahko še malce pomagamo, da ne porabimo preveč energije, izboljšamo učinkovitost naprave in prihranimo.

Klimatska naprava lahko pozimi  še učinkoviteje pripomore k udobju in prijetnemu bivanju v prostoru.

Povečajte učinkovitost klime

Velik del stroškov, ki jih imamo doma, je povezanih s pripravo sanitarne vode in z ogrevanjem. Za nižanje številk na položnicah so toplotne črpalke prava izbira, saj ta način ogrevanja porabi le malo električne energije, zaradi tehnologije toplotne črpalke pa da veliko količino toplote. Energetska učinkovitost toplotnih črpalk je neverjetna.

Kazalo vsebine

 1. Pravilno nastavite temperaturo
 2. Pazite na tesnjenje okenskih tesnil
 3. Redno čistite in vzdržujte napravo
 4. Uporabljajte dodatne funkcije naprave
 5. Ne pozabite na filtre

Pomembno je, da redno čistite filtre v klimi, da zagotovite njeno učinkovito delovanje in svež zrak v prostoru.

V splošnem je priporočljivo, da je temperatura v stanovanju med 18 in 22 stopinj Celzija. To je najbolj prijetna temperatura za večino ljudi in omogoča udobno bivanje v stanovanju. Če pa vam je preveč mrzlo ali preveč vroče, lahko temperaturo prilagodite glede na svoje potrebe. Zmanjšanje temperature za 1 stopinjo lahko pripomore k znatnemu privarčevanju energije, saj bo vaš ogrevalni sistem deloval manj in s tem porabil manj energije. Natančno koliko lahko privarčujete, je odvisno od velikosti vašega stanovanja, vrste ogrevalnega sistema, zunanje temperature in drugih dejavnikov. Klimatske naprave Mitsubishi Electric se ponašajo s številnimi funkcijami, ki vam pomagajo uravnavati temperaturo, izkoristiti potencial naprave in kljub temu prihraniti: i-see senzor, pametno upravljanje z aplikacijo MELCloud, in podobno.


Pazite na tesnjenje okenskih tesnil


Če vaša okna slabo tesnijo, bo to vplivalo na delovanje klimatske naprave, saj bo morala delati več, kot bi bilo treba. Okna lahko poskusite popraviti z uporabo silikona ali drugih tesnilnih materialov. Pred tem pa je pomembno, da dobro očistite okvir okna in okoli njega, da se znebite morebitnih umazanij in ostankov starih tesnil. Nato lahko na tesnilna mesta naneste silikon ali drugo tesnilno maso in jo poravnate, da dobite gladko in enakomerno površino. Počakajte, da se tesnilna masa posuši, nato pa preverite, ali je tesnjenje učinkovito. V primeru, da se težave z tesnenjem na oknih ne da rešiti z uporabo tesnilnih materialov, se je morda treba posvetovati s strokovnjakom ali pa razmisliti o zamenjavi okna. 


Redno čistite in vzdržujte napravo


Če želite, da vaša klimatska naprava deluje učinkovito in dolgo časa, je pomembno, da jo redno vzdržujete. Nekaj preprostih korakov, ki jih lahko storite za vzdrževanje vaše klimatske naprave, vključujejo:

 • Redno čistite notranjo enoto in filtre. 
 • Redno preverjajte in nadzorujte nivo hladilnega sredstva. Hladilno sredstvo je pomembna za ohranjanje učinkovitosti vaše klimatske naprave. Zato je pomembno, da redno preverjate tlak in, če je potrebno, dodate hladilno sredstvo, da se ohrani optimalni nivo.
 • Preverite stanje cevi, ki povezujejo enote in jih po potrebi zamenjajte.

Za večje posege v napravo se je najbolje posvetovati s strokovnjakom, ki lahko redno vzdrževanje opravi enkrat letno in s tem omogoča napravi, da optimalno deluje dlje časa.


Uporabljajte dodatne funkcije naprave


Mitsubishi Electric klimatske naprave imajo številne funkcije, ki so namenjene zagotavljanju udobja in učinkovitega delovanja. Nekatere od teh funkcij vključujejo nastavljanje temperature, način hlajenja in gretja, avtomatsko preklapljanje med načini delovanja, samodejno čiščenje zraka in filtriranje ter funkcije za upravljanje z energijo. Te funkcije omogočajo prilagoditev klime glede na potrebe in želje uporabnikov ter zagotavljajo učinkovito delovanje in udobje v prostoru.


Ne pozabite na filtre

Čiščenje klime

Če želite zamenjati filtre v Mitsubishi Electric klimi, je najbolje, da pogledate v navodila za uporabo naprave ali pa se obrnete na pooblaščenega serviserja za pomoč. Postopek zamenjave filtrov se lahko razlikuje glede na model klime, zato je pomembno, da upoštevate navodila proizvajalca. Splošna smer postopka zamenjave filtrov je naslednja:

 • Izklopite napravo.
 • Odprite pokrov filtrov na napravi. 
 • Izvlecite stare filtre iz naprave in jih očistite ali zamenjajte z novimi.
 • Namestite filtre v napravo, pri čemer pazite, da so nameščeni pravilno.
 • Zaprite pokrov filtrov.
 • Vklopite napravo in preverite, ali deluje pravilno.

Pomembno je, da z  rednim čiščenjem filtrov v klimatski napravi, si  zagotovite najboljšo učinkovitost delovanje in čist zrak v prostoru. Proizvajalec navadno navaja, kako pogosto je potrebno čistiti filtre, zato se o tem pozanimajte v navodilih za uporabo ali pa se obrnite na pooblaščenega serviserja.


Povzemimo


Podjetje REAM ponuja svetovanje in prodajo klim. Naši strokovnjaki so vam na voljo za svetovanje glede izbire klime, ki bo najbolj ustrezala vašim potrebam in željam. Ponujamo širok nabor klim znamk Mitsubishi Electric in Kaysun, kar vam omogoča, da izberete tisto, ki vam najbolj ustreza. Z veseljem vam bomo pomagali in vam zagotovili kvalitetno in učinkovito klimo za vaš dom ali pisarno. 

# Značke objave
# Naključni prispevki