Skrivnost učinkovitosti toplotnih črpalk

Iskanje okolju prijaznih in vse bolj varčnih načinov ogrevanja je v polnem zamahu. Za odlično izbiro so se izkazale toplotne črpalke, ki za svoje delovanje porabijo zelo malo električne energije, hkrati pa učinkovito ogrevajo prostore in sanitarno vodo.


Kazalo vsebine:

1 Toplotne črpalke zrak - voda

1.1 Zakaj so tako učinkovite?

1.2 Ogrevanje prostora in sanitarne vode

2 Je toplotna črpalka primerna za radiatorje?

3 REAM, dom toplotnih črpalk Mitsubishi Electric

Ko se odločamo, kako se bomo greli pozimi, je ena najpomembnejših stvari, na katero pomislimo, strošek ogrevanja. Toplotne črpalke so sistem, ki izstopa, ker lahko zagotovijo več energije, kot stane njihovo delovanje vsak mesec. Natančneje, namestitev toplotne črpalke zahteva določen začetni strošek, ki pa se v naslednjih letih večkratno povrne.

Namestitev toplotne črpalke se v nekaj letih večkratno povrne.

Toplotne črpalke zrak - voda

Toplotne črpalke lahko ločimo po različnih lastnostih, najpogostejša pa je delitev glede na vrsto energije, ki jo uporabljajo. Tako imamo:

  • toplotne črpalke zrak-voda
  • toplotne črpalke voda-voda
  • toplotne črpalke zemlja-voda
  • toplotne črpalke zrak-zrak

V Sloveniji je najbolj pogosta različica zrak - voda.

Zakaj so tako učinkovite?

Kot smo že omenili, namestitev sistema s toplotno črpalko res na začetku stane več kot tradicionalni ogrevalni sistem. Vendar pa lahko s pravilno uporabo zmanjšate porabo energije do 5-krat v primerjavi z drugimi načini ogrevanja, posledično pa imate bistveno nižje mesečne račune.

Na primer, 1 kW električne energije lahko proizvede do 5kW toplotne energije s toplotno črpalko, zaradi česar je zelo učinkovita v primerjavi z električnimi grelniki, kjer je razmerje le 1:1.


Kljub temu je pomembno upoštevati, da sta zmogljivost in učinkovitost toplotne črpalke odvisna od več dejavnikov, vključno z izolacijo, konstrukcijo zgradbe, uporabljenimi materiali, življenjskim slogom in drugimi podobnimi dejavniki, ki lahko vplivajo na učinkovitost sistema.

Ogrevanje prostora in sanitarne vode

Toplotne črpalke lahko ogrevajo tudi vodo za ogrevalni sistem. Pri takih napravah notranja enota nima vgrajenega bojlerja za vodo. Lahko pa priključimo kakšnega zunanjega, če to situacija zahteva. Po drugi strani pa imamo notranje enote z integriranim bojlerjem, ki so namenjene ravno temu, da poleg ogrevanja dobimo še toplo sanitarno vodo za pomivanje, umivanje in tuširanje.

Je toplotna črpalka primerna za radiatorje?


Toplotna črpalka je povsem primerna za ogrevanje z radiatorji. Razlika med talnim ogrevanjem in radiatorskim je v glavnem v temperaturi vode. Tako za radiatorsko ogrevanje potrebujemo višje temperature, kar pomeni, da je treba preračunati, kako močno toplotno črpalko potrebujemo. To je odvisno tudi od zgradbe same - od njene velikosti, izolacije in starosti. Ko pa je toplotna črpalka ustrezno izrbrana, kakovostno vgrajena in dobro nastavljena, ni nobenih ovir za ogrevanje z radiatorji.

Toplotna črpalka je povsem primerna za ogrevanje z radiatorji.

REAM, dom toplotnih črpalk Mitsubishi Electric

Toplotne črpalke Mitsubishi Electric iz serije Ecodan so namenjene predvsem za vgradnjo v stanovanjske objekte, ki za ogrevanje uporabljajo nizkotemperaturni vir ogrevanja. S tehnologijo Ecodan (do -20°C) ali Zubadan (do -28°C) poskrbijo za brezhibno delovanje v različnih podnebnih režimih. Vse toplotne črpalke imajo tudi možnost za priklop Wi-Fi vmesnika, ki skupaj z aplikacijo MelCloud omogoča nadzor in krmiljenje naprave na daljavo prek tablice, telefona ali računalnika. Prav tako pa lahko izbirate med različnimi notranjimi enotami, glede na vaše potrebe in zahteve zgradbe, v katero boste toplotno črpalko vgradili. Za vse informacije se lahko obrnete ne podjetje REAM, ki je uradni distributer za blagovno znamko Mitsubishi Electric.

Povzemimo

Toplotne črpalke so ekološki in zelo varčen način ogrevanja, saj delujejo na principu termodinamike, zaradi katerega te naprave porabijo le malo električne energije za svoje delovanje. Primerne so za za ogrevanje in pripravo sanitarne vode, pri čemer imate možnost izbirati med različnimi modeli, ki pokrijejo potrebe različnih objektov. Odvisno od velikosti zgradbe, podnebja, izolacije in življenjskega stila lahko s pomočjo strokovnjaka najdete pravo konfiguracijo, s katero boste zadovoljni še dolgo vrsto let.

# Značke objave