To morate vedeti, preden spet prižgete klimo

Pomlad je tu in temperature zunaj se dvigujejo. To pomeni samo eno - kmalu bo dovolj toplo, da namesto kaminov in toplotnih črpalk spet prižgemo klimatsko napravo. Čeprav je preskok od zime do pomladi hiter kot pritisk na stikalo, priporočamo, da pred pričetkom sezone svoji klimatski napravi privoščite preventivni pregled. Predlagamo, da kar zavrtite številko svojega serviserja.

Tu je pomlad in čas je za preventivni pregled klime.

Ali lahko kaj storite sami?

Če se radi lotite domačih opravil, potem lahko nekaj naredite tudi za svojo klimatsko napravo:

  •  Z notranje enote je dobro obrisati prah, potem pa lahko odprete pokrov.
  • Zračni filter za čiščenje zraka lahko z nežnim potegom odstranite iz naprave.
  • Z nastavkom za prah lahko posesate prah iz naprave, zračni filter pa prepihate s kompresorjem.
  • Zračni filter je pralen in ga lahko operete z vodo ali z nežno raztopino detergenta. Potem ga je treba dobro sprati in posušiti na zraku.
  • Ko je filter popolnoma suh, ga lahko date nazaj v napravo.

Čiščenje zračnega filtra je dobrodošlo, saj se sicer na njem nabirata prah in umazanija. To pa preprečuje normalno kroženje zraka, s čimer se zmanjša učinkovitost naprave, moč naprave pa se lahko zmanjša.

Kaj bo storil serviser?

Za brezhibno delovanje klimatske naprave je priporočljivo, da enkrat letno pokličete serviserja, ki bo naredil natančnejši pregled. Tukaj je nekaj opravil, ki jih naredi serviser:

  •  očisti izparilno in kondenzacijsko navitje,
  • pregleda stanje hladilnega sredstva in sistem dodatno napolni,
  • pregleda delovanje senzorjev,
  • očisti drenažo za kondenz.

Imejte v mislih, da redno čiščenje in manjša popravila stanejo bistveno manj kot večji servis zaradi okvare. Tako da svetujemo, da na pomoč pokličete strokovnjaka, še preden se začne sezona, in da sami očistite filtre in ohišja zunanje in notranje enote.

Kaj pa zunanja enota?

Poleg čiščenja filtra in ohišja notranje enot, je pomembno, da se posvetite tudi zunanji enoti. Serviser bo pregledal stanje zunanje enote, očistil kondenzator in preveril, ali so cevi in priključki na svojem mestu. S tem boste zagotovili optimalno delovanje klimatske naprave in preprečili nenadne okvare, ki lahko povzročijo visoke stroške popravil in izgubo udobja v vašem domu.

Serviser bo prav tako pregledal stanje zunanje enote, očistil kondenzator in preveril, ali so cevi in priključki na svojem mestu.

Zaključek

Klimatske naprave bodo kmalu spet prišle na vrsto, saj se temperature vztrajno dvigujejo. Preden jo spet prižgete, pokličite serviserja, ki bo opravil redni pregled. Sami pa lahko poskrbite za čistočo ohišja in filtrov. Tako boste vroče dni pričakali pripravljeni in brez skrbi. Če pa razmišljate o novi klimatski napravi, lahko nasvete za nakup dobite pri podjetju REAM, ki je specialist za klime Mitsubishi Electric in Kaysun. Tako imate veliko izbiro modelov za vsak prostor in žep.

# Značke objave