Kako toplotno črpalko pravilno uporabljati pozimi?

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke so ključni element sodobnih ogrevalnih sistemov, ki zagotavljajo udobje in energetsko učinkovitost skozi vse leto. Ko se približuje zima, je pomembno, da je vaša toplotna črpalka pripravljena na hladnejše mesece. Pravilna uporaba toplotne črpalke pozimi ne bo zagotovila le njene dolge življenjske dobe in optimalnega delovanja, ampak bo pomagala tudi pri varčevanju z energijo. V nadaljevanju so predstavljeni ključni koraki za pripravo toplotne črpalke na zimsko sezono.


Okrog toplotne črpalke ne sme biti snega, ledu ali drugih predmetov, ki bi ovirali delovanje toplotne črpalke.


Stalna nastavitev temperature


Za učinkovito delovanje toplotne črpalke pozimi je priporočljivo, da ohranjate konstantno nastavitev temperature. Nastavite na temperaturo, ki zagotavlja udobje, hkrati pa ne obremenjuje toplotne črpalke. Priporoča se, da izberete optimalno temperaturo za ogrevanje vašega doma in jo ohranjate skozi celotno zimsko obdobje. Tako boste zagotovili, da toplotna črpalka deluje na najbolj učinkovit in ekonomičen način.


Pravilna uporaba v kombinaciji z drugimi ogrevalnimi sistemi


Če uporabljate toplotno črpalko skupaj z drugimi ogrevalnimi sistemi, kot so peči na drva ali plin, je pomembno, da so ti sistemi pravilno usklajeni. Nastavite toplotno črpalko kot primarni vir ogrevanja in jo uporabljajte prednostno, saj je običajno bolj učinkovita in okolju prijaznejša.


Pravilna postavitev zunanje enote


Poskrbite tudi, da je zunanja enota toplotne črpalke pravilno postavljena za optimalno delovanje. Postavljena naj bo stran od spalnih prostorov in dovolj oddaljena od sosedov, da ne povzroča hrupa. Prav tako mora biti zaščitena pred vetrom in postavljena na ustrezne temelje za preprečevanje nabiranja kondenza in meteorne vode​. Okrog nje tudi ne sme biti snega, ledu ali drugih predmetov, ki bi ovirali delovanje naprave. V kolikor se sneg okrog nje nabere, ga je potrebno odstraniti in zunanjo enoto toplotne črpalke ustrezno očistiti.


Redno vzdrževanje in servisiranje


Seveda pa je ključno za dolgotrajno delovanje toplotne črpalke in za preprečevanje okvar redno vzdrževanje toplotne črpalke:

 • Letni servis: Dogovorite se za letni servis s strani strokovnjakov, ki bodo preverili celoten sistem in opravili morebitna potrebna popravila.
 • Stalno vzdrževanje: Redno vzdrževanje s strani kvalificiranih serviserjev zagotavlja, da bo toplotna črpalka delovala učinkovito in brez težav.


  Na pomoč vam priskoči REAM d.o.o.


  Za zagotovitev optimalnega delovanja toplotne črpalke Mitsubishi Electric lahko zaupate podjetju Ream d.o.o., ki ponuja celovite rešitve od izbire in nakupa toplotne črpalke do poprodajnih storitev z razvejano mrežo monterjev po celi Sloveniji. V kolikor toplotno črpalko še kupujete, je pomembna informacija, da v podjetju REAM poskrbijo tako za montažo toplotne črpalke Mitsubishi Electric kot za vzdrževanje in vse izzive, s katerimi se potencialno srečate po njej.


  Kupuje toplotno črpalko? Ob nakupu ne pozabite na subvencije EKO sklada!


  Prav sedaj izbirate toplotno črpalko? Ne spreglejte, da so vam na voljo subvencije Eko sklada, s katerimi bo nakup toplotne črpalke še enostavnejši! Za fizične osebe te znašajo od 1.000 do 2.500 evrov nepovratnih sredstev, za poslovne subjekte pa 20% nepovratnih sredstev za naložbe, izvedene po 1. 1. 2023. Podjetje Ream d.o.o. vam lahko pomaga pri izpolnjevanju pogojev za pridobitev teh sredstev in vam svetuje pri izbiri najboljše toplotne črpalke za vaše potrebe. Dosegljivi so na številko 080 98 98 ali email info@ream.si.

  # Značke objave