Trendi in novosti na področju toplotnih črpalk

toplotne črpalke

V

prašali smo strokovnjake iz podjetja REAM d.o.o. - se ogrevanje s toplotno črpalko  splača? Kakšni so trenutni trendi in novosti na področju toplotnih črpalk? Oglejmo si 4 trende, ki veljajo za toplotne črpalke in so jih izpostaviti kot trenutno najpomembnejše.

Kazalo vsebine

 1. Kateri so glavni 4 trendi?
  1. Ekonomska upravičenost
  2. Celostni vidik
  3. Hrupnost
  4. Ekološki vidik
 2. Izbira toplotne črpalke
  1. Toplotna črpalka Mitsubishi Electric Ecodan
  2. Toplotna črpalka Mitsubishi Electric Zubadan

Z naložbo v toplotno črpalko varčujemo na eni strani z energijo, na drugi strani z našim denarjem.

Kateri so glavni 4 trendi?

1 Ekonomska upravičenost


Kako je z ekonomsko upravičenostjo? Strokovnjak iz podjetja Ream odgovarja: “Ne glede na to, da je fluktuativnost električne energije relativno visoka, se je potrebno zavedati, da je fluktuativnost cen drugih energentov vpliva na cene električne energije. Izkoristki toplotnih črpalk so na visoki ravni oz. vsak dan na višji, kar pomeni, da z naložbo v toplotno črpalko varčujemo na eni strani z energijo, na drugi strani z našim denarjem.”


2 Ekološki vidik


Kaj pa ekološki vidik? Odgovor strokovnjaka: “Podobno kot ekonomska korist pa vedno več šteje tudi okoljska ozaveščenost oz. skrb za zeleno okolje. Toplotne črpalke so lahko napajane iz zelenih virov električne energije. V zadnjih 15-ih letih odkar je množičnost vgradnje toplotnih črpalk v domove na zelo visoki ravni, smo tako priča uporabi treh vrst hladiv - to so R407C, R410A in sedaj aktualni R32. V razvoju so tudi novi plini, predvsem se omenja propan, to pomeni R290, in pa CO2. Tudi Mitsubishi Electric, blagovna znamka, ki jo podjetje REAM zastopa na slovenskem trgu že dolga leta, se ukvarja z idejo, kako implementirati ta hladiva v svoje sodobne produkte.”


3 Celostni vidik


Kako je s celostnim vidikom? Odgovor strokovnjaka iz podjetja Ream: “Celostno gledano se proizvajalci prilagajajo tako podnebnim spremembam kot seveda potrebam sodobnih potrošnikov. Tako kot v našem podnebnem okolju potrebujemo učinkovito in varčno ogrevanje, tako je potrebno poskrbeti tudi za učinkovito in varčno hlajenje. Mitsubishi Electric je v letošnjem letu predstavil sistem, ki združuje vse v enem - na eno zunanjo enoto lahko priključimo: hidromodul za ogrevanje sanitarne vode, za ogrevanje bodisi talnega gretja bodisi radiatorskega sistema, posredno pa še tri ali štiri priključke (odvisno od izvedenke) za hlajenje oz. za priklop posameznih notranjih enot klimatskih naprav. To se nam zdi, da je odlična rešitev predvsem za novogradnje, v določenih primerih pa tudi za nadgradnje obstoječih stavb.”


4 Hrupnost


Kako je s hrupnostjo? Odgovor strokovnjaka: “Ko razmišljamo o udobju, varčnosti in prihranih v naših objektih, je dobro pomisliti tudi na udobje naših sosedov. Torej - na hrupnost toplotnih črpalk. Okoljska onesnaženost je ena večjih zagat, s katerimi se urbana okolja ukvarjajo že vrsto leto. Mitsubishi Electric je v ta namen prilagodil določene mikro nastavitve toplotnih črpalk in omogočil nastavitev nočnega načina delovanja. To pomeni, da globalno gledano vsi aktualni modeli toplotnih črpalk zagotavljajo nastavitev -3dB hrupnosti toplotne črpalke v nočnem delu dneva. Mitsubishi Electric toplotne črpalke so sicer že same po sebi tihe. Ta nastavitev pa prinaša še boljše rezultate. Sosedje tako ne bodo imeli težav zaradi hrupnosti naših naprav, prav tako pa ta nastavitev predstavlja rešitev tudi za določene regije, kjer je na lokalnem nivoju že omejena nočna raven hrupa - saj je raven hrupnosti ustrezna izdanim določilom.”


Izbira toplotne črpalke


Blagovna znamka Mitsubishi Electric je svetovno priznana blagovna znamka za naprave za hlajenje, ogrevanje in prezračevanje. Predlagamo vam eno od sledečih naprav: toplotno črpalko Mitsubishi Electric Ecodan ali Zubadan. Pri izbiri je pomembno upoštevati razlike v značilnostih teh dveh naprav in prilagojenost za različne objekte.


Toplotna črpalka Mitsubishi Electric Ecodan


Toplotna črpalka Ecodan je primerna za novogradnje ali stanovanja v večstanovanjskih objektih, saj zagotavlja tih, učinkovit in okolju prijazen ogrevalni sistem. Ta črpalka je idealna za nizkotemperaturne vire ogrevanja, kot je talno ogrevanje in lahko zagotavlja ogrevalno vodo do temperature 60°C tudi pri nižjih zunanjih temperaturah.


Toplotna črpalka Mitsubishi Electric Zubadan


Za večje in zahtevnejše objekte ali ob prenovi kotlovnice z radiatorskim sistemom pa je bolj primerna toplotna črpalka Zubadan. Ta uporablja tehnologijo "Flash Injection", ki omogoča ogrevanje tudi v zelo hladnih regijah, saj nemoteno deluje pri temperaturi okolice do -28°C. Zubadan je zato idealen za regije z ostrejšimi zimskimi razmerami, kjer je potrebna vzdrževanje polne moči ogrevanja tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah.


Povzemimo


Za več nasvetov o trendih na področju toplotnih črpalk in glede izbire toplotne črpalke, najbolj primerne za vaše razmere in lokacijo, se obrnite na podjetje REAM. Z veseljem vam svetujejo in za vas izvedejo tudi montažo v sodelovanju s pooblaščenimi monterji. Kako jih dosežete? S klicem na 080 98 98 ali sporočilom na email info@ream.si.

# Značke objave