Prezračevanje prostorov: Ste vedeli, da vsak dan ogrožate svoje zdravje?

Za zdrave bivalne razmere bi se moralo v prostoru vsako uro zamenjati vsaj 70% zraka.

Prezračevanje prostorov

Zračenje prostora. Ste prepričani, da se tega vsakodnevnega opravila lotevate pravilno? Odgovor vas bo presenetil.


Prezračevanje bivalnih prostorov doma in na delovnem mestu. Vsak ima svoj način. Žena pravi, da moraš okna in vrata odpreti na stežaj za nekaj minut, da se na hitro prezrači in to je po njenem mnenju najboljši način. No, vsaj tako dela njena najboljša prijateljica Špela. Sodelavec te prepričuje, da je potrebno zračiti vsaj 15 minut, da se zamenja ves zrak. Kakšen je pravilen način prezračevanja.


Zakaj je prezračevanje prostorov nujno?


»Še nikoli v zgodovini človeštva nismo toliko časa preživeli v zaprtih prostorih, kot v zadnjem desetletju.«


V prvi vrsti gre za vaše zdravje. 


Da bi preprečili zdravstvene težave in dihali čim bolj svež zrak, moramo dobro in pravilno
prezračevati. Kako pogosto zračiti in koliko časa, je odvisno od številnih dejavnikov. Štiričlanska družina v majhnem stanovanju mora prostor zračiti pogosteje, kot manjše družine v velikih stanovanjih. Pogostost zračenja je odvisna tudi od tega, koliko se zadržujemo doma ter katere prostore uporabljamo. Spalnico je smiselno prezračiti zjutraj, kuhinjo po kuhanju, kopalnico po tuširanju in podobno.


Ob hitrem življenjskem slogu, stresu in vseh drugih dejavnikih, ki v današnjem času slabo vplivajo na naše zdravje, lahko z nekaj minutami dnevno poskrbimo vsaj za to, da dihamo svež zrak in s tem naredimo nekaj pozitivnega za naše zdravje in počutje. 


Posledice slabega zraka so lahko:

 • utrujenost,
 • slabša koncentracija,
 • glavobol,
 • problemi s spanjem,
 • alergije,
 • nastajanja vlage in plesni.
Prezračevanje in zdravje

Zimski čas ima posebne zakonitosti zračenja


Pozimi je najbolj priporočljivo, da zračimo večkrat na dan, približno na tri ure. Sliši se precej pogosto, vendar imamo okna na stežaj lahko odprta le nekaj minut. Prostor se tako prezrači, a se obenem ne podhladi preveč. Svež zrak se hitreje segreje, zato zračenje ne bo preveč vplivalo na višino računa za ogrevanje. Prav pozimi pa mnogi izmed nas pozabimo na prezračevanje, kar je lahko škodljivo za naše zdravje. V stanovanjih je, zaradi nizkih temperatur zunaj ter čezmerne zračne vlage v bivalnih prostorih, več možnosti za nabiranje kondenzata in nastanek plesni na hladnih površinah.


Vsak prostor ima svoja pravila prezračevanja


Prezračevanje je potrebno izvajati v vseh prostorih. Vsak prostor pa ima svoje zakonitosti. Vsak izmed nas ima svoj sistem prezračevanja. Tehnologija nam pri tem lahko pomaga.


5 pravil pri prezračevanju bivalnih prostorov:

 1. Okna odpremo na stežaj, če prostore zračimo z nagibom oken, hkrati hladimo konstrukcijo stavbe in pospešujemo kondenzacijo vlage na stenah.
 2. Priporočeno je, da prostore zračimo 2-8 krat dnevno, vsaj za nekaj minut.
 3. Dolgotrajno zračenje prinaša toplotne izgube.
 4. Zapirajmo okna v prostorih, kjer se ne zadržujemo daljši čas.
 5. Samo naravno zračenje ni dovolj.
Prezračevanje hiše, kopalnice, kleti, garaže

Odpiranje oken je preteklost. Prezračevalne naprave so prihodnost.


Prezračevanje kot ga priporočajo strokovnjaki vam lahko vsakodnevno vzame veliko časa, predvsem pa morate biti zelo dobro organizirani in pri prezračevanju upoštevati določen časovni interval. V hitrem tempu življenja je to včasih misija nemogoče.


S pomočjo lokalne prezračevalne naprave poskrbite za prijetno svežino zraka v prostoru. Lokalne prezračevalne naprave so idealne za prostore do površine 80 m2 in rekuperirajo do 80 odstotkov toplote. Delujejo tiho in so energetsko ekonomične. Z lokalno prezračevalno napravo poskrbite za prihranek pri ogrevanju in ohlajanju prostorov, zato je ta odlična tudi z ekološkega vidika.


Dobra klima v prostoru prinaša:

 • višjo sposobnost koncentracije,
 • produktivnejši delovni čas,
 • niža stresne sindrome,
 • manjša občutljivost na glavobol in migrene.


Vlaga v stanovanju je lahko nevarna za zdravje.


Med bivanjem v stanovanju se zaradi našega dihanja, kuhe, kopanja, pranja in sušenja perila namreč izloča vodna para, in če je je preveč, pozimi kondenzira na hladnih površinah, torej na hladnejših zunanjih stenah, še pogosteje pa v vogalih, kjer zaradi fizikalnih zakonitosti in konstrukcijskih stikov toplotno različno prevodnih materialov nastajajo mrzla mesta, ki jim pravimo tudi toplotni mostovi.


Poleg zadostnega prezračevanja takšne težave preprečita pravilna razporeditev pohištva, ki omogoča, da zrak ob zunanjih površinah ne zastaja, in pravilen režim ogrevanja. Relativno zračno vlažnost v bivalnih prostorih – primerna naj bi bila med 40 in 60 odstotki – zlahka nadzorujemo s higrometrom.

Vlaga v stanovanju in prezračevanje

Če je v prostorih kljub rednemu in pravilnemu prezračevanju še vedno preveč vlage, razmislimo o tem, kako jih uporabljamo. Z nekaj preprostimi in brezplačnimi ukrepi lahko namreč zmanjšamo vlažnost. Odstranjevanje vzrokov nastanka notranje vlage, kondenzirane na toplotnih mostovih oboda stavbe, je razmeroma preprosto.


Prav tako ne smemo pozabiti, da moramo pohištvo odmakniti od zunanjih sten za najmanj pet centimetrov, če se za njim pojavlja plesen. Pohištvo mora biti tudi za najmanj pet centimetrov dvignjeno od tal, kar omogoča vertikalno strujanje zraka med tlemi in steno ter pohištvom in s tem odvajanje vlage iz mrtvih kotov. V prostoru je suh zrak vedno le pozimi, ko je zunaj mrzel suh zrak, ker se vlaga useda na mrzlo okolico. Z višjo temperaturo zunanjega zraka se zmanjša relativna vlažnost, absolutna količina vlage pa ostaja enaka, zato je pozimi zrak v bivalnih prostorih večkrat presuh. Temu je krivo tudi prezračevanje, ker v prostore skozi okno prihaja suh zrak. Sušenje notranjega zraka je prisotno ne glede na sistem ali naravno zračenje. Bolj je intenzivno prezračevanje bolj suh je zrak v prostorih. Večja menjava zraka pomeni večje ugodje v prostorih.


Plesen je posledica neprimerne vlage v prostoru


Plesni se  lahko razvijajo v suhem prostoru ali vlažnem. Čakajo na primerne pogoje, da se pojavijo. Razvoj plesni zaviramo ali jo onemogočimo z zmanjšanjem vlažnosti v stanovanju in z odpravo vzrokov za navlaženje sestavnih delov konstrukcij. Vsi drugi posegi niso tako učinkoviti, tudi ne, če plesen odstranimo samo površinsko. Na prizadetem mestu je treba odstraniti omet, lesene dele pa tudi zamenjati.


Plesen se pojavlja pozimi v vogalih stavb, ki niso toplotno izolirane in je temperatura stene pod 15 stopinj Celzija. Ogreta mora biti na 16 stopinj Celzija do 18 stopinj Celzija. Varčevanje z ogrevno energijo ima tudi svoje posledice – tvorbo plesni.


Sistemsko prezračevanje je ekološko in ekonomično


Raziskave so pokazale, da kvalitetni prezračevalni sistemi prihranijo tudi do 29 odstotkov energije v primerjavi s klasičnim zračenjem, in da je zračenje s pomočjo prezračevalnega sistema bolj učinkovito. Glede na vse prednosti prezračevalnega sistema velja razmisliti o vgradnji prezračevalnega sistema v vaše stanovanje.


Izbira ustreznega prezračevalnega sistema


Izbrati lokalno ali centralno prezračevanje? Seveda se oba tip prezračevanja razlikujeta glede na zahtevnost uporabe in na vse zadnje tudi višini investicije. Nanj pričnemo misliti v postopku načrtovanja instalacij stavbe ali vsaj v času gradnje. Naknadno centralno prezračevanje ob obnovi objekta je lahko večji zalogaj, saj zahteva poseg v prostor (instalacije in razvodi). Takrat se pogosteje odločimo za lokalno prezračevanje, s katerim poskrbimo za posamezen prostor.


Lokalne prezračevalne naprave


Bi radi učinkovito prezračili pisarno ali stanovanje? S pomočjo lokalne prezračevalne naprave poskrbite za prijetno svežino zraka v prostoru. Prezračevalna naprava je nameščena na steno, ki je zunanja stena objekta, za dovod in odvod zraka pa je potrebno v steno izvrtati dve luknji s premerom 85 milimetrov. Lokalne prezračevalne naprave so idealne za prostore do površine 80 m2 in rekuperirajo do 80 odstotkov toplote. Delujejo tiho in so energetsko ekonomične.


Z lokalno prezračevalno napravo poskrbite za prihranek pri ogrevanju in ohlajanju prostorov, zato je ta odlična tudi z ekološkega vidika – naprave so subvencionirane s strani EKO sklada!​

Centralno prezračevanje z rekuperacijo


Centralno prezračevanje z rekuperacijo je namenjeno prezračevanju celotnega objekta. V tem segmentu je prezračevanje  osredotočeno na večje objekte, hiše in stanovanjskih enot v večstanovanjski zgradbi.


Za razliko od lokalnega prezračevanja pri centralnem običajno prezračujemo vse ogrevane prostore.


Centralno prezračevanje je zasnovano tako, da dovaja svež zrak v čiste prostore in obremenjenega odvaja iz prostorov, ki so obremenjeni z vlago in vonjavami. Vedno se je glede količine svežega zraka potrebno prilagajati uporabniku prostora in ne le velikosti prostora. Razvod temelji na podatku, da vsak človek potrebuje do 30 m3 zraka na uro. Tako v spalnico, kjer sta običajno 2 osebi, pripeljemo 60 m3 zraka na uro. 
Poleg splošnih lastnosti prezračevanja z rekuperacijo, ima centralno prezračevanje za razliko od lokalnega še možnost avtomatskega by-passa (nočno ohlajevanje v poletnem času) in varnostni predgrelec, ki skrbi za odtajevanje kondenzata pozimi, obenem pa ima tudi višji toplotni izkoristek, večstopenjsko filtracijo in možnost izbire entalpijskega izmenjevalca.


In še dobra novica: Centralne prezračevalne naprave so subvencionirane s strani EKO sklada! Izbira je vaša!

Prezračevalni sistemi in naprave

Ključne prednosti vgradnje prezračevalne naprave:

 • kvalitetno bivanje,
 • zdravo življenjsko okolje,
 • prihranek,
 • ekološko in trajnostno delovanje.


Prezračevanje doma in na delovnem mestu je, poleg primerne svetlobe in temperature, ključnega pomena za kvalitetno bivanje. Nepravilno zračenje prostorov lahko povzroči številne neprijetne posledice. Prevelika ali prenizka vlaga lahko povzroči številni dihalne težave in močno oslabi vašo kvaliteto bivanja. Z izbiro primernega prezračevalnega sistema boste naredili veliko uslugo tako sebi kot svojemu zdravju.

# Značke objave