Toplotna črpalka: od kurjenja v jami do sofisticiranega gretja in hlajenja

Ogrevanje prostorov je v zgodovini človeštva prešlo iz kurjenja ognja v jamski votlini do sofisticiranega in pametnega načina ogrevanja bivalnih prostorov. Če je jamski človek mislil, da je ogenj edina stvar, ki jo potrebuje za svoj obstoj, je moderni človek dokazal, da je napredek gonilo človeštva in prišel je revolucionarni izum, ki nam prihrani jesensko drvarjenje in metanje polen na ogenj. Vas zanima o čem govorimo? Berite naprej.

Toplotne črpalke, ogrevanje prihodnosti

Idealna temperatura vaših bivalnih prostorov


Na žalost na tem mestu ne moremo podati enega konkretnega odgovora. Strokovnjaki sicer priporočajo naj bo v bivalnih prostorih prijetno toplo, ne pa vroče. To pomeni, da temperaturo prilagodite vašim aktivnostim – če boste kuhali, pospravljali ali likali, je ta lahko nekoliko nižja kot takrat, ko boste na kavču gledali televizijo.


»Temperatura okolja, v katerem spimo, močno vpliva na kvaliteto spanja. Se težko sprostite ali pa je vaš spanec nemiren? Preverite temperaturo vašega spalnega prostora!«


V splošnem velja, da je najprimernejša temperatura v stanovanju pozimi čez dan od 20 do 21 stopinj Celzija, ponoči pa kako stopinjo manj. Majhni otroci ne bodo imeli nič proti, če boste »podkurili« nekoliko bolj, medtem ko bodo hišni ljubljenčki hvaležni za malenkosten odmik od pravila navzdol. Vsekakor pa imejte v mislih, da lahko le ena stopinja razlike strošek letnega ogrevanja zniža (ali zviša) za več odstotkov.


Temperatura v okolju, v katerem spimo močno vpliva na naš spanec. Čeprav je težko določiti najugodnejšo temperaturo spalnice, strokovnjaki priporočajo temperaturo nekje med 16 in 18˚ C. Če je spalnica hladnejša (pod 14˚ C), se človek težko sprosti in spi v skrčeni legi, če pa je pretopla (nad 24˚), je spanec zelo nemiren.

Idealna temperatura za spanje

Toplotna črpalka ni samo grelna naprava


Ni hujšega občutka kot da vas v vašem domu zebe ali pa, da vam je neizmerno vroče. Naraven tok toplote je iz višje na nižjo temperaturo. Toplotne črpalke pa omogočajo spremembo toplotnega toka v drugo smer z razmeroma majhno količino energije.


Preprosto povedano:

Toplotna črpalka je klimatska naprava, ki lahko ogreva ali hladi našo hišo. Toplotna črpalka lahko toploto pridobi iz zraka ali zemlje, katero prenese v hišo.


"Obraten cikel" v polnem imenu toplotne črpalke se nanaša na njegovo sposobnost za reverzibilno delo. Poleg pridobivanja toplotne energije od zunaj in prinašanje le te v vaš dom, ima toplotna črpalka tudi možnost za ohlajanje notranjosti vašega doma (podobno kot deluje hladilnik). Izraz "klimatizirano" je bolj pogosto v uporabi za hladilni cikel oz. funkcijo toplotne črpalke.

Delovanje toplotne črpalke

Kako deluje toplotna črpalka?


Osnovna definicija pojma delovanja toplotne črpalke je, da slednja premika toploto iz enega vira v drugega. Območje iz katerega se toplota »vzame« je vedno bolj vroče od površine, kamor se toplota dostavi. Toplotni izvori so lahko različni: zrak, zemlja ali voda. Različni toplotni izvori so tudi vzrok za obstoj različnih tipov toplotnih črpalk.


IFrame

Sodobno načrtovanje domov ustvarja prijetne in okoljsko sprejemljive stavbe tudi z mislijo na sodobne tehnične rešitve, kjer je gotovo najbolj pomembno ogrevanje prostorov ter sanitarne vode. S toplotno črpalko zrak voda lahko opremimo novogradnjo, prav tako pa lahko z njo nadomestimo star ogrevalni sistem – v obeh primerih bomo poskrbeli za manjši ogljični odtis, varčevanje z naravnimi viri ter varčevanje pri obratovalnih stroških stavbe.


Najučinkovitejše je izkoriščanje talne vode. V globini 7 metrov je namreč vse leto stalna temperatura 6-10 °C. Talno vodo črpajo iz črpalnega vodnjaka in jo po uporabi ohlajeno približno za 4 °C vračajo v zemljo preko ponikalnega vodnjaka ali pa zemeljska toplota prehaja v sistem plastičnih cevi položenih 1,5 m globoko v tla, skozi katerega se pretaka hladilno sredstvo. Za vsak kvadratni meter ogrevane stanovanjske površine sta potrebna približno 2,5 m cevi. V ugodnih razmerah taka naprava lahko zadostuje za ogrevanje stanovanjske hiše.


Ogromnega znanja, ki tiči v izdelkih in omogoča njihovo delovanje uporabniki ne potrebujemo. Že samo navodila za uporabo sodobnih naprav so tako obširna, da zadostuje, da poznamo samo funkcije, ki so za nas najpomembnejše, vse ostalo je nepotrebno. Prav tako nam ni potrebno podrobno vedeti, na kakšnih termodinamičnih principih deluje toplotna črpalka. Pomembno pa je, da poznamo njene prednosti in koristi, ki jo prinaša.


Prednosti toplotne črpalke:

  • Toplotne črpalke ne potrebujejo skoraj nobenega vzdrževanja in življenjska doba je tudi do 25 let,
  • toplotne črpalke nam lahko v poletnem času tudi hladijo prostore in ni potrebna investicija v posebno klimatsko napravo,
  • ne potrebujemo kurilnice, saj je notranja enota majhna, tiha in primerna za vgradnjo v stanovanjski ali kletni prostor,
  • za razliko od ogrevanja s plinom, ni prisotnih plamenov ali vročih površin, tako da se jih lahko otroci ali domače živali brez strahu dotikajo ali spijo, saj ni nevarnosti uhajanja strupenih plinov.
Toplotne črpalke Mitsubishi ecodan

Vse bolj je pomembno, da se zavedamo skrbnega ravnanja v okolju. Uporaba toplotnih črpalk je ekološko najprimernejši in energetsko najvarčnejši način ogrevanja prostorov in sanitarne vode. Z uporabo toplotnih črpalk potrebujemo zgolj četrtino pogonske električne energije in s tem zmanjšamo stroške porabe.


Ponudba toplotnih črpalk je zelo široka.


Največje razlike opazimo posebej pri izvedbi zrak-voda. Razlika v ceni pogosto pomeni tudi razliko v kakovosti in celoletni učinkovitosti. Pozorno preverite, kako učinkovita je toplotna črpalka v bolj ostrih pogojih delovanja, kadar je zunaj zares hladno, ali kadar želimo s toplotno črpalko ogrevati vodo na visoko temperaturo. Dobra toplotna črpalka mora biti sposobna odvzemati toploto zraku tudi pri -20°C in dosegati visoko temperaturo do 60°C.


Najobčutljivejši del toplotne črpalke je uparjalnik, ki ga je treba tako kot vodne poti očistiti na dve do tri leta, drugače pa sistem ne potrebuje posebnega vzdrževanja. Priporočljivo je, da pooblaščeni serviser enkrat na leto pregleda raven olja v kompresorju, tesnost cevnih povezav in polnitev sistema s hladilom.


Prihranek? Prosim!


V Sloveniji je subvencije za namestitev toplotne črpalke mogoče pridobiti preko Eko sklada. Subvencija za toplotno črpalko je trenutno dosegljiva v višini od 1.000 do 2.500 € (odvisno od tipa toplotne črpalke), hkrati pa je zanje možno pridobiti tudi kredit po subvencionirani obrestni meri.


Slovenija se je v okviru Evrope zavezala, da bo zmanjšala emisije CO2  in pa rabo primarne energije. Naši cilji do leta 2020 verjetno ne bodo doseženi, hkrati pa so novi cilji do leta 2030, ki so bili dogovorjeni konec leta 2016, še bistveno višji od sedanjih. Zato je nakup toplotne črpalke za ogrevanje in pripravo sanitarne vode prava rešitev.


S strani države je torej na voljo subvencija za toplotno črpalko , ki služi za namen ogrevanja prostorov in pripravo sanitarne vode.  Subvencijo je moč dobiti prav za vse tipe ogrevalnih toplotnih črpalk, če le imajo zadostno učinkovitost.

Toplotne črpalke EKOSKLAD

Pazljivo pri izbiri ponudnika


Mnoge odločitve, ki jih sprejemamo v življenju, terjajo premislek in predvsem izbiro pravega partnerja. Tudi pri odločitvi za nakup toplotne črpalke je tako. Prava izbira nam namreč lahko omogoči ne samo nemoteno delovanje, velik prihranek in dolgo življenjsko dobo toplotne črpalke, temveč tudi zvestega partnerja, ki nam nudi reden servis in vzdrževanje. Manjši lokalni trgovec ali uvoznik, ki se ukvarja pretežno s prodajo toplotnih črpalk, za seboj pa nima proizvodnje in celotnega ustroja, ki vključuje tudi servis in montažo, zagotovo ni dovolj zanesljiva izbira na dolgi rok. Zato izberite pravega in zanesljivega ponudnika, ki boš vaš partner v boju za bolj ekološki jutri in bo tudi na dolgi rok prijazno vplival na vašo denarnico.


Bi radi toplotno črpalko zrak voda, ki je visoko zmogljiva, zanesljiva in jo je enostavno namestiti? Mitsubishi Electric ponuja toplotne črpalke blagovne znamke Ecodan, ki s sodobno tehnologijo zagotavljajo pripravo vode za ogrevanje prostorov ter pripravo sanitarne vode za dnevne potrebe objekta!


Še vedno niste prepričani?


Če vas nista prepričala prihranek in ekološka naravnanost naj vas prepriča skrb za vaše zdravje. Primerna temperatura bivanja lahko bistveno vpliva na kvaliteto vašega življenja, na razpoloženje in vaše zdravje.


Toplotne črpalke so izredno čist vir ogrevanja, saj ob svojem delovanju ne proizvajajo nobenih trdih delcev. Toplotne črpalke so edina tehnologija, ki omogoča, da se te emisije kanalizirajo na termoelektrarne, ki pa imajo bistveno višjo učinkovitost izgorevanj teh goriv, dodatno pa imajo filtriranje dimnih plinov, da se čim bolj reducirajo emisije nevarnih snovi.


Kaj še čakate? Vesela bo vaša denarnica, vaše okolje in veseli boste predvsem VI, saj boste v prijetnih bivanjskih razmerah bolj sproščeno živeli.

# Značke objave