Si predstavljate poletje brez potenja? S pravo klimatsko napravo je to mogoče!

Se sploh zavedate, kako zelo smo postali odvisni od klimatskih naprav? Poletne vožnje v avtomobilih, čakanje pri zdravniku, poležavanje na kavču, potenje v fitnesu, dopustovanje v hotelu ali pa celo v kamp prikolici, povsod si želimo prijetnih temperatur, še posebej v poletnem času. Ste eden tistih, ki pred dopustom preverite, če so prostori hotela klimatizirani? Avtomobila brez klimatske naprave zagotovo ne bi kupili. Zaradi globalnega segrevanja so poletja vse toplejša in uporaba klimatskih naprav za hlajenje se lahko začne že sredi pomladi. Klima pa že dolgo ni več samo sredstvo hlajenja.

Osnovna ideja klimatske naprave je bila uporabljena v starem Egiptu, kjer so prostor hladili tako, da je skozi okno viselo trsje, ki so ga vlažili z vodo, na katerega je kapljala. Ko je zapihal veter, je hlad zajel prostor. Bila je učinkovita metoda, ki je zrak ohladila, vendar je prostoru povečala občutek vlažnosti.

Vsako leto višje temperature


Simulacije podnebnih sprememb v Sloveniji so pokazale, da se bodo temperature zraka do konca prvega stoletja tretjega tisočletja zvišale za 3 do 12 stopinj Celzija. Obstaja verjetnost, da bo podnebje v Sloveniji tako postalo toplejše. Število vročinskih valov je vsako leto večje in temperaturni rekordi padajo kot za stavo. Najvišja temperatura v Sloveniji je bila izmerjena 8. avgusta 2013 v Cerkljah ob Krki, živo srebro pa se je povzpelo vse do 40,8 stopinje Celzija. V Ljubljani so istega leta izmerili 40,2 stopinje Celzija. Strokovnjaki opozarjajo, da bo tovrstnih rekordov v prihodnjih letih še več.

Poskrbite za svoje zdravje


Temperatura zraka v vašem bivalnem in delovnem prostoru je zelo pomembna za vaše zdravje. Pogoji za temperaturno udobje so takrat, ko je vsota povprečne temperature površine in zraka v prostoru okoli 21 °C.


Vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v obdobju visokih temperatur lahko škodljive vplive omilimo ali preprečimo.

Kakšne težave povzroča vročina?

 • Kožne izpuščaje,
 • vročinske krče,
 • vročinsko izčrpanost,
 • omedlevico - kratkotrajno izgubo zavesti,
 • in vročinsko kap.

Kako lahko preprečimo težave, ki lahko nastanejo zaradi vročine?

Težave preprečimo tako, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto, zmanjšamo izpostavljenost vročini: se umaknemo v senco ali v hladnejše prostore.

Klimatska naprava za zdravje

Dejavniki, ki vplivajo na notranjo klimo:

 • Fizikalni: močna nihanja relativne vlage in temperature, premalo zračnih ionov, zračni tokovi in povečana količina finih delcev lahko privedejo do poškodb dihalnega trakta, slabše pljučne funkcije in bolezni srca ter ožilja.
 • Biološki: plesni, bakterije, virusi, paraziti in alergeni v zraku. Alergeni pridejo v stik s hišnim prahom, sporami plesni, gradbenimi materiali ali rastlinami. Lahko povzročijo vnetje sluznice, vnetje oči, izcedek iz nosu in alergijsko astmo.
 • Kemijski: vonjave, topila, formaldehid, CO2, HOS in dim. Neugodne vonjave lahko prihajajo iz pohištva in talnih oblog, odtočnih cevi ali od zunaj. Vplivajo lahko na naše počutje in celo povzročajo stres.

Kako izbrati pravo klimatsko napravo?


Ponudba klimatskih naprav na trgu je zelo pestra, zato je za začetek potrebno razmisliti, kakšno napravo želimo, kako velik prostor želimo ohladiti, kako pogosto jo bomo uporabljali in koliko smo zanjo pripravljeni odšteti.

Leta 1931 si je klimatsko napravo lahko privoščil le najbogatejši sloj, saj je stala, preračunano v evre, vrtoglavih 93.000 € do 460.000 €.

V osnovi se klimatske naprave razlikujejo po:

 • Zunanjem izgledu: kar se tiče same oblike notranjih enot, bistvene razlike med ponudniki skorajda ni, nekoliko več pozornosti morda velja nameniti le hrupnosti zunanjih enot.
 • Kakovosti obdelave zraka: priprava oz. obdelava zraka je odvisna od filtra, ki ga ima klimatska naprava. Nekatere imajo poleg osnovnega filtra vgrajen še dodaten aktivni filter, ki iz zraka odstranjuje neželene vonjave in dim, nekoliko bolj opremljene pa imajo še elektrostatični filter, ki v kombinaciji z aktivnim filtrom zrak očisti tudi zelo majhnih delcev prahu, vpija dim in neželene vonjave, pa tudi cvetni prah. Najbolje pa zrak očistijo tiste naprave, ki imajo poleg že omenjenih filtrov tudi ionizator.
 • Porabi električne energije: ta je odvisna predvsem od moči klimatske naprave. Koliko energije bomo z njo potrošili, pa je odvisno tudi od zunanjih temperatur, lege prostora, vlažnosti zraka in želene temperature v prostoru – ta naj bi bila od pet do osem stopinj nižja kot zunaj.

Za svoj dom izberite klimatske naprave - proizvajalca Mitsubishi Electric in izkoristite vse prednosti, ki jih nudi sodobna klimatska naprava!

  Mitsubishi Electric je začel proizvajati hladilne sisteme v tridesetih letih prejšnjega stoletja, prvo klimatsko napravo pa je izdelal leta 1953. Izziv, za izpopolnjevanje in razvoj klimatskih naprav, ki bi lahko sledile vedno spreminjajočim se Japonskim klimatskim pogojem, je pripeljal do razvoja nadvse sofisticiranih in trpežnih naprav in sistemov, ki lahko prenesejo konstantno uporabo v klimatskih pogojih po vsem svetu. Poudarek je na tehnologiji energetske učinkovitosti klimatskih naprav, visokega udobja s skoraj neslišnim delovanjem in enostavno uporabo z minimalnim negativnim vplivom na okolje.

  Klimatske naprave - proizvajalca Mitsubishi Electric

  Delovanje klimatske naprave


  Ste se kdaj vprašali, kako deluje ta »čudežna naprava«, ki vas hladi v vročih dneh? Za klimatsko napravo je pomembnih pet glavnih komponent: uparjalnik, kondenzator, ekspanzijski ventil, kompresor in cevna navitja.


  Večina klimatskih naprav deluje z deljenim sistemom, kar pomeni, da je sestavljena iz »vroče strani« ali kondenzacijske enote, ki je na zunanji strani našega doma in »hladne strani«, ki je v našem domu. Notranja enota klimatske naprave je sestavljena iz ekspanzijskega ventila in hladne tuljave. Kompresor, ki ga nadzira termostat, je srce sistema in deluje kot črpalka, zaradi katere hladilna tekočina teče skozi sistem. Naloga kompresorja je, da hladilni tekočini z nizkim tlakom in v plinastem stanju zviša tlak in temperaturo, ki nato teče v kondenzatorsko tuljavo.

  Delovanje klimatske naprave

  Kdaj je pravi čas za nakup klimatske naprave?


  Zagotovo boste klimatsko napravo najbolj potrebovali poleti, vendar to ne pomeni, da se morate tudi za njen nakup odločiti takrat. Pravzaprav je pravi čas za nakup klime pred poletjem. S tem si boste zagotovili dovolj časa za pregled ponudbe in montažo klimatske naprave. Med poletjem je skoraj nemogoče dobiti prostega monterja, zato sta najbolj primerna meseca za nakup klimatske naprave april in maj.

  Kam namestiti klimatsko napravo?


  Sprejeli ste odločitev in v svojem domu boste montirali klimatsko napravo. Ključno vprašanje, ki se postavi zdaj je, kam napravo namestiti. Klimo namestite tja, kjer so temperaturna nihanja najvišja.


  Najbolj primerno je, če imate klimatsko napravo v tistem prostoru ali delu objekta, kjer so temperaturna nihanja najvišja (tam, kjer je najbolj vroče), vrata pa imate zaprta.


  Če želite samo hladiti, lahko notranjo enoto namestite tudi na hodnik, od koder lahko hladen zrak skozi odprta vrata prehaja v druge prostore. Klimatska naprava je lahko nameščena tudi v spalnici, vendar upoštevajte, da tudi najtišje klime oddajajo zvok. To je lahko za nekatere moteče. Lopute za usmerjanje hladnega zraka ne usmerite neposredno v smeri ležišča, temveč v drugo smer.

  Ne pretiravajte z nizkimi temperaturami


  Poleti je priporočljiva maksimalna razlika med zunanjo in notranjo temperaturo približno 6 °C. Če je razlika večja, se lahko pri prehajanju z vroče zunanjosti v hladno notranjost prehladite. Če je prostor pregret, ga ohladite v svoji odsotnosti, tako da nastavite časovnik za vklop, ali če to klimatska naprava omogoča, vklopite napravo na daljavo po telefonu. Nastavite želeno temperaturo, ki jo želite vzdrževati, nikakor pa klimatske naprave ne vklapljajte za kratek čas in z nastavljeno najnižjo temperaturo.

  Pravilna temperatura klimatske naprave

  Pravilno čiščenje in vzdrževanje klimatske naprave


  Strah pred klimatskimi napravami in opozorila iz zdravstvenih krogov o njihovem škodljivem vplivu na zdravje so deloma upravičeni, zato jih je treba jemati resno, vendar samo, če so naprave neredno vzdrževane ali jih celo ne vzdržujemo. V klimatiziranih prostorih ni treba skrbeti samo za primerno temperaturo, kroženje in vlažnost zraka, temveč tudi za njegovo mikrobiološko kakovost.


  Pomembno je upoštevati, da klimatska naprava ni prezračevalna naprava. Ker morata biti okolji ločeni, klima vpliva samo na zrak, ki je že v prostoru. To pomeni, da klimatska naprava z vgrajenim ventilatorskim valjem premika zrak v prostoru in ga hladi. Hkrati ko se zrak hladi, se zmanjšuje tudi njegova zmožnost zadrževanja vlage, ki se nabira v notranji enoti. Klimatske naprave deljenega tipa so vgrajene tako, da to odvečno vodo med delovanjem odvajajo iz naprave.


  Poleg vlage se v notranji enoti klime nabira tudi prah in umazanija, ki je v zraku. Klimatske naprave imajo vgrajene prašne filtre, ki prestrežejo večino umazanije. Filtri so nameščeni na vrhu klime, kjer zrak vstopa v napravo. Vendar pa zrak v klimatsko napravo, ko ne deluje, vstopa tudi drugje, zato brez čiščenja ni mogoče zagotoviti varnega in zdravega delovanja klime. Zato poskrbite za reden servis svoje klimatske naprave.

  Cena naj ne bo merilo za nakup klimatske naprave


  Ko se odločite za nakup klime, se posvetujte s strokovnjakom s katerim morate upoštevati vsa merila, ki so pomembna za nakup klimatske naprave. Cena naj ne bo glavno vodilo za nakup. Pomemben je namen uporabe, velikost prostora, poraba energije in nenazadnje tudi izgled. Ko boste zadovoljni z vsemi parametri, ste se odločili za pravo klimatsko napravo.


  Vsakdo si poleg udobja želi tudi varnosti, predvsem pa zagotovila, da bo kupljena naprava obratovala brez težav. Nihče si ne želi, da kljub garancijskemu roku klimatska naprava ostane nepopravljena. 


  Zaupanje in kakovost proizvajalca morata biti na prvem mestu, ko se odločate za nakup in montažo klimatske naprave.

  # Značke objave