Nakup klime skupaj z montažo in montaža klime

Nakup klime z montažo in montaža klime

Izbirate klimo? Pri tem bodite pozorni na možnost nakupa klime skupaj z montažo. V tem članku preberite, zakaj, kako sploh poteka montaža klime in kam jo postaviti v vašem domu.


Kazalo vsebine:

Klimatske naprave z montažo

Nakup klime z montažo se izplača

Skrbno izberite ponudnika klimatskih naprav

Lastna mreža monterjev in serviserjev

Kako pa poteka montaža klime?

Montaža klime – smernice in navodila

Montaža zunanje enote klime

Kaj pa montaža notranje enote?


Klimatske naprave z montažo


Iščete klimatsko napravo, s katero boste zares zadovoljni? Prvi korak je kakovostna raziskava in izbira klime. Najprej morate seveda razmisliti, v katerih prostorih jo boste uporabljali, ali potrebujete stensko, talno, kasetno oz. stropno ali kanalsko klimo. Ter kako močna naj bo? Za hlajenje manjšega prostora potrebujete klimatsko napravo z manjšo močjo kot če hladite oz. grejete večji prostor.


A izbira najboljše klimatske naprave ni edini dejavnik, ki vpliva na to, kako zadovoljni boste z vašo napravo hlajenja. Pri tem so pomembne tudi poprodajne aktivnosti, na katere med izbiranjem klimatske naprave pogosto niti ne pomislimo. Tako mnogi ponudniki nudijo možnost nakupa klimatske naprave skupaj z montažo, ki prinaša mnoge prednosti.


Kakovostni ponudniki klimatskih naprav vam nudijo tudi nakup klime skupaj z montažo in strokovno izvedene poprodajne aktivnosti.


Nakup klime z montažo je cenovno ugodnejši


Poglejmo, kakšne so prednosti nakupa klime z montažo.


Prva prednost je zagotovo ugodnejši nakup. Zato preverite ponudnike, kjer klimo lahko kupite skupaj z montažo, saj bo v tem primeru njena cena na podlagi Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) ugodnejša.


V primeru nakupa klime z montažo boste namreč za celoten strošek nakupa plačali nižji davek – t.j. 9,5 %, namesto  22 %. A za to morate izpolniti nekatere pogoje. Katere? Prvi je seveda, da klimatsko napravo kupite skupaj z montažo. Prav tako jo morate kupiti kot fizična oseba in za namen trajnega bivanja. Ob tem pa je pogoj tudi, da površina vašega stanovanja ne sme biti večja od 120 m2, površina hiše pa ne večja od 250 m2.


Prednost nakupa klime z montažo pa je tudi v tem, da imate že ob nakupu klime montažo klime dogovorjeno in vam ni potrebno iskati monterjev klime. Ker je za pravilno delovanje in maksimalni izkoristek klime strokovna in primerno izvedena montaža ključnega pomena, vam bo to prihranilo kar nekaj dilem in skrbi.


Skrbno izberite ponudnika klimatskih naprav


Poleg kakovostne montaže je za dolgotrajno in brezhibno delovanje klime pomemben tudi redni servis ter vzdrževanje in čiščenje klime. Vse te aktivnosti je priporočljivo opraviti vsaj enkrat letno. Da boste brez skrbi, izberite ponudnika klimatskih naprav, ki vam nudi kakovostno poprodajno izkušnjo in poskrbi tako za montažo kot servisne storitve vaše klimatske naprave.


Nakup klime skupaj z montažo je ugodnejši in vam prihrani skrbi.


Lastna mreža monterjev in serviserjev

Mreža monterjev in serviserjev

Ream je zanesljiv ponudnik klimatskih naprav svetovno priznane blagovne znamke Mitsubishi Electric, španske blagovne znamke Kaysun in blagovne znamke Mitsubishi Hydronics – Climaveneta. Poleg strokovnega svetovanja in kakovostnih izdelkov poskrbi tudi za celovito poprodajno izkušnjo. Z razvejano mrežo monterjev in serviserjev po celi Sloveniji vam zagotovi strokovno montažo, pa tudi servisne storitve in vzdrževanje.


Največja prednost ponudnika, ki ima lastne monterje in serviserje, je, da ohranja nadzor nad celotnim procesom vgradnje naprave. Tako monterji poskrbijo za vse detajle, vse do montažnega materiala, in vam lahko garantirajo kakovost vgradnje. Prav tako vam je ob morebitnih okvarah in težavah vedno na voljo ekipa serviserjev, ki jih hitro in kakovostno odpravi.


Kako pa poteka montaža klime?


Osnovna montaža klime, ki vam jo izvedejo monterji klime obsega:

 • Montažo notranje enote in montažo zunanje enote do višine 4 metrov.
 • Preboj skozi steno do 40 cm širokega zidu.
 • Namestitev bakrenih izoliranih cevi za pretok hladilnega sredstva.
 • Izvedbo plinske in električne kabelske povezave med enotama z nadomestnimi kanali.
 • Namestitev cevi za odvod kondenzata na obeh enotah.
 • Polnjenje klimatske naprave s hladilnim sredstvom in test delovanja.


Montaža klime tako zunanje kot notranje enote mora biti izvedena strokovno in nameščena na za to primerno mesto.


Montaža klime – smernice in navodila


Ne glede na to, ali se montaže klime lotite sami ali vam jo izvedejo monterji klime, se je montaže potrebno lotiti preudarno in skrbno. Poglejmo, kako.


Prvi korak je namestitev nosilne plošče za notranjo in zunanjo enoto. Sledi vrtanje odprtine v steni, preko katere bodo napeljani cevovodi. Naslednji korak je napeljava cevi, ki ji sledi montaža notranje enote na nosilno ploščo. Notranjo enoto nato priključimo na elektriko in cevi za odvod kondenza. Nato na nosilce montiramo in priključimo tudi zunanjo enoto. Skoraj pred koncem procesa obe priključeni enoti odzračimo, kar pomeni, da iz hladilnega kroga z vakuumsko črpalko odvedemo zrak in vlago. Pred prvim zagonom sledi še preverjanje ventilov ter zaščita cevovodov na zunanji steni stavbe z izolacijskim trakom in pritrditev cevovodov na steno. Tako! Odprtino le še zapolnimo s poliuretansko peno ter jo zakitamo in prepleskamo in smo končali.


Da pa bo klima delovala učinkovito, mora biti montaža klime izvedena pravilno in tudi nameščena na pravilno mesto. Zato že pred nakupom klime premislite, kam boste namestili tako njeno zunanjo kot notranjo enoto.


Montaža zunanje enote klime

Prikaz montirane zunanje enote klime

Montaža klime je lahko nekoliko bolj zapletena v primeru stanovanja v bloku ali spomeniško zaščitenega objekta.


Pri večstanovanjskem objektu pred montažo klime zato najprej preverimo, kateri posegi so na fasadi dovoljeni. Za montažo zunanje enote klime na fasado boste običajno potrebovali kar 75 % soglasje etažnih lastnikov. V stanovanju se klimo običajno montira na steno, pod okensko polico ali na balkon, kjer najmanj moti zunanji izgled objekta. V primeru, da ste na najvišjem nadstropju bloka, pa jo je mogoče namestiti tudi na streho ali zračno podstrešje.


V primeru spomeniško zaščitene stavbe upoštevajte smernice Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenija. V tem primeru je montaža klime dovoljena na način, da ne kazi izgleda objekta in denimo ni vidna na ulični steni objekta.


Bistveno pri montaži zunanje enote klime pa je, da okrog klime pustite dovolj prostora za neovirano kroženje zraka. Prav tako zunanje enote klime ne montirajte preblizu oken prostorov, kjer potrebujete mir in tišino, kot sta spalnica in otroška soba.


Izbira primerne klime je enako pomembna kot kakovostna montaža.


Kaj pa montaža notranje enote?

Prikaz montaže notranje enote klime

Sedaj približno vemo, na kaj biti pozorni pri montaži zunanje enote. Poglejmo še, kam je smiselno namestiti notranjo enoto in zakaj.


Poglejmo najprej, kam je ne namestiti v kolikor je to mogoče:

 • na hodnik,
 • za zaveso ali
 • nad omaro, kjer je pretok zraka oviran;
 • poleg štedilnika, kjer bo klima hladila, tudi če je prostor že ohlajen;
 • nad zunanjimi vrati, kjer bo klima ob odpiranju vrat delovala nepotrebno pospešeno.


  Najboljše je, da notranjo enoto klime namestite na lokacijo v prostoru, ki je najbolj izpostavljena soncu in vročini. Prav tako jo locirajte na mesto v prostoru, od koder bo zrak najbolj optimalno pihal po celotnem prostoru.


  Predvsem pa naj bosta obe enoti klimatske naprave postavljeni na način, da ne ovirata uporabnikov prostora in vam tako omogočata optimalno delovanje. Tako bo klima zagotovila udobje, kakovostno bivanje in optimalno temperaturo vašega doma.


  Zaključek


  Kakovostna montaža je eden od ključnih dejavnikov za učinkovito delovanje klimatske naprave. Z nestrokovno montažo lahko izničite vse prednosti, ki jih sicer morda vrhunska klimatska naprava ponuja. V članku smo zapisali tudi, kako se montaže klime lotiti in na kaj biti pozorni pri montaži zunanje in notranje enote v objektu. Pri nakupu bodite pozorni na možnost cenovno ugodnejšega in izredno praktičnega nakupa klime skupaj z montažo.

  # Značke objave