Čiščenje in servis klime pred poletjem

Čiščenje in servis klime pred sezono hlajenja

Ne veste, kako se doma sami lotiti čiščenja klime? In zakaj je pomembno, da servis klimatske naprave opravite vsaj enkrat letno? Vse ključne informacije smo zbrali v članku, ki je pred vami.

Kazalo vsebine

 1. Najboljši čas za čiščenje klime
 2. Zakaj je čiščenje klime sploh pomembno?
  1. Vzdržljivost klimatske naprave
  2. Naše zdravje pri uporabi klime
 3. Izberite klimo, ki čisti zrak
 4. Pravilno čiščenje klime
  1. Čiščenje zunanjih površin klime
  2. Čiščenje notranjega dela klime
 5. Razlogi za servis klimatskih naprav
 6. Za servis se dogovorite pravočasno

Začenja se najbolj vroč del leta, čas dopustov, izletov in potovanj, piknikov, pa tudi soparne vročine v našem domu. Že pogledujemo klimatsko napravo na naši steni - in čas je, da ji pred prvim vklopom namenimo nekaj časa. Že pred prvo uporabo po polovici leta je za naše zdravje ključno, da izvedemo čiščenje klime, strokovnjaki pa v tem času priporočajo tudi letni servis klimatske naprave.


Najboljši čas za čiščenje klime


Glede na to, da je bila klima v večini primerov nekaj mesecev ugasnjena, je pred poletjem najboljši čas za njeno čiščenje. V kolikor pa klimatsko napravo uporabljate skozi celo leto, tudi za ogrevanje, je seveda čiščenje potrebno izvajati redno.


Zakaj je čiščenje klime sploh pomembno?


Čiščenje klimatske naprave je pomembno zaradi dveh ključnih razlogov.


Vzdržljivost klimatske naprave


Ob ustreznem vzdrževanju bomo klimatski napravi podaljšali življenjski čas. Klimatska naprava je skozi celotno leto izpostavljena različnim vplivom. Med drugim so to prah in vonjave (denimo od kuhanja), ki se naberejo v klimatski napravi v notranjih prostorih in pa vremenske razmere, ki vplivajo na zunanjo enoto klimatske naprave. Ko vsaj enkrat letno izvedemo čiščenje klime in kakovosten servis, ohranimo in izboljšamo njeno vzdržljivost in učinkovitost.


Naše zdravje pri uporabi klime

Kakovost zraka odvisna od pravilnega vzdrževanja klime

Še bolj ključno pa je ohranjanje kakovostnega zraka v našem domu za naše zdravje. Le zadostno vzdrževanje klimatske naprave bo poleg želene temperature zagotovilo tudi pravilno kroženje zraka, vlažnost zraka in njegovo mikrobiološko kakovost. Vse to vpliva na naše zdravje, saj so prekomerna vlažnost in umazanija v klimi lahko vzrok za nastanek alergij in različnih bolezni.


Kadar klimatske naprave ne čistimo in ne servisiramo zadostno, se hitro lahko zgodi, da nečistoče v klimi ustvarijo idealne pogoje za razvoj in razmnoževanje bakterij, plesni in glivic. To se sprva pokaže kot neprijeten vonj in slab zrak v prostoru, kasneje pa tudi v obliki potencialnih zdravstvenih težav.

Čiščenje klimatske naprave pred novo sezono je ključno za naše zdravje in vzdržljivost klime

Pomembno je torej, da klimo kakovostno vzdržujemo. Poskrbimo tako za čiščenje kot servis klimatske naprave. Ob teh izpolnjenih pogojih bo klima lahko imela na zdravje celo pozitiven vpliv. Klimatske naprave namreč danes tudi filtrirajo zrak in nas tako zaščitijo pred posledicami zunanje onesnaženosti zraka.


Izberite klimo, ki čisti zrak

Kakovost zraka, ki ga dihate v vašem domu, je odvisna tudi od same izbire klimatske naprave. Če klimatsko napravo šele izbirate, je smotrno izbrati klimo s filtrirnim sistemom Plasma Quad, ki učinkovito odpravlja viruse, bakterije, plesni in alergene v zaprtih prostorih. Pomembna prednost tega filtrirnega sistema je tudi v tem, da dokazano uspešno nevtralizira celo virus Covid 19.


Pravilno čiščenje klime


Kako pa se čiščenja klime lotiti sami doma?

Prva stvar, na katero morate biti pozorni pri čiščenju klime je, da klimatsko napravo izklopite iz električne napeljave.


Čiščenje zunanjih površin klime


Zunanje površine notranje enote klime najprej enostavno pobrišete z nežno krpo s finimi vlakni, s katero boste klimo varno očistili prahu in mikro delcev. Če je naprava zamaščena ali bolj umazana, na krpo lahko kanete tudi malo vode ali sredstva za čiščenje.


Čiščenje notranjega dela klime


Potem pa se lotite čiščenja notranjega dela klimatske naprave. Ta obsega čiščenje filtrov za zrak, kar je ključno za učinkovito delovanje in varčnost klimatske naprave. Največji del nečistoč in mikroorganizmov namreč zadržijo prav filtri, zaradi česar jih moramo redno čistiti, v primeru ventilokonvektorjev pa jih tudi redno menjati. Poglejmo, kako se lotiti čiščenja filtrov:


 • Previdno dvignemo pokrov klimatske naprave.
 • Iz naprave potegnemo filtra za čiščenje zraka.
 • Posesamo prah iz naprave in ga prepihamo s kompresorjem.
 • Filtra očistimo pod tekočo vodo in ju pustimo, da se dobro posušita.
 • Filtra vrnemo v napravo.


Predvsem bodite za pravilno čiščenje klime pozorni na to, da filtrov ne čistite z grobimi gobicami ali agresivnimi čistili. Priporočljivo je, da klimo čistite redno tudi po tem, ko jo začnete uporabljati, denimo na vsaka dva tedna. Prah se namreč stalno nabira v klimatski napravi, četudi tega pri uporabi klimatske naprave sprva ne opazimo.

Poleg čiščenja klime je pomembno, da vsaj enkrat na leto poskrbite tudi za reden servis klimatske naprave s strani pooblaščenega serviserja.

Servis klimatske naprave je prav tako pomemben kot servis avtomobila

Razlogi za servis klimatskih naprav

S servisom zmanjšamo možnosti za okvare

Če servis klimatskih naprav opravljamo redno, s tem učinkovito zmanjšamo možnost za okvare, ki bi se sicer lahko zgodile v sezoni. Pooblaščen serviser opravi testiranje naprave, jo očisti, izvede kontrolo odvodov in dezinfekcijo kondenzatorja. Tako poskrbite, da bo klimatska naprava učinkovito delovala celotno sezono in s tem pozitivno vplivate na njeno življenjsko dobo.


Serviser tudi poskrbi, da v klimi ni premalo plina, kar bi lahko vodilo do okvare ključnih delov klime in do visokih stroškov popravila. S pomočjo rednih servisov pa tudi poskrbimo za odpravo nečistoč in v končni fazi za manjšo porabo električne energije in prihranek pri stroških.


Kljub temu, da tega običajno ne jemljemo tako resno, je v resnici servis klimatskih naprav prav tako pomemben kot servis avtomobila. Klimatske naprave skrbijo za pretok zraka v vašem domu - in morajo biti zato čiste in primerno vzdrževane. Le tako bomo uspešno poskrbeli za zdravje svojih dihal in tudi za učinkovitost in varčnost klimatske naprave.


Za servis se dogovorite pravočasno


Najboljši rezultat boste dosegli, če servis pri pooblaščenem serviserju naročite pravočasno. Le tako se boste izognili gneči v času sezone, ko pritisne vročina. Takrat imajo serviserji daleč največji obseg dela, vi pa dobro delujočo klimatsko napravo že krvavo potrebujete.


Zaključek


Pogledali smo si, zakaj sta čiščenje in servis klimatskih naprav tako pomembna. Potrebno ju je opraviti vsaj enkrat letno, predvsem pred začetkom glavne poletne sezone hlajenja. Tako poskrbimo za podaljšanje življenjske dobe klimatska naprave in si zagotovimo kakovosten zrak v našem domu.

# Značke objave