Primerjamo: split klimatska naprava in klima brez zunanje enote

Klima brez zunanje enote

Izbirate klimatsko napravo za svoj dom in vas zanima, kakšna je razlika med klasično split klimatsko napravo in klimo brez zunanje enote? Preberite si v članku.

Kazalo vsebine

 1. Split klimatska naprava
  1. Prednosti split klimatske naprave
 2. Omejitve glede namestitve klime
  1. Večstanovanjski objekt
  2. Spomeniško zaščitena stavba
 3. Klima brez zunanje enote
  1. Vrste klime brez zunanje enote
  2. Prednosti klime brez zunanje enote

Klimatske naprave nam zagotavljajo hlajenje in ogrevanje, brez njih si življenja ne znamo več predstavljati. Poznamo več vrst klimatskih naprav, med katerimi so zagotovo daleč najbolj razširjene in uporabljene klasične split klimatske naprave.


A kaj storiti, kadar split klimatske naprave zaradi pravil, ki veljajo v vašem objektu, ali zaradi manjka prostora ne morete ali ne smete pravilno namestiti? V tem primeru bo prava rešitev za vas klimatska naprava brez zunanje enote.


Split klimatska naprava

Split klimatska naprava

Poglejmo najprej, kakšne so lastnosti split klimatske naprave in katere prednosti ta vrsta klime prinaša.


Split (angleški izraz za ‘deljena’) klimatska naprava je na trgu najbolj razširjena vrsta klimatskih naprav in velja za klasično in najpogostejšo izbiro uporabnikov. Razdeljena je na dve enoti - zunanjo in notranjo enoto, ki skupaj tvorita učinkovit sistem hlajenja in ogrevanja. Zunanja enota je postavljena v zunanje okolje, notranja enota pa stoji v notranjih prostorih in z ohlajenim/ogretim zrakom hladi/ogreva naše prostore.


V primeru, da želimo ohladiti/ogreti večje prostore, celotno stanovanje ali objekt, se uporabniki lahko odločijo tudi za namestitev ene zunanje in več notranjih enot. V tem primeru govorimo o multi-split klimatski napravi.


Prednosti split klimatske naprave


Kot taka split klimatska naprava prinaša ogromno prednosti v primerjavi s klimatsko napravo brez zunanje enote. Katere prednosti to so?


 • Je bistveno bolj tiha. Ker se v split klimatski napravi kompresor nahaja v zunanji enoti naprave, se z zunanjo enoto naprave tudi hrup ‘prestavi’ v zunanje okolje. Pri klimatski napravi brez zunanje enote pa so vsi sestavni deli združeni v edini - notranji enoti naprave. Klima brez zunanje enote je tako v bivalnih prostorih nekoliko bolj moteča.
 • Omogoča ohlajanje večjih prostorov in več prostorov naenkrat. Split klimatska naprava je ustvarjena za hlajenje neomejeno velikih prostorov, tudi večnadstropnih stavb ali skladišč (v primeru uporabe multi-split klime). Medtem boste s klimatsko napravo brez zunanje enote lahko ohlajali zgolj en prostor naenkrat.
 • Je cenejša. Če vzamemo split klimatsko napravo in klimo brez zunanje enote enake moči in zmogljivosti, bo cenejša od njiju brez dvoma klasična split klima.
 • Porabi manj električne energije. Posledično split klimatska naprava za doseganje enake ravni hlajenja kot klima brez zunanje enote porabi manj energije. To pomeni tudi cenejši račun za hlajenje/gretje ob koncu meseca.


“Zakaj neki bi potem sploh izbrali klimo brez zunanje enote?!” se boste morda vprašali. To je odlična rešitev za tiste redke primere, kadar split klimatske naprave ne morete ali ne smete namestiti v svoj objekt, ker bi nameščena zunanja enota kazila videz objekta. To se lahko zgodi, če ste stanovalec večstanovanjskega objekta ali spomeniško zaščitene stavbe.

Preverite, če je vaša izbrana klimatska naprava primerna za vaš objekt.

Omejitve glede namestitve klime


Večstanovanjski objekt


Kakšne so omejitve? V večstanovanjskem objektu za namestitev klime, ki je vidna navzven in ki spreminja videz stavbe, običajno potrebujete tričetrtinsko soglasje etažnih lastnikov (glede na solastniške deleže).


V kolikor soglasje pridobite, je vaša težava rešena. Če pa se to ne zgodi, pa še vedno klasično klimatsko napravo lahko namestite na teraso ali balkon na način, da je skrita očem in ni vidna navzven. A žal to vedno ni mogoče. Če pa omejitev ne boste upoštevali in boste klimo kljub prepovedi namestili na vidno mesto, vas v skrajnem primeručaka globa. Po podatkih inšpektorata za okolje globa v višini kar 500 do 1200 evrov. Prav tako boste klimatsko napravo morali na lastne stroške odstraniti.


Spomeniško zaščitena stavba

Spomeniško zaščitena stavba in klimatske naprave

V primeru, da klimo želite namestiti v spomeniško zaščiteni stavbi, pa so omejitve še toliko večje. Za Ljubljano denimo velja, da zunanje enote ne smete namestiti na fasado, kjer bi bila vidna na ulično stran objekta.


Za informacije v drugih krajih in dodatna pojasnila preverite smernice Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenija in tudi občinske prostorske načrte. Bistveno je, da je pri nameščanju klime potrebno biti previdni in preveriti, kaj je dovoljeno za objekt, v katerem ste, in kaj ne.

Klimatska naprava brez zunanje enote ne bo kazila vašega objekta.

Klima brez zunanje enote


V tem primeru bo najboljša izbira za vas klima brez zunanje enote. Gre za drugače imenovano monoblok klimatsko napravo. Za razliko od split klimatske naprave ima ta zgolj eno enoto klimatske naprave. To je običajno notranja enota, v katero so umeščene vse komponente naprave. To seveda prinaša nekatere slabosti, a rešuje izziv, ki ga prinašajo omejitve glede namestitve zunanje enote klime.


Vrste klime brez zunanje enote

Klime brez zunanje enote

Kakšne pa so vrste notranje klime brez zunanje enote? Takšna klimatska naprava je lahko fiksna ali pa mobilna oziroma prenosna.


Prednosti klime brez zunanje enote


Poglejmo si, zakaj bi izbrali klimatsko napravo brez zunanje enote:


 • V prvi vrsti je prednost notranje klime brez zunanje enote v tem, da ne kazi izgleda stavbe.
 • Je odlična rešitev za specifične primere, ko montaža klasične klimatske naprave zaradi omejitev z montažo zunanje enote ni mogoča. S tem je odlična rešitev za izziv ohlajevanja prostorov v nekaterih stavbah.
 • Prednost prenosne klime brez zunanje enote je tudi v tem, da jo lahko namestite v kateri koli prostor z zunanjo steno, ki ga želite ohladiti, in jo lahko tudi prestavljate iz enega prostora v drugega. Lahko jo denimo tudi vzamete s seboj na dopust ali jo uporabite v počitniški hišici.
 • Ker ima samo notranjo enoto, jo je tudi nekoliko bolj enostavno montirati. Montaža ne ustvarja stroškov, saj zanjo ne potrebujete izkušenega monterja. A istočasno je ob montaži potrebno poskrbeti za to, da je odtočna cev klime speljana skozi okno ali vrata.

Za klimo brez zunanje enote se odločite kadar v objekt ne morete ali ne smete montirati zunanje enote klime.

Zaključek


Glede na vse zapisano, se lahko strinjamo, da je split klimatska naprava v večini primerov daleč najboljša izbira za vas. Seveda pa ne gre zanemariti dejstva, da je klimatska naprava brez zunanje enote v nekaterih primerih edina mogoča rešitev.

# Značke objave