Prezračevanje doma - kaj je rekuperacija?

Kaj je rekuperacija?

Za kakovostno bivanje in izjemno kvaliteto zraka v vašem domu je prezračevanje z rekuperacijo odlična izbira. Prezračevalne naprave so sistemi, ki uporabljajo tehnologijo energetske rekuperacije z istočasnim prezračevanjem.


Kaj to pomeni in kaj rekuperacija sploh je? Vse o tem izveste v tem članku.

Kazalo vsebine

 1. Prezračevanje z rekuperacijo
 2. Težava pri naravnem prezračevanju
 3. Kaj je rekuperacija
  1. Proces rekuperacije zraka
  2. Izguba energije je minimalna
 4. Prednosti prezračevanja z rekuperacijo
  1. Prihranek energije
  2. Preprečuje nastanek vlage in plesni
  3. Čistoča in svežina zraka
  4. Ohranjanje okolja
 5. Investicija v rekuperacijo se izplača

Ne zgolj investicija, ki se dolgoročno povrne - pač pa izboljšanje kakovosti življenja.

Prezračevanje z rekuperacijo


Ko razmišljate o tem, ali izbrati prezračevanje z rekuperacijo za vaš dom ali ne, je ključno razumeti, kakšne so prednosti tovrstnega prezračevanja in kdaj ga je primerno vgraditi.


Danes prezračevanje z rekuperacijo ali drugače imenovano “prisilno prezračevanje” postaja novi standard pri novogradnjah. Ker so sodobne stavbe zgrajene na način, da so kar se da neprodušne, se zadostno oz. optimalno zračenje prostorov lahko doseže le s prisilnim prezračevanjem.


Težava pri naravnem prezračevanju


Poglejmo si, zakaj naravno prezračevanje z odpiranjem oken ni optimalna izbira. Ko prostor segrejemo na prijetno temperaturo, nato pa odpremo okna, da bi vanj spustili svež zrak, naredimo sledeče:

 • Iz prostora “spustimo” energijo, ki smo jo pred tem porabili za hlajenje oz. ogrevanje prostora.
 • Tako prostor v poletnem času segrejemo in v zimskem ohladimo.
 • Posledično izgubljamo energijo in tudi denar, saj moramo prostor po tem, ko okna zapremo, ponovno shladiti oz. ogreti.
 • V prostor ob tem zaidejo hrup, nečistoče, vlažen zrak in insekti iz zunanjosti.


Če si torej želimo dihati kakovosten in svež zrak, ročno odpiranje oken žal ni optimalna izbira. Vzporedno s spreminjanjem načina gradnje stavb se namreč spreminja tudi način prezračevanja. Tako je sploh pri pasivnih načinih gradnje ključno, da uporabimo prezračevanje z rekuperacijo toplote.

Prezračevanje doma

Vzporedno s spreminjanjem načina gradnje stavb se spreminja tudi način prezračevanja.

Kaj je rekuperacija


Za boljše razumevanje prednosti prezračevanja z rekuperacijo, poglejmo, kaj rekuperacija sploh je.


Izraz rekuperacija smo Slovenci prevzeli iz tujine, v slovenščini pa bi rekuperaciji rekli “vračanje toplote”. Gre pravzaprav za proces vračanja energije v stavbo, kar pomeni, da hladu oz. toploti, ki jo je ustvarila klimatska oz. ogrevalna naprava ne “spustimo” ven kot v primeru naravnega zračenja doma. Pač pa to energijo uporabimo za nadaljno ohlajanje oz. ogrevanje prostora.


Rekuperacija je torej ključni proces, ki se dogaja v prezračevalnem sistemu. Dogaja se v rekuperacijski napravi oz. keramičnemu izmenjevalniku toplote ali enostavno rečeno rekuperatorju zraka. Rekuperator zraka je srce prezračevalnega sistema in obsega dva ventilatorja in prenosnik toplote. Kot ključni element prezračevalnega sistema je rekuperator zraka tako del centralnega kot lokalnega prezračevalnega sistema.

Rekuperacija

Proces rekuperacije zraka


Kako poteka rekuperacija? Prvi ventilator potiska zrak v prostor, medtem ko ga drugi ventilator odvaja iz stavbe. Pri tem si zračna tokova izmenjata toploto. Zrak, ki “odhaja” iz stavbe, svojo toploto oz. energijo preda zraku, ki vstopa v stavbo. Na ta način se vstopni, sveži zrak, ki prihaja v stavbo, ogreje na primerno temperaturo. To stori s pomočjo energije, ki je bila že prej prisotna v stavbi. Gre torej za ponovno uporabo obstoječe energije. Na ta način rekuperacija tudi niža potrebo po ogrevanju ali hlajenju ter niža obratovalne stroške.


Pomembno je tudi, da se pred vstopom zraka v prostor v rekuperatorju zgodi tudi filtracija zraka. Rekuperator namreč obsega tudi dva filtra in cevi, ki so speljane od rekuperatorja po celotni stavbi v vse prostore. Na koncu cevi so zračniki, skozi katere zrak vstopa in izstopa iz prostorov.


Izguba energije je minimalna


Z rekuperacijo zraka naslovimo ključni problem naravnega prezračevanja, ki je povezan z izgubo toplote oz. energije skozi okno. Pri prezračevanju z rekuperacijo do izgube energije ne pride oz. je v tem primeru izguba energije minimalna, kar je tudi največja razlika med naravnim in prisilnim prezračevanjem.

Izboljšanje kakovosti življenja in zdravja

Kakovostna rekuperacija tako ni zgolj investicija, ki se bo hitro povrnila, pač pa predstavlja izboljšanje kakovosti življenja. Prav tako se rekuperacijski sistemi ne vgrajujejo zgolj v novogradnje, pač pa se lahko namestijo tudi v večino obstoječih stavb. Poglejmo, kakšne prednosti to prinaša.

Največja razlika med naravnim in prisilnim prezračevanjem je v manjši izgubi energije.

Prednosti prezračevanja z rekuperacijo


Prihranek energije

Prezračevalni sistem z rekuperacijo zagotavlja konstantno temperaturo zraka v vašem domu, istočasno pa kakovostno in neprestano prezračevanje. Na ta način prihranite energijo in tudi privarčujete, saj pri prezračevanju ne bo prišlo do izgub toplotne energije.


Preprečuje nastanek vlage in plesni

Tovrstno prezračevanje tudi preprečuje nastanek vlage in plesni na stenah, kar je ključno za ohranjanje zdravih dihal ljudi, ki se nahajajo v prostorih. Za zdrave in optimalne bivalne razmere se mora v prostoru vsako uro namreč zamenjati vsaj 70 % zraka.


Čistoča in svežina zraka

Poleg svežine zraka, ki je neposredna posledica kakovostnega prisilnega prezračevanja, ta zagotavlja tudi čistočo zraka. Ker ni potrebe po odpiranju oken, v prostor namreč ne morejo vdreti nečistoče iz okolja. Vstopni zrak še dodatno prečistimo tudi z namestitvijo filtrov, ki zagotavljajo, da v prostor ne vstopa cvetni prah in drugi zunanji delci. To ustvarja odlično okolje tudi za alergike in izboljšuje splošno počutje v prostoru. Posledica je tudi višja produktivnost, kar je ključno v poslovnih okoljih.


Ohranjanje okolja

EKO SKLAD subvencije za prezračevanje

Prezračevanje z rekuperacijo prav tako pripomore k ohranjanju energije in tudi varovanju okolja, zato so prezračevalne naprave uvrščene na seznam Eko sklada.


Pozor! S pomočjo subvencije Eko sklada lahko privarčujete kar do 20 % priznanih stroškov investicije v prezračevalni sistem. Oz. največ 300 evrov za namen lokalne prezračevalne enote ali največ 3 tisoč evrov za namen centralne prezračevalne enote.


Investicija v prezračevanje z rekuperacijo se povrne v dveh do treh letih.


Investicija v rekuperacijo se izplača


Sploh pri novogradnjah razmišljanje o tem, ali namestiti prezračevanje z rekuperacijo ali ne, niti ni na mestu. Glede na to, da zgradbe gradimo zato, da bomo v njih kakovostno bivali večji del svojega življenja, je ključno, da investiramo tudi v kakovostno prezračevanje.

Investicija v rekuperacijo

Resda bo investicija v začetku nekoliko višja. A prezračevanje z rekuperacijo razbremeni sisteme ogrevanja in hlajenja in vam zagotovi vračanje investicije že po dveh do treh letihCena prezračevalne naprave z rekuperacijo je sicer odvisna od velikosti in potreb vaše stavbe, pa tudi kakovosti izbrane prezračevalne naprave. Ta bo odločala o življenjski dobi naprave pa tudi o stopnji vračanja energije naprave.


Zaključek


Rekuperacija oz. “vračanje toplote” je ključni proces, ki se dogaja v prezračevalnem sistemu. Gre za proces vračanja energije v stavbo na način, da prihaja do minimalnih izgub energije in zato predstavlja mnoge prednosti za sodobne stavbe. V članku smo preverili, kakšne prednosti prinaša prezračevanje z rekuperacijo in kako izboljšuje kakovost življenja.

# Značke objave