5 prednosti dvojne oziroma multi-split klimatske naprave

Prednosti dvojne oziroma multi-split klimatske naprave

Se sprašujete kaj je »dvojna klimatska naprava« in kakšne so njene prednosti? Ogrevanje ali hlajenje večjih prostorov in objektov je mogoče tudi s klimatsko napravo – in tu je vaša rešitev! Poglejmo si, kdaj je smiselno izbrati multi-split klimatsko napravo.


Kazalo vsebine:

Kako izbrati klimatsko napravo?

Kdaj se odločiti za dvojno klimatsko napravo?

Zakaj izraz dvojna oz. multi-split klimatska naprava?

Multi-split sistemi so rešitev za hlajenje do 6 prostorov

5 prednosti izbire dvojne klimatske naprave

Višja energetska učinkovitost naprav

Priključek do 6 notranjih enot na eno zunanjo

Izbira enote, primerne specifikam prostora

Prilagajanje temperature za vsak prostor

Neslišnost notranjih enot

Cena in montaža dvojne klimatske napraveSte se srečali z izzivom, ko želite dom ali poslovni prostor ohlajati ali ogrevati s klimatsko napravo, a je ena notranja enota enostavno premalo za velikost vaših prostorov?


Rešitev za vas je morda dvojna ali multi-split klimatska naprava. Zakaj?


Multi-split klimatska naprava vam omogoča hlajenje dveh ali več prostorov istočasno. To dosežete na način, da več notranjih enot klimatske naprave povežete z eno zunanjo enoto. Notranje enote nato lahko poljubno montirate v različne prostore, ki jih želite ohladiti, in s tem dosežete optimalno temperaturo v vseh prostorih vašega doma ali poslovnega prostora.


To prinaša kar nekaj prednosti in rešuje marsikatero težavo, s katero se soočate pri nakupu in izboru klimatske naprave. V nadaljevanju vam bomo predstavili, katere prednosti to so.


Dvojna klimatska naprava je odlična izbira za uravnavanje temperature v večjih prostorih, kjer je ena notranja enota premalo.


Kako izbrati klimatsko napravo?


Še prej pa si poglejmo, na podlagi česa sploh izbirati klimatsko napravo.


Ko se lotite izbora najboljše klimatske naprave za vaš dom, je pomembno upoštevati nekaj dejavnikov. Med njimi so denimo velikost prostora, ki ga želite hladiti oz. ogrevati, lega prostora v objektu ter število ljudi, ki se običajno v prostoru nahajajo.


Prav tako je bistvenega pomena, da izberete klimatsko napravo z zadostno močjo, ki bo zmogla ohladiti oz. ogrevati prostore ter bo imela čim višjo energetsko učinkovitost. Visoka ocena energetske učinkovitosti pomeni, da je njihovo delovanje okolju prijazno in da za svoje delovanje porabljajo malo energije. Kar posledično pomeni manj stroškov pri njeni uporabi.


Najvišjo energetsko učinkovitost imajo klimatske naprave A+++ kot je denimo klimatska naprava Mitsubishi Electric MSZ-LN. Ta se je uvrstila med prva mesta tudi po testu Zveze potrošnikov Slovenije.


Bodite pozorni tudi na svoje navade in potrebe pri uporabi klime. V kolikor klimo nameravate uporabljati zgolj nekaj mesecev in ne skozi celotno leto, bo najboljša klimatska naprava za vas morda tista cenejša in nekoliko manj zmogljiva. Če želite več udobja pri upravljanju klime, pa je denimo smiselno izbrati klimatsko napravo, ki jo lahko upravljate preko WiFi vmesnika na daljavo.


Več o tem, kako klimatsko napravo izbrati in na kaj biti pri tem pozorni, si preberite v članku o najboljših klimatskih napravah Mitsubishi Electric.


Kdaj pa se odločiti za dvojno klimatsko napravo?


Če ste ob analizi zgornjih dejavnikov prišli do ugotovitve, da ena klimatska naprava ne bo zadostila potrebam hlajenja oz. ogrevanja vaših prostorov, razmislite o nakupu multi-split klime. Ta je odlična izbira, kadar želite temperaturo uravnavati v več prostorih, ki so medsebojno nekoliko bolj oddaljeni.


Tako vam omogoča denimo ohlajanje prostorov v različnih nadstropjih, večstanovanjskih hišah, poslovnih prostorih in večjih stanovanjih. Pri tem so vam na voljo različne možnosti in kombinacije. Kljub temu, da običajno za multi-split oz. deljene klimatske naprave uporabljamo izraz ‘dvojna klimatska naprava’, pa je pomembno vedeti, da pri tem nismo omejeni le z dvema notranjima enotama.


Zakaj izraz dvojna oz. multi-split klimatska naprava?


Split ali deljena klimatska naprava je izraz, ki odlično ponazori, da gre za klimo, ki je sestavljena iz ločenih delov. Ko govorimo o mono-split napravi, to pomeni, da imamo eno zunanjo in eno notranjo enoto. V primeru multi-split klime, pa gre za eno zunanjo enoto in več notranjih, ki jih porazdelimo po prostorih glede na svoje potrebe.


Notranje enote izberemo glede na karakteristike prostora in svoje želje, pri tem pa lahko izbiramo med:


 • stensko klimo
 • kanalsko klimo
 • talno klimo
 • stropno klimo
 • vgradno klimo


  Glede na izbrane notranje klime in število le teh, izberemo tudi primerno zunanjo enoto. Te se razlikujejo po zmogljivosti in številu klim, ki jih podpirajo. Najpogostejša izbira uporabnikov je multi-split zunanja klimatska naprava z 2 ali 3 priključki za notranje enote, ki se večinoma uporabljajo v bivalnih prostorih. So pa na voljo tudi multi-split sistemi, ki omogočajo priključitev do 6 notranjih enot na eno zunanjo enoto.


  Multi-split sistemi so rešitev za hlajenje do 6 prostorov

  Primer dvojne oz. multi-split klimatske naprave v objektu

  Z uporabo Multi-split klima sistemov Mitsubishi MXZ lahko ohlajate in ogrevate ogromne prostore, saj omogočajo priklop kar do 6 notranjih enot klimatskih naprav, ki jih po potrebi razporedite po prostorih.


  Pri tem lahko izbirate notranje enote iz različnih serij klimatskih naprav (denimo 1x LN + 3x AP + … ) in različne tipe klimatskih naprav (denimo 1x LN stenska in 1x KT talna + … ). Vsem izbranim enotam je skupno, da so priključene na izbrano zunanjo Multi split enoto Mitsubishi Electric MXZ.


  Mitsubishi Electric MXZ je rešitev z eno zunanjo enoto, na katero lahko povežete 2, 3, 4, 5 ali pa 6 notranjih klimatskih naprav.  


  5 prednosti izbire dvojne klimatske naprave


  Možnosti je tako obilo in prav vsakdo lahko najde rešitev zase. Čas je, da si pogledamo prednosti, ki nam jih uporaba dvojnih oz. multi-split klimatskih naprav prinaša.


  Višja energetska učinkovitost naprav


  Multi-split klimatske naprave zagotavljajo prihranek energije. Zakaj? Ker nam omogočajo izbor klimatskih naprav, primernih posameznemu prostoru, zaradi česar po nepotrebnem ne izgubljamo energije. Enota, ki je prevelika za določeno velikost sobe, bo denimo stalno izgubljala energijo. Z izborom primerne in energetsko najučinkovitejše klimatske naprave za vsak prostor si tako zagotovite prihranek pri računu za elektriko.


  Priključek do 6 notranjih enot na eno zunanjo


  Možnost, da na eno zunanjo enoto priklopite kar do 6 notranjih enot vam zagotavlja, da boste lahko hladili oz. ogrevali tudi večje prostore in objekte. S pomočjo split klime z vsaj dvojno notranjo enoto tako lahko upravljate temperaturo v vsaki stavbi, ne glede na velikost.


  Izbira enote, primerne specifikam prostora


  Vsako notranjo enoto lahko izberete specifično za potrebe posameznega prostora. To vam zagotavlja fleksibilnost in udobje. V prostorih s pobitimi stenami boste tako denimo uporabili talno notranjo enoto, v večjih prostorih stropno vgradno klimo, v klasičnih prostorih pa stensko klimatsko napravo. Izberete lahko tudi notranje enote različne energetske učinkovitosti in cene – glede na to, koliko se bo klimo uporabljalo v določenem prostoru.


  Prilagajanje temperature za vsak prostor


  Velika prednost montaže dvojne klimatske naprave je tudi, da temperaturo lahko nastavite za vsak prostor posebej. To vam prinaša fleksibilnost in vam omogoča enostavno prilagajanje potrebam prostora in posameznikov, ki ga uporabljajo.


  Neslišnost notranjih enot


  Ker je kompresor nameščen v zunanji enoti so multi-split notranje enote klimatske naprave izredno tihe in nemoteče.

  Zunanje enote multi-split klimatske naprave

  Cena in montaža dvojne klimatske naprave


  Predlagamo vam, da klimatsko napravo kupite skupaj z montažo. V tem primeru boste zaradi Zakona o davku na dodano vrednot plačali nižji davek, in namreč 9,5 % davek namesto 22 % (76. člen, ZDDV-1). Kaj je pogoj, da izpolnjujete pogoje za to?


  • Klimatsko napravo morate kupiti kot fizična oseba
  • Namenjena mora biti za trajno bivanje
  • Površina vašega stanovanja ne sme presegati 120 m² oz. površina vaše hiše ne sme presegati 250 m²


   Zaključek


   Ponudniki za hlajenje, ogrevanje in prezračevanje na trgu omogočajo široko ponudbo klimatskih naprav vseh vrst, oblik, barv in dimenzij. Za učinkovito upravljanje temperature in ustvarjanje kakovostnih bivalnih prostorov tudi v večjih stanovanjih, poslovnih prostorih ter celo različnih nadstropjih, je odlična izbira dvojna klimatska naprava. Ta vam omogoča priklop več notranjih enot klimatske naprave na eno zunanjo enoto in tako zagotavlja toplotno udobje tudi v večjih prostorih in objektih skozi celo leto.

   # Značke objave