Kateri razvlažilec zraka izbrati – upoštevajte teh 5 dejavnikov

Kateri razvlažilec zraka izbrati

Vas zanima, kateri razvlažilec zraka izbrati – če sploh – za vaš dom ali drug objekt? Preden se odločite za razvlažilec zraka, je smotrno, da vlago v zraku poskusite znižati z majhnimi spremembami navad. Na kaj še paziti ter kdaj je izbira razvlažilca zraka smiselna investicija?


Kazalo:

Najboljša rešitev proti vlagi je izsuševanje prostorov

Načini za zmanjševanje vlage v prostoru

Kdaj je potrebno kupiti razvlažilec zraka?

Kakšen je najboljši razvlažilec zraka?

Kako deluje razvlažilec zraka?

Pomembne stvari, ki jih moram vedeti pred nakupom razvlažilca zraka

1. Velikost prostora, kjer bomo razvlažilec uporabljali

2. Stopnja vlažnosti v prostoru

3. Namen uporabe razvlažilne naprave

4. Poraba energije in varčnost naprave

5. Servis in svetovanje


Ustvarjanje zdravih bivalnih prostorov je bistvenega pomena za kakovost bivanja. Za zdravo bivanje v stanovanjskih ali delovnih prostorih strokovnjaki priporočajo od 40 do 60 % vlažnost zraka. Kadar se vlažnost dvigne nad ta odstotek, to pomeni tveganje za naše zdravje in dobro počutje.


Ali veste, kakšna je vlažnost zraka v vašem domu?


Najboljša rešitev proti vlagi je izsuševanje prostorov


Poglejmo, kakšne so posledice previsoke vlažnosti prostorov in kako vlažnost zraka znižati. Ob precej previsoki vlažnosti, nekje več kot 80 %, se na stenah lahko pojavi plesen, ki ima škodljive učinke na naše zdravje.


Plesen na stenah ni nedolžna stvar. Med drugim lahko povzroči iritacijo oči, vnetje kože ter glavobole. Večje tveganje pa predstavlja za tiste, ki imajo alergije, astmo in nekatera druga zdravstvena stanja.

Povišana vlaga v prostoru pomeni tveganje za zdravje

Ostali kazalniki, ki nam pokažejo, da je v zraku vlage preveč, pa so:


 • kondenz oz. zarošena stekla na oknih,
 • vonj vlage v zraku, ki nas spominja na vonj v savni.


Ojoj! To so prvi kazalniki, da nekaj ni v redu. A prepričajmo se na najbolj preverjen način, z merjenjem vlažnosti - to nam bo dala jasno sliko o tem, kako ukrepati. Vlažnost zraka preverite s pomočjo higrometra oz. vlagomera.


Če je vlažnost višja od 60 %, je smiselno razmisliti o nakupu razvlažilca zraka. Še pred tem pa se lahko poslužite tudi drugih načinov za izsuševanje prostorov vašega doma.


Načini za zmanjševanje vlage v prostoru


Seveda je sprva smiselno uvesti bolj blage ukrepe. Tiste, ki nas stanejo zgolj nekaj pozornosti in spremembe navad. Poglejmo si, kaj vse lahko storimo, da bi zmanjšali vlago v našem domu oz. delavnem prostoru.


Za zmanjševanje vlage v prostorih se priporočajo sledeči ukrepi:


 1. Z odpiranjem oken prezračite celotno stanovanje ali hišo večkrat na dan in odstranite vzrok za nastanek vlage, v kolikor ga poznate.
 2. Ogrevajte prostore na višjo temperaturo, s čimer znižate odstotek relativne vlage. Strokovnjaki pravijo, da s povišanjem temperature za 4 stopinje, znižamo delež relativne vlage za kar 10 %.
 3. Kadar s prvima dvema ukrepoma niste uspeli znižati vlažnosti prostora – takrat pride na vrsto nakup in uporaba razvlažilca zraka.
 4. Če si želite še bolj celovito in dolgoročno rešitev, pa je ena od možnost tudi vgradnja centralnega prezračevalnega sistema in/ali bolj kakovostna izolacija stavbe. V tem primeru se na zunanje stene namesti tudi izolacijo, ki je odporna proti vlagi.


Preberite si še nekaj drugih nasvetov, kako se znebiti vlage v domu.

Prezračevanje prostorov zniža vlago v prostoru

Kdaj je potrebno kupiti razvlažilec zraka?


Če povzamemo, je torej uporaba razvlažilca zraka smiselna, kadar v prostoru/ih daljše časovno obdobje merimo vlago nad 60 %. In kadar ukrepi prezračevanja in ogrevanja prostorov ne prispevajo k zadostnemu znižanju vlage.


Ali ste vedeli?


... Da razvoj plesni in povišana vlažnost v domu nista edina razloga za uporabo razvlažilcev zraka. Uporabimo jih lahko tudi:


 • v primeru poplave v stanovanjskih in poslovnih objektih (sanacija),
 • za sušenje perila v prostoru,
 • za vzdrževanje nivoja vlažnosti v posebnih prostorih kot so npr. arhivi,
 • za odvajanje presežne vlage v welness prostorih,
 • za razvlaževanje zraka pri novogradnjah v času gradnje.


Kakšen je najboljši razvlažilec zraka?


V Ream-u vam nudimo razvlažilne naprave vrhunske nemške blagovne znamke Aerial. Gre za znamko, ki ima kar 30-letno tradicijo izdelave razvlažilnih naprav in omogoča naprave za vse namene uporabe. Te ob zelo tihem delovanju zagotavljajo visoko učinkovitost delovanja. Poleg tega so zelo enostavne za uporabo.


Kaj pa profesionalna raba?


Ob tem so profesionalni industrijski razvlažilci zraka zelo priročni tudi za sušenje vlažnih kleti, garaž, arhivov in starih zidov. Njihova prednost je tudi v tem, da preprečujejo zatohel vonj, rast plesni in propad zidov.


Razvlažilce zraka uporabimo ob povišani vlažnosti v prostorih, ob poplavah v objektih in pri novogradnjah v času gradnje.


Kako deluje razvlažilec zraka?


Poglejmo še, kako razvlažilec zraka pravzaprav deluje.


Razvlažilci zraka delujejo po principu absorbcije. To pomeni, da iz okolice nase vežejo vodo. Glede na to, da zrak več vlage lahko sprejme pri višji temperaturi, manj pa pri nižji, to storijo na način, da zrak ohladijo.


Kakšen je postopek? Vlažni zrak se s pomočjo ventilatorja v prostoru vsesa ter se s pomočjo uparjalnika toplotne črpalke ohladi in loči (kondenzira) od zraka. Suh zrak se nato v kondenzatorju toplotne črpalke segreje in vrne nazaj v prostor. Tam se meša z vlažnim sobnim zrakom, dokler ni dosežena željena vlažnost.


Pomembne stvari, ki jih moram vedeti pred nakupom razvlažilca zraka


Odlično! Sedaj razumemo, kako razvlažilec zraka deluje in v katerih primerih ga je smiselno uporabiti. A pri nakupu se hitro znajdemo pred dilemo, kateri razvlažilec zraka kupiti.


Upoštevajmo teh 5 dejavnikov:


1. Velikost prostora, kjer bomo razvlažilec uporabljali


Izmerite prostornino (in ne površino!) prostora ali prostorov, v katerih boste razvlažilec zraka potrebovali. Potem med izbranimi razvlažilci poiščite tistega, ki omogoča razvlaževanje za ustrezno prostornino.


Primer: Za primer bomo vzeli Razvlažilec zraka AD-110, ki je namenjen uporabi v stanovanjske namene. Ta omogoča razvlaževanje prostora velikosti do 140 m3. Medtem Razvlažilec zraka AD-660, ki je namenjen za industrijske namene, zagotavlja razvlaževanje prostora velikosti do 680 m3.

Razvlažilec zraka za stanovanjske in industrijske namene

2. Stopnja vlažnosti v prostoru


Pomembno je tudi vedeti, kakšna je stopnja vlažnosti v prostoru. Le tako bomo lahko izbrali primerni model razvlažilca. V povezavi s tem preverimo tudi, kakšno velikost rezervoarja za vodo ima razvlažilec.


Primer: Razvlažilec zraka AD-110 omogoča razvlaževanje od 8 do 15 litrov na dan, glede na temperaturo prostora. Medtem Razvlažilec zraka AD-660 zagotavlja razvlaževanje od 18 do 52 litrov na dan.


3. Namen uporabe razvlažilne naprave


Izbira razvlažilnika je v veliki meri odvisna od tega, zakaj ga želimo uporabiti. Če ga bomo uporabljali v bivalnem prostoru, denimo v dnevnem prostoru, je izredno pomembno, da je naprava čim bolj tiha.


Primer: Razvlažilec zraka AD-110 ima glasnost 46 (dB), Razvlažilec zraka AD-660 pa 53 (dB).


4. Poraba energije in varčnost naprave


Ker mora biti v mnogih primerih razvlažilec zraka vklopljen ves čas, je pomembno, da je naprava energetsko varčna. Pomembno je tudi preveriti, ali ima naprava higrostat. Kajti ta vam med drugim omogoča, da se naprava ob doseženi ciljni vlažnosti samodejno izklopi.


Primer: Obe omenjeni napravi sta energetsko učinkoviti in varčni. Razvlažilec zraka AD-110 ima vgrajen tudi integriran higrostat, v katerega vpišete željeno vlažnost zraka. Razvlažilec zraka AD-660 pa vsebuje napredno »Blue Dry« tehnologijo, ki med delovanjem zagotavlja še večjo varčnost porabe.


5. Servis in svetovanje


Ko izbiramo ponudnika naprav za razvlaževanje, je smiselno razmisliti tudi o tem, kakšne so storitve, ki jih ta ponuja. Ali vam je na voljo za servisne storitve in svetovanje v primeru težav ter kakšni so pogoji garancije.


Z veseljem vam svetujemo, če imate dodatna vprašanja ali želite razjasniti dileme pri izbiri. Obrnite se na nas v podjetju Ream in nam pošljite vprašanje ali povpraševanje. Tukaj smo za vas in se vas veselimo!


Zaključek


Pogledali smo si, kateri razvlažilec zraka izbrati - in v katerih primerih je to smiselna izbira. Razvlažilci zraka učinkovito razvlažijo prostor s previsoko vlago, v katerem obstaja tveganje za nastanek plesni in s tem tveganje za zdravje. Razvlažilce zraka uporabimo tudi ob poplavah v prostorih in za sušenje prostorov pri gradnji novogradenj. Pri nakupu pa je smiselno upoštevati karakteristike prostora in namen uporabe, vlažnost v zraku in zmogljivost naprave.

# Značke objave