Čisto novo – evolucija samočistilnih premazov

Evolucija samočistilnih premazov

Poslanstvo proizvajalca se ne konča po dokončanju izdelka. Njegovo poslanstvo je namreč izdelava izdelka, ki ostaja čist in delujoč dolgo časa. To je načelo, ki je Mitsubishi Electric spodbudilo k razvoju lastnih samočistilnih premazov - projekt, ki se je začel pred več kot 15 leti in še naprej prinaša inovativne rešitve.


Nano premazi rešujejo svet


Tako imenovani nano premazi so že nekaj let pravi hit, saj dajejo materialom različne lastnosti, kot so trdnost, kompaktnost, odpornost na praske in temperaturo, virtualno prosojnost ter samočistilnost. Zaradi tega so izjemno privlačni za uporabo v različnih industrijah od vojaške, medicinske pa vse do izdelave vsakodnevno uporabnih predmetov.


Gre za materiale z delci velikim manj kot 100 nm. Najpogostejši nano premazi so narejeni iz karbidov, nitridov, boridov in oksidov prehodnih elementov oziroma kovin iz III. in IV. skupine periodnega sistema. Aplicira pa se jih na kovino, plastiko, steklo, tkanine in druge materiale, ki potrebujejo zaščito ali posebne lastnosti, ki jih material sicer nima.

Zaščita pred vsakovrstno umazanijo

Mitsubishi Electric se ponaša z vrsto različnih električnih naprav od klimatskih naprav, toplotnih črpalk, pa vse do dvigal, generatorjev in celo satelitov. Vse so namenjene izboljšavam našega življenja, ki se tičejo udobja, varnosti, učinkovitosti in komunikacij in tako naprej. Hkrati pa je vsaka izmed njih zgrajena iz delov in materialov, ki uporabnika le redkokdaj zanimajo, a opravljajo ključne funkcije. Eden od takih elementov Mitsubishi Electric naprav so prav nano premazi.


Nano premazi so doma v mnogih Mitsubishi Electric napravah, kot so klime, prezračevalni sistemi in drugi izdelki. Na plastiki in drugih materialih, iz katerih so naprave narejene, ustvarjajo tanko membrano, ki preprečuje, da bi se na vitalnih delih nabiral prah. To  podaljša življenjsko dobo naprave in izboljšuje njeno delovanje, s čimer se zmanjšuje potreba po servisiranju in s tem povezane stroške. Nano premazi so resnično darilo za uporabnika!


Vsa umazanija ni enaka


Vsa umazanija, s katero se srečujejo naše naprave, ni enaka. Ena je hidrofilna – to je prah, druga pa je hidrofobna, kot sta na primer maščoba in saje. Vse te vrste umazanije zlahka najdemo v svojih domovih, vendar večina premazov ne zmore zaščititi naprav pred obojimi naenkrat. Prav tako je običajne premaze težko aplicirati na plastiko. Zato je Mitsubishi Electric začel razvijati povsem svoje samočistilne premaze, ki bi rešili ta dva problema.


Običajni nano premazi so specializirani za preprečevanje ene ali druge vrste umazanije, hkrati pa privlači drugo, kar seveda ni zaželeno. Zato je Mitsubishi Electric razvil Hybrid Nano premaz, ki vsebuje tako hidrofilne kot hidrofobne delce, s katerimi odbija vsakovrstno umazanijo.


Kasneje je japonski velikan razvil še tako imenovani Smart Air Coating. To je premaz, ki preprečuje nabiranje prahu in hkrati odbija vodo, ker ustvarja super vodoodbojno plast izboklin in vdolbin v velikosti enega mikrometra. Deli, premazani z njim, odbijajo blato, mokro umazanijo, kapljice in celo sneg in led, podobno kot se vodna kapljica skotali po lotosovem listu kakor frnikula.

Smart Air - Nabiranje prahu brez premaza in po 10 letih uporabe

Kako nano premazi pomagajo klimam?


Nano premazi pomagajo klimatski napravi, da dalj časa obdrži optimalen nivo delovanja in nižjo porabo energije. Če ga nanesemo na toplotni izmenjevalnik, s tem preprečimo nalaganje umazanije na njem, to pomeni, da prah, ki pade nanj, preprosto z njega zdrsne, s čimer se zmanjša potreba po čiščenju. Če pa klimatske naprave ne čistimo, bo ta s časom potrebovala vse več energije za svoje delovanje. Premaz lahko v desetih letih zmanjša porabo energije za tretjino.


Namen nano premazov, ki jih razvija Mitsubishi Electric ni le njihova samočistilnost, pač pa zmanjševanje stroškov in podaljševanje življenjske dobe naprav.

Čist filter klimatskih naprav

Razvoj gre dalje


Yasuhiro Yoshida iz Mitsubishijevega centra za napredne tehnologije pravi, da podjetje stremi k razvoju vedno novih premazov, ki bodo uporabni še na drugih področjih. Trenutno razvijajo premaze, ki bodo učinkoviti pod vodo. Površine z njimi ne bodo postale spolzke, saj se na njih ne bodo nabirali alge, mah in drugi mikroorganizmi. Prav tako poskušajo z nano premazi reševati probleme korozije in obvladovanja toplote. Želijo si sodelovati z drugimi podjetji, da bi nano premaze izkoristili še v gradbeništvu in medicini. Še posebej si prizadevajo razviti antibakterijske in antivirusne površine, kar je v zadnjem času vedno bolj pomembno.


Pri podjetju REAM smo ponosni, da vam lahko ponudimo naprave podjetja, ki skrbi za nenehno izpopolnjevanje svojih produktov, ki vam bodo v zadovoljstvo še dolgo časa.

# Značke objave