Kaskadno delovanje toplotnih črpalk

Kaskadno delovanje toplotnih črpalk

Kaskadno delovanje, ki iz tehničnega stališča gledano pomeni zaporedno vezavo, se je na slovenskem energetskem tržišču kot termin uveljavilo za skupno delovanje večjega števila enot v enem sistemu. Ecodan toplotne črpalke lahko povežemo v en sistem - kaskado, ki je primerna za uporabo v večjih objektih, da lahko zadostimo toplotnim zahtevam objekta. Z uporabo dodatne regulacije je omogočeno kaskadno delovanje do 6 toplotnih črpalk Ecodan. Vklop števila posameznih toplotnih črpalk v kaskadi je odvisen od potreb po ogrevanju objekta. Taki primeri so večji večstanovanjski objekti, izobraževalni in komercialni kompleksi, kjer z večjim številom Ecodan enot uspešno zagotavljamo optimalno nadzorovano ogrevanje in najvišje udobje ter učinkovito varčevanje z energijo.


V želji, da toplotne črpalke kar najbolj učinkovito proizvedejo čim več toplote in imajo pri tem minimalen vpliv na okolje, Mitsubishi Electric skrbno izbira tudi hladilna sredstva. Ecodan toplotne črpalke uporabljajo hladilni sredstvi R410a in R32.


Tako kot posamezne toplotne črpalke je tudi kaskadni sistem preprosto nadzirati preko različnih možnosti, kot sta daljinski upravljalnik in aplikacija MelCloud. Kljub temu, da gre za kompleksnejši sistem ogrevanja, se za uporabnika nič ne spremeni. Mitsubishi Electric ne sprejema kompromisov glede udobja. Vedno je na prvem mestu uporabnik in njegova izkušnja.


Družinske hiše


Ne glede na to, ali gradite nov dom ali prenavljate, vam lahko kaskadni sistem toplotnih črpalk zagotovi zanesljiv vir energije za ogrevanje in sanitarno vodo. Zakaj torej namestiti dve ali več toplotnih črpalk?


Prvi argument je povečana moč. Sposobnost ogrevanja se z nizkimi zunanjimi temperaturami manjša. Čeprav Mitsubishi Electric toplotne črpalke delajo pri dovolj nizkih temperaturah, da se odlično vklopijo v naše zimske razmere, se še vedno lahko zgodi, da preseneti zima z ekstremno mrzlimi dnevi. To sicer ni ravno pogosto, je pa takrat koristen kaskadni sistem, kjer si delo porazdelita dve napravi.


Drugi argument je gospodarnost. Namesto da bi vgradili eno zelo močno toplotno črpalko, lahko v kaskadni sistem povežete dve z manjšo močjo. Kaskade Ecodan imajo poseben nadzorni sistem, ki izračuna največji dosegljivi koeficient učinkovitosti (najvišji COP) v odvisnosti od porabe energije zunanjih enot, trenutne toplotne moči in zunanje temperature ter sistem ustrezno nadzoruje. Enote so torej nadzorovane tako, da se medsebojno podpirajo in skupaj zagotavljajo potrebno moč. Tako nobene ne bo potrebno obremenjevati do konca, kar posledično privede do daljše življenjske dobe.


Še ena prednost je širok obseg modulacije, ki ga olajša delovanje v kaskadi. Funkcija redundanca povečuje zanesljivost delovanja. Če je ena naprava izklopljena, druge naprave zagotavljajo nadaljnjo proizvodnjo toplote.

Kaskadno delovanje v bloku

Večstanovanjske zgradbe


Ogrevanje večstanovanjskih stavb se počasi spreminja. Varnost energentov, naraščajoče cene fosilnih goriv, vse bolj zahtevna zakonodaja in potreba po boju s klimatskimi spremembami od nas zahtevajo, da začnemo uporabljati bolj energetsko učinkovite rešitve, ki po možnosti temeljijo na obnovljivih virih.


Stanovanjski bloki se pri nas ogrevajo s skupnimi kotlovnicami v naseljih ali pa z zemeljskim plinom, kjer je infrastruktura na voljo. Ravne strehe so primerne za montažo zunanjih enot, s čimer prihranimo notranje površine. Ecodan sistemi so modularni in jih je preprosto umestiti na lokacijo. Z njimi lahko v celoti zamenjamo ogrevanje stanovanjskega kompleksa ali pa ga kombiniramo z drugimi načini.


Komercialne zgradbe


V mestih, kjer se te zgradbe nahajajo, prihaja do ogromne količine emisij trdih delcev in CO2, kar pomeni, da mora postati tudi ogrevanje velikih komercialnih stavb bolj premišljeno. Čas je, da se nehamo zanašati na fosilna goriva in začnemo tudi ogromne objekte ogrevati z obnovljivimi viri.


Toplotne črpalke so zagotovo pravi odgovor na te težave, saj:

- pomagajo doseči cilje glede uporabe obnovljivih virov, saj:

- so zelo učinkovite,

- zmanjšujejo stroške ogrevanja in emisije CO2,

- se jih hitro in preprosto vgradi,

- so primerne za novogradnje in za renovacijske projekte

- se jih da nadgraditi, če se pokažejo potrebe po večji moči ali večjem obsegu ogrevanja,

- poleg ogrevanja pripravijo še sanitarno vodo.


Zdaj že lahko vidimo, kako kaskadni sistem koristi tudi komercialnim zgradbam, kot so nakupovalna središča ali poslovne zgradbe. Potrebe po ogrevanju so v posameznih enotah takih zgradb zelo različne. Zagotovo mora biti topleje v trgovinah z oblačili kot pa v supermarketu, ki je pod isto streho. Prav tako so delovni časi trgovin lahko zelo različni, kar povzroča neenakomerne potrebe po ogrevanju, da o vremenskih nihanjih sploh ne govorimo.


Kaskadni sistem zagotavlja enakomerno in zanesljivo dobavo toplote, pri čemer same naprave v kaskadi delujejo z nižjo močjo, kar močno vpliva na njihovo življenjsko dobo, hkrati pa skupaj zagotavljajo moč, ki jo neka velika komercialna zgradba potrebuje.

Kaskadno delovanje

V podjetju REAM smo specialisti za toplotne črpalke Mitsubishi Electric. Ne glede nato, kako velik je vaš projekt, vam bomo znali svetovati in skupaj z vami poiskati najprimernejšo rešitev za ogrevanje. Če združimo inteligentno delovanje Ecodan kaskadnih sistemov in odlično ekipo, dobimo zmagovalno kombinacijo. Veseli nas, da vam bomo lahko pomagali nadgraditi ogrevanje v tehnološko dovršen sistem naravnost iz prihodnosti.

# Značke objave