Toplotne črpalke – pogosta vprašanja

Toplotne črpalke – pogosta vprašanja

Ali lahko toplotno črpalko uporabljam 24 ur na dan?


Pametna uporaba toplotne črpalke pomeni, da je toplotna črpalka ves čas vklopljena, temperatura za dan in noč pa nastavljanja optimalno. Pri tem naj razlika med dnevno in nočno temperaturo ne bo prevelika. Če se toplotno črpalko vklaplja in izklaplja, se za to potrebuje več elektrike, po nepotrebnem pa se obremenjuje tudi napravo. Še dodaten namig: nastavite ogrevanje po vremensko vodeni krivulji namesto ogrevanja po konstantni ogrevalni krivulji, da se bo vaša toplotna črpalka ravnala po vremenu in bo v toplih dneh porabila manj energije.


Ali lahko toplotno črpalko programiramo tako, da deluje samodejno?


Da. Mitsubishi Electric ponuja 7-dnevni krmilnik, ki omogoča do štiri nastavitve na dan. To pomeni, da lahko načrtujete delovanje toplotne črpalke za cel teden! Poleg tega vam toplotna črpalka omogoča svobodo upravljanja prek pametnega telefona, tablice ali drugega računalnika, ne glede na to, kje ste.

Toplotne črpalke – način odmrzovanja

Kaj je "način odmrzovanja"?


Vse toplotne črpalke izvedejo cikel odmrzovanja, če delujejo v hladnih zimskih razmerah. Način odtaljevanja odstranjuje led na zunanji enoti. V načinu odmrzovanja toplotna črpalka za kratek čas ustavi ogrevanje. Nekatere blagovne znamke toplotnih črpalk potrebujejo dlje časa za odtajanje kot druge. Zato so toplotne črpalke Mitsubishi Electric tako učinkovite, saj od njih lahko pričakujete več ogrevanja in manj ciklov odmrzovanja, kar pomeni manjšo skupno porabo energije in večjo energetsko učinkovitost.


Ali lahko toplotno črpalko namestim sam?


Namestitev toplotne črpalke je zapleten postopek in jo je najbolj priporočljivo prepustiti kvalificiranemu monterju, saj le tako pridobite garancijo. Pooblaščeni inštalater za Mitsubishi Electric bo zagotovil, da boste dobili pravo toplotno črpalko za vašo geografsko lokacijo in prostor, da bo ta nameščena v optimalen položaj, hkrati pa boste dobili nasvete za pravilno delovanje. Šele z vsem tem bo garancija za vgrajeno napravo veljavna.

Namestitev toplotne črpalke

Ali bom potreboval več zunanjih enot, če moram ogrevati večje površine?


Ni nujno. Mitsubishi Electric ponuja sisteme, ki z eno zunanjo enoto ogrevajo celotno hišo. Lahko pa projektirate dve enoti, ki sta povezani v kaskado. Tako ena drugi pomagata, da prihaja do manjših obremenitev, s čimer se podaljša njuna življenjska doba. Namesto da bi vgradili eno zelo močno toplotno črpalko, lahko v kaskadni sistem povežete dve z manjšo močjo. Kaskade Ecodan imajo poseben nadzorni sistem, ki izračuna največji dosegljivi koeficient učinkovitosti (najvišji COP) v odvisnosti od porabe energije zunanjih enot, trenutne toplotne moči in zunanje temperature ter sistem ustrezno nadzoruje.


Kako pogosto naj čistim toplotno črpalko?


Redno čiščenje toplotne črpalke zagotavlja optimalno delovanje z zmanjšanjem nepotrebne porabe energije; povečanje energetske učinkovitosti in omejevanje izpostavljenosti kondenzaciji. Z rednimi servisi boste zagotovili dolgo življenjsko dobo proizvoda in preprečili okvare. Na vsakih 14 dni je pametno preveriti delovanje varnostnega ventila. Sami lahko previdno očistite tudi prah z lamel uparjalnika. Lamele lahko očistite s sesalcem za prah ali pa rahlo prepihate s kompresorjem.


Ali lahko pokrijem in skrijem svojo zunanjo enoto toplotne črpalke?


Zunanja enota toplotne črpalke načelno ne potrebuje posebne zaščite. Pomembno je vedeti, da na zunanjo enoto ali okoli nje ni pametno postavljati zunanjega pohištva, rastlin ali okraskov. Vse, kar ogrozi pretok zraka okoli zunanje enote, bo ogrozilo tudi njeno zmogljivost. Zato se pred takim posegom posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo pomagal izbrati ustrezen nadstrešek ali dovolj zračno zaščito, če menite, da jo resnično potrebujete.


Če imate še več vprašanj, se lahko vedno obrnete na nas. Izkušena ekipa strokovnjakov vam bo z veseljem pomagala z odgovori in nasveti. REAM - zaupanja vreden ustvarjalec dobre klime na dolgi rok.

# Značke objave