Dvojna klimatska naprava — popolna za hišo ali vikend

Dvojna klimatska naprava

Dvojna klimatska naprava.

 

Kako hladiti in ogrevati hišo ali vikend? Rešitev je zelo preprosta — dvojna ali multi-split klimatska naprava. Omogoča hitro montažo, učinkovito ogrevanje in hlajenje v enem in upravljanje na daljavo. Mar ni krasno, da vas v prostorih pričaka ravno pravšnja temperatura?

 

Kazalo vsebine:

Kaj je dvojna klimatska naprava?

Koliko notranjih enot lahko povežemo na eno zunanjo?

Katero notranjo enoto dvojne klime izbrati?

Prednosti dvojne ali multi-split klimatske naprave

— Višja energetska učinkovitost

— Prilagajanje temperature vsakemu prostoru posebej

— Tišina

— Upravljanje na daljavo

 

Kaj je dvojna klimatska naprava?

 

Dvojna klimatska naprava ali multi-split omogoča upravljanje temperature v enem ali v več prostorih istočasno. Pri tem imamo eno zunanjo enoto, ki je povezana z več notranjimi, pri čemer so te lahko zelo različne. S tem dosežemo optimalno temperaturo v manjšem objektu, kot je recimo hiša ali vikend.

 

Dvojna klimatska naprava se najbolje obnese tam, kjer ena notranja enota ne more uravnavati temperature v vseh delih zgradbe.

 

Dvojna klimatska naprava je tako učinkovita v različnih nadstropjih, večstanovanjskih zgradbah, poslovnih prostorih, stanovanjih, hišah ali vikendih.

 

Koliko notranjih enot lahko povežemo na eno zunanjo?

 

Različne zunanje enote podpirajo različno število notranjih enot. Največkrat se kaže potreba po povezavi 2 ali 3 notranjih enot, nekateri modeli zunanjih enot pa omogočajo, da lahko na zunanjo enoto priključimo do 6 notranjih enot. Pri tem lahko izbiramo med:

 

  • Stensko klimo — ta je najpogostejša v notranjih prostorih. Pravokotna enota se namesti na steno pod strop.
  • Kanalsko klimo — kanali, po katerih potuje zrak, so skriti v stropu, kar omogoča, da ohranimo vso stojno višino in ne spreminjamo videza prostora.
  • Talno klimo — ta spominja na radiator.
  • Stropno klimo — notranja enota se namesti na strop, ni pa vedno vgrajena vanj.
  • Vgradno klimo — ta se skrije v strop, običajno je opaziti le kvadraten pokrov z režami.

 

Mitsubishi Electric MXZ je zunanja enoto, s katero lahko povežemo od 2 do 6 notranjih enot.

 

Dvojna klimatska naprava

Multi-split klimatska naprava.

 

Katero notranjo enoto dvojne klime izbrati?

 

Glavni faktor pri izbiri notranje enote za dvojno ali multi-split klimo je konfiguracija prostora. Če govorimo o novogradnji, je najbolj praktično za prezračevanje ter klimatizacijo poskrbeti že v fazi načrtovanja. V tem primeru se lahko odločimo za npr. kanalsko klimo.

 

Sicer pa je treba preveriti, ali so stropi dovolj visoki in uporabni za stropno ali vgradno klimo, morda je v prostoru ravno pravšnja stena za stensko klimo, ali pa je bolje, če je notranja enota na tleh.

 

Prednosti dvojne ali multi-split klimatske naprave

 

S pametno razporeditvijo več notranjih enot pri multi-split sistemu lahko računamo na kar nekaj prednosti:

 

Višja energetska učinkovitost

 

Ko izberemo naprave, ki so najbolje prilagojene posameznemu prostoru, omogočamo napravam optimalno delovanje, s tem pa tudi prihranek energije, saj naprave niso toliko obremenjene. Tako si lahko temeljito znižamo položnice za električno energijo. Kar je v današnjih časih, ko se dražijo vsi energenti, zelo pomembno.

 

Prilagajanje temperature vsakemu prostoru posebej

 

V spalnicah je ponavadi dovolj, da imamo nekoliko nižjo temperaturo, medtem ko je v otroških sobah, kopalnici in dnevnih prostorih potreba po toploti večja. Tudi kuhinjo običajno segrejemo že s kuhanjem in s prižgano pečico, zato ogrevanje v teh prostorih ni tako pogosto — bolj pa potrebujemo hlajenje — še posebej sredi poletne vročine. Dvojna klima omogoča, da temperaturo prilagajamo prostoru in tako ustvarimo prijetno okolje za vse prebivalce.

 

Tišina

 

Sodobne klimatske naprave so tihe že same po sebi. Ker pa je kompresor nameščen v zunanji enoti, so multi-split notranje enote klimatske naprave resnično tihe in nemoteče.

 

Upravljanje na daljavo

 

Tudi dvojno klimatsko napravo, oziroma njene posamezne enote lahko krmilimo preko WiFi vmesnika na daljavo. Kar v praksi pomeni, da lahko temperaturo na vikendu nastavimo že med potjo in nas ob prihodu pričaka popolna temperatura.

 

Zaključek

 

Za vikend ali hišo lahko izberemo različne načine ogrevanja in hlajenja. Ponudba klimatskih naprav je res velika. Če je objekt bolj razgiban in ima zelo različne prostore, potem je pametna izbira dvojna klimatska naprava ali multi-split. Ta omogoča priklop več notranjih enot na eno samo zunanjo, kar prihrani veliko električne energije in daje več udobja v vseh letnih časih.

# Značke objave