10 mitov o klimatskih napravah

10 mitov o klimatskih napravah

1. Zaradi klime lahko zbolimo?


V slovenski kulturi je globoko zakoreninjeno prepričanje, da veter in prepih povzročata prehlad. Zato je obvezno zapiranje vrat, otroci pa morajo ob hladnejših dnevih nositi kape in druga pokrivala. Tako ni nič čudnega, da so se na tem seznamu znašle še klimatske naprave, saj lahko tudi močno in zelo hladno pihajo. Toda navadni prehlad je v resnici posledica kakih 200 različnih virusov, ki povzročajo vsem znane nadležne simptome: kihanje, smrkanje ali nadležen suh kašelj. Ti se prenašajo preko kapljic v zraku ali z neposrednim stikom z okuženimi izločki. Klimatska naprava kot taka za ta prenos prav gotovo ni vzrok.

2. Notranje enote so glasne in grde?


Glasnost klimatske naprave merimo v decibelih (dB), kot pač vse zvoke, ki nas obkrožajo. Za primerjavo si poglejmo, kako glasne so vsakdanje stvari. Verjeli ali ne, v tihem prostoru lahko namerimo približno 30-40 dB, hrup ulice seže do 80 dB, vzlet letala pa približno 120 dB. Hrup, ki škodi našemu zdravju, se giblje okoli 140 dB. Kje na tej lestvici se torej nahajajo klimatske naprave? Zunanja enota je vsekakor glasnejša od notranje, kjer lahko slišimo zvok delovanja ventilatorja in motorja. Prav tako lahko zaznamo premikanje loput in pa zvok samega zraka, ki se giblje skozi napravo. Na glasnost vpliva tudi moč delovanja naprave: močneje kot mora naprava delati, glasnejša bo. Njeno delovanje stiša tudi inverterski motor, ki skrbi, da naprava dela le toliko, kot mora. Glasnost naprave lahko preverite na energetski nalepki, s katero je opremljena vaša naprava. Na njej je napisana najvišja glasnost, ki jo naprava doseže. Pri nekaterih modelih se glasnost začne že pri 19 dB, kar je glede na prej povedano zelo zelo tiho.

Lestvica hrupa klim

Ultra tihe Mitsubishi Electric klimatske naprave


Vse klimatske naprave tega proizvajalca so zelo tihe. Njihovo delovanje se začne že pri zelo nizkih 19 dB. To jim omogočajo različne inovacije, ki jih vgrajujejo v svoje modele. Mednje štejemo izboljšan toplotni izmenjevalec, prilagojena oblika lamel in večji ventilator. Ti skrbijo, da je naprava bolj učinkovita, pri čemer gre skoznjo večja količina zraka pri nižji hitrosti. Prav posebne so tudi njihove zunanje enote, ki s posebnim načinom delovanja, ki se vklopi, ko se zunanje temperature spustijo, zmanjšuje glasnost delovanja na neverjetnih 3dB!

Samozavestno pokažite svojo klimo


Potrebno je poudariti, da klimatske naprave niso več grde in brezoblične škatle. Pri Mitsubishi Electric so oblikovali notranjo enoto z imenom Diamond. Je ozka, ima čiste, preproste linije in je na voljo v štirih barvah: rubinasto rdeča, naravno bela, biserno bela in oniks črna. Z veseljem jo boste namestili na steno, kjer bo postala pravi okras prostora.

3. Klime porabijo ogromno elektrike?


Poraba električne energije je pomemben faktor pri izbiri klimatske naprave. Učinkovitost ogrevanja in hlajenja se merita z EER in COP faktorji. Večja kot je ta številka, bolj učinkovito napravo imate. Koeficient EER (razmerje energetske učinkovitosti – energy efficiency ratio) nam kaže učinkovitost naprave pri hlajenju in je podan kot razmerje med močjo hlajenja in vloženo močjo - porabljeno energijo za hlajenje. Koeficient COP (koeficient zmogljivosti – coefficient of performance) nam kaže učinkovitost naprave pri gretju in je podan kot razmerje med močjo gretja in vloženo močjo - porabljeno energijo za gretje. Na osnovi tega faktorja lahko naredimo izračun porabe električne energije na dan. To lahko hitro naredimo s spletnim kalkulatorjem. Pri izračunu boste hitro ugotovili, da so naprave zelo varčne in vam bodo povzročile veliko manj stroškov kot morda pričakujete.


Povezava: Izračun prihrankov s klimatsko napravo.

4. Smiselno je kupiti klimo le za hlajenje?


Za domačo uporabo se največkrat odločamo za split klimatsko napravo. To je taka, ki ima ločeno zunanjo in notranjo enoto, ki sta med seboj povezani s cevmi, po katerih se pretaka hladilni plin. Trg ponuja mnogo različnih znamk in modelov, zato lahko vsak najde napravo po svojih željah. Ni potrebno, da bi iskali klimatsko napravo, ki ponuja zgolj hlajenje – če seveda nimate kakšnega prav posebnega razloga. V prehodnih obdobjih vam bo hitro ogrevanje prostorov prišlo še kako prav. Preverite koeficienta hlajenja in gretja in preračunajte, kako malo vas bo tako udobje v resnici stalo.

5. Večja je klima, boljše je hlajenje?


Klimatska naprava mora biti prilagojena prostoru, ki ga hladi ali ogreva. Prav tako je potrebno misliti na to, kakšne dejavnosti bodo v tem prostoru potekale. Moč hlajenja seveda ni odvisna od fizične velikosti klimatske naprave. Večje ni zmeraj boljše. Najbolj iskana moč klimatskih naprav je 3,5 kW, ki je po izračunih primerna za 35 kvadratnih metrov velikega prostora. Koliko moči potrebujete za svoj prostor, je pametno preveriti pri svojem prodajalcu ali serviserju.

Velikost klime ni pomembna

6. Če klima ves čas dela, prihranimo elektriko?


Stalno delovanje klima naprave je najbolj udobno za uporabnika. Tehnično gledano, se klima naprava prilagaja zunanjim okoliščinam in notranjim potrebam z invertersko tehnologijo. Sodobne klima naprave, poleg inverterske tehnologije senzorsko opazujejo prostor in prilagajajo delovanje notranje enote, tako da za uporabnika neopazno deluje z zmanjšano močjo in tako varčujejo z energijo. Stalno klimatiziran prostor je manj vlažen in enakomerno ohlajen. Poraba energije s stalno klimatizacijo je običajna enako vsakodnevnemu prižiganju in ugašanju ter posledično začasnem delovanju s polno močjo.

7. Če nastavimo na najnižjo temperaturo, se bo prostor hitreje ohladil?


V kolikor nastavimo na najnižjo temperaturo, obstaja velika verjetnost, da se bo prostor ohladil pod potencialno željeno temperaturo (npr. 7 stopinj pod zunanjo temperaturo). Z vidika uporabnosti in ekonomičnosti je bolj smiselno že v začetku nastaviti željeno temperaturo v kombinaciji s funkcijo avtomatskega ventiliranja oz. avtomatskega prilagajanja hitrosti ventilatorja notranje enote.

8. Ne potrebujem inverterskega motorja?


Inverterski motor nadzira in uravnava električno napetost, tok in frekvenco kompresorja v klimatski napravi. To pomeni, da se hitrost in moč delovanja motorja ves čas prilagajata za čim večji izkoristek. Poleg tega so zaradi takih motorjev klimatske naprave zelo tihe. Tako lahko ugotovimo, da ima tak motor poleg dolge življenjske dobe in zanesljivosti še druge dobre lastnosti: prihrani veliko električne energije in posledično denarja.

9. Dovolj je, če klimo očistimo enkrat letno?


Sesanje in brisanje prahu po stanovanju ne bosta dovolj, da bi bila vaša klima resnično čista. Redno čiščenje filtrov je nujno za brezhibno delovanje klime ter za optimalno porabo električne energije. Ko se različni filtri v napravi napolnijo z umazanijo in prahom, se zmanjša pretok zraka skozi njo. Zato mora klimatska naprava močneje delati, da zagotovi zadosten pretok, pri tem pa porablja več električne energije, kar nam lahko močno poveča številke na računu. Poleg tega prah deluje kot izolator, kar povzroča, da se naprava bolj segreva in slabše odvaja toploto iz zraka v prostoru. To pomeni, da se lahko poslovimo od učinkovitega hlajenja in svežega zraka v prostoru. Zaradi prahu lahko pride tudi do mehanske okvare na napravi, česar pa si spet ne želimo.

Čiščenje filtrov v klimatski napravi

10. Če ni nič narobe s klimo, ne potrebujemo serviserja?


Klimatsko napravo je treba redno vzdrževati. To pomeni, da jo mora enkrat letno pregledati strokovnjak, ki bo vašo klimatsko napravo temeljito očistil in dezinficiral, preveril stanje hladiva v njej in preveril, ali vse deluje, kot mora. Tako se boste izognili kar 80 % okvar med sezono in prihranili. Pokličite svojega serviserja in se naročite na pregled naprave še pred sezono, da ne boste imeli dodatnih skrbi med vročim poletjem.

# Značke objave