10 nasvetov, kako privarčevati pri hlajenju stanovanja

Kako privarčevati s hlajenjem oz. klimatsko napravo?

Na kaj najprej pomislite ob besedi poletje? Najbrž na mnogo prijetnih reči, zelo verjetno pa tudi na neusmiljeno vročino, ki se, združena z visoko stopnjo vlažnosti, spremeni v nemogoče pogoje za normalno življenje. Tako prej ali slej na vrsto pride klimatska naprava, z njo pa pomisleki, koliko nas bo hlajenje stanovanja stalo. Tukaj je 10 nasvetov, kako prihraniti in vseeno uživati v prijetnih temperaturah.


1. Razmislite, kakšen prostor boste hladili


Velikost klimatske naprave mora biti prilagojena prostoru, v katerem se bo uporabljala. Pri tem je potrebno upoštevati velikost tega prostora in pa dejavnosti, ki v njem potekajo.Ni vseeno, ali boste ohlajali industrijsko halo ali domačo dnevno sobo. Oceno lahko naredite sami, tako da izračunate površino prostora, ki ga morate hladiti in rezultat pomnožite s 25 BTU. Ta kratica pomeni British Thermal Unit in jo v industriji klimatskih naprav uporabljajo, da določijo, koliko toplote lahko naprava v eni uri odstrani iz prostora. V pomoč so vam lahko spletni kalkulatorji ali pa že pripravljene tabele. Vsekakor pa je pametno, da vam pri tem pomaga strokovnjak, ki vas bo po pregledu prostora opozoril še na kakšne druge njegove posebnosti, ki bi jih veljalo upoštevati.

2. Izberite energetsko učinkovito napravo


Podobno kot ostale gospodinjske aparate tudi klimatske naprave razvrščamo glede na energetsko učinkovitost v sedem razredov, od A do G. Energetsko najbolj varčen je razred A, najmanj pa razred G. Energetsko učinkovitost naprav kažeta koeficienta EER in COP. Koeficient EER (razmerje energetske učinkovitosti – energy efficiency ratio) nam kaže učinkovitost naprave pri hlajenju in je podan kot razmerje med močjo hlajenja in vloženo močjo - porabljeno energijo za hlajenje. Koeficient COP (koeficient zmogljivosti – coefficient of performance) nam kaže učinkovitost naprave pri gretju in je podan kot razmerje med močjo gretja in vloženo močjo - porabljeno energijo za gretje. Če torej klimatska naprava proizvaja 3 kW toplotne moči pri 1 kW električne moči, ima vrednost COP enako 3,0. Podobno je, če klimatska naprava proizvaja 3 kW moči hlajenja pri 1 kW električne moči: vrednost EER je takrat 3,0. Višje vrednosti COP in EER pomenijo energetsko učinkovitejšo opremo. Proizvajalce klimatskih naprav se poskuša motivirati, da bi zmanjšali porabo električne energije pri napravah, zato obstajajo energijske nalepke za klimatske naprave.


Obstajajo tri vrste nalepk za tri vrste klimatskih naprav:

  • hladilno-grelne,
  • klime, namenjene zgolj hlajenju,
  • klime, namenjene zgolj gretju.


Na njih je določena energijska učinkovitost za hlajenje, kar je označeno z modrim simbolom, in pa za gretje, kar je označeno z rdečim simbolom. Energijski razred je prikazan z barvnimi trakovi, kot smo že navajeni pri ostalih aparatih. Tako lahko hitro preverimo, kako varčna naprava je pred nami.

Energetsko učinkovita naprava Mitsubishi

3. Izberite dobro mesto za zunanjo enoto


Vsaka klimatska naprava deluje po principu toplotne črpalke, pri čemer izkorišča agregatno stanje plinov v svojem sistemu, ki vplivajo na to, ali plin toploto oddaja ali jo sprejema. Da bi zagotovili optimalno delovanje naprave, je pomembno tudi, kam namestimo njeno zunanjo enoto. Vsekakor ne gre zanemariti estetskega vidika, vendar pa dajte prednost uporabnosti. Zunanja enota ne sme motiti vas, ali celo vaših sosedov, saj kljub vsemu med delovanjem oddaja nekaj hrupa. Izjemno pomembno je, da ima zunanja enota okoli sebe dovolj prostora, da lahko iz nje izpihan zrak odteka nemoteno.


Ali lahko zunanjo enoto namestim na podstrešje?

Tako montažo vam odsvetujemo. Optimalna temperatura za delovanje klime je do 45 °C, na podstrešju pa je lahko ta vrednost krepko presežena, poleg tega bo delovanje naprave prostor še dodatno segrevalo. Na ta način boste porabili preveč energije, izkoristek hlajenja pa bo zelo slab. Povišane temperature lahko negativno vplivajo še na življenjsko dobo delov v sami napravi, kar vam utegne povzročiti še dodatne stroške. Vsekakor vam priporočamo, da za zunanjo enoto najdete prostor nekje zunaj stanovanja ali hiše, četudi bo to pomenilo nekoliko bolj zamudno montažo. Dolgoročno boste vseeno prihranili.

 

4. Nastavite optimalno temperaturo


Zunaj je peklenskih 40 stopinj, v stanovanju pa vas čaka sanjskih 22. Napaka! Poskrbite za svoje zdravje in nastavite razliko med zunanjo in notranjo temperaturo na največ 6 °C. Zveni malo, vendar je tako prav. V skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje mora biti temperatura prostora takšna, da nam ni ne vroče ne hladno, prav tako ne smemo čutiti nobenega pihanja ali ekstremov v količini vlage. Optimalna temperatura je torej nekje med 23 in 27 stopinj Celzija. Ko klimo prižgemo, je ni potrebno nastaviti na minimum, saj tako prostor ne bo nič hitreje ohlajen, kvečjemu boste napravo preveč obremenili in porabili preveč elektrike. Kadar z ohlajanjem pretiravamo, lahko poslabšamo astmo ali rinitis. Hitre spremembe v temperaturi so šok za telo, zato se priporoča, da tudi v avtomobilu temperaturo postopno dvigujemo, preden pridemo na cilj. Prav tako vroče vozilo pred vožnjo prezračimo in vsaj delno ohladimo.


5. Zaupajte pametni tehnologiji


Pametne termostate na klimatskih napravah lahko upravljate na daljavo s pomočjo telefonov in tablic. Tako lahko optimizirate uporabo naprave, da ni prižgana, kadar to ni potrebno, ali pa hladite le del hiše namesto cele. Aplikacije danes omogočajo povezovanje naprav v domu. Tako lahko poleg prižiganja klime na daljavo ugasnete še luči in zastrete okna, s čimer prihranite še več. Pametne naprave znajo opozoriti, kdaj je čas za vzdrževanje, s čimer vam prihranijo stroške nepredvidenih popravil. Mitsubishi Electric trenutno ponuja klimatske naprave, ki se z vašim telefonom povezujejo prek wi-fi omrežja, prav tako pa vam zunanji senzorji sami prilagajajo hlajenje glede na temperaturo zunaj. Kot pri vsem drugem se razvoj dogaja tudi na področju klimatskih naprav. Od teh, ki za hlajenje uporabljajo zrak se počasi premikamo k takim, ki delujejo s pomočjo geotermalnega segrevanja in za svoje delovanje porabijo še manj energije kot klasične klima naprave. Spremljajte trende!


INVERTER motor nadzira in uravnava električno napetost, tok in frekvenco kompresorja v klimatski napravi. To pomeni, da se hitrost in moč delovanja motorja ves čas prilagajata za čim večji izkoristek. Razmerje med vloženo električno energijo in pridobljeno grelno ali hladilno močjo je lahko celo 1:4. To pa že lahko pomeni dostojen prihranek! Pa še zelo tih je.

Pametna tehnologija v klimatskih napravah

6. Znebite se vlage


V bivalnih prostorih je pametno nadzorovati vlago. Našemu zdravju najbolj primerna stopnja vlažnosti poleti je med 45 in 50 %, pozimi pa med 30 in 40 %. Večja vlažnost povečuje tveganje za razvoj mikroorganizmov, kot je plesen. Vlaga v zraku prav tako preprečuje, da bi pot z naše kože izpareval in nas hladil, zato je občutek vročine v vlažnih dneh še hujši. V takem primeru je pametno na klimi  vklopiti funkcijo razvlaževanja, nižanje temperature pa verjetno ne bo potrebno.


7. Nehajte hladiti celotno sosesko


Zagotovo ni potrebno poudarjati, da hlajenje stanovanja pri odprtih oknih ni ravno pametna ideja. Pa vendarle je pri starejših hišah ali stanovanjih zelo verjetno, da hladen zrak vseeno nekje uhaja. Preverite, kako tesnijo okna in vrata, izolirajte podstrešja in poiščite vse luknje, skozi katere vam letijo evri. Kako varčno ali potratno je vaše stanovanje lahko preverite s pridobitvijo energetske izkaznice. Strokovnjaki izračunajo ali izmerijo vse parametre in vam izdajo tudi priporočila za stroškovno učinkovite izboljšave energetske učinkovitosti.


8. Uporabljajte senčila


Temperaturo notranjih prostorov lahko regulirate na povsem klasičen način – s senčili. Naj gre za zavese, žaluzije, rolete, screen senčila ali kakšna druga – njihov namen je zmanjšanje toplotnega učinka v tej meri, da vam ni treba preveč obremenjevati klimatske naprave. Podobne učinek ima tudi večslojna zasteklitev oken. Manj kot boste toplote spustili v prostor, manj vam ga bo potrebno ohlajati s klimo in več boste prihranili. Sodobni materiali za senčila odlično odvračajo toploto, vseeno pa so dovolj prepustni za svetlobo, da to ne moti vašega življenjskega sloga. Vsekakor je vredno investirati tudi na tem področju.


9. Stari dobri ventilator


Včasih res ni potrebno, da bi navili termostat na minimum. Uporaba preprostega stropnega ali kakršnega koli ventilatorja lahko z mešanjem zraka ustvari občutek, da je prostor za nekaj stopinj hladnejši. S tem ukrepom lahko klimatski napravi pomagate prihraniti kar do 10 % električne energije. Tudi ventilatorji so doživeli že nekaj evolucijskih popravkov. Obstajajo pametni ventilatorji, ki jih upravljate z aplikacijo na telefonu in jim tako določite čas, kdaj naj delujejo in s kakšno hitrostjo naj se vrtijo.

Hlajenje z ventilatorjem

10. Vzdržujte svojo napravo


Klimatske naprave je nujno potrebno redno čistiti in vzdrževati. V prvi vrsti je treba poskrbeti za filtre, v katerih se nabirata prah in umazanija. To zmanjšuje pretok zraka skozi njo in povečuje stroške obratovanja. Neočiščena naprava se segreva, kar lahko povzroči še mehanske okvare, česar pa si sredi sezone res ne želite. Nekaj lahko za vzdrževanje storite sami, vsekakor pa priporočamo, da enkrat letno pokličete svojega serviserja, ki bo vašo klimatsko napravo temeljito očistil in dezinficiral, preveril stanje hladilnega plina v njej in preveril, ali vse deluje, kot mora. Tako se boste izognili kar 80 % okvar med sezono in s tem prihranili.


Tukaj je torej naš izbor 10. ukrepov, s katerimi lahko pri uporabi klimatske naprave prihranite denar, se izognete okvaram in poskrbite, da boste pripravljeni na poletje.


Imate tudi vi kakšen trik v rokavu?

# Značke objave