Vrste klimatskih naprav

Katero klimatsko napravo izbrati?

Že pri gradnji stanovanjske hiše ali poslovnega objekta je smiselno razmisliti, kakšno klimatsko napravo bomo potrebovali in vgradili. Tudi če objekt prenavljamo, ali pa smo kupili stanovanje brez klime, se postavijo vprašanja: kaj sploh potrebujemo, kaj od take naprave pravzaprav pričakujemo, kam jo lahko postavimo in nenazadnje – kakšne so naše finančne zmožnosti.


Pri podjetju REAM smo naše naprave razporedili v naslednje kategorije: stenske, talne, kasetne in kanalske. Poleg tega vam pomagamo izbrati pravo napravo glede na to ali potrebujete bivalno ali profesionalno klimatsko napravo ali pa si želite multi sistem.


V nadaljevanju si preberite, kakšne so prednosti posameznega tipa naprave, za pomoč pri izbiri in več informacij pa se zmeraj lahko obrnete na nas.

Bivalne klimatske naprave


Te so namenjene stanovanjem, hišam, vikendom in drugim bivalnim prostorom. Najbolj so popularne poleti, saj zagotavljajo prijeten hlad, vse več pa se jih uporablja v prehodnem obdobju in v hladnejših dnevih za dogrevanje in ogrevanje. Naprave so lahko različne, običajno pa se uporablja split, oziroma multi split sistem, kjer je zunanja enota povezana z eno ali z več notranjimi enotami. Nekateri modeli so opremljeni z dodatnimi filtri, ki odstranjujejo alergene, prah in vonjave.

Bivalne klimatske naprave

Profesionalne klimatske naprave


Kadar je potrebno ohlajati večje prostore in je razdalja med enotami večja, je potrebno poseči po profesionalni klimatski napravi. Te so sposobne prostore ohlajati tudi pozimi, vse do – 15 stopinj. Sem sodijo: kuhinjski model, samostoječi model, kanalski model z večjim statičnim tlakom, stenski in kasetni model. Podobno kot pri bivalnih modelih je tudi tu mogoče povezati več notranjih enot na eno zunanjo. SEER in SCOP izkoristka sta pri takih napravah zelo visoka.

VRF sistemi


Ti so namenjeni komercialnim zgradbam – recimo trgovinskim centrom, poslovnim in proizvodnim objektom ter večjim bivanjskim objektom. VRF sistem (Variable Refrigerant Flow) je zelo sofisticiran sistem hlajenja in ogrevanja, pri katerih lahko izpostavimo nekatere posebne lastnosti:

  • možnost povezave velikega števila notranjih enot v en sistem
  • možnost kombinacije enot z direktno ekspanzijo ter hidro modulov v en sistem
  • omogoča zelo dolge instalacije prefinjen način centralnega nadzora
  • modularnost


Sistem omogoča nadzor nad vsako posamezno notranjo enoto in se ga da zlahka nadgraditi, če je to potrebno. Najpopularnejši so sistemi, ki hladijo in ogrevajo, vendar se enaka funkcija izvaja pri vseh notranjih enotah naenkrat. Najbolj sofisticirani pa so sistemi, pri katerih lahko vsaka notranja enota deluje po svoje – torej en lokal v nakupovalnem središču se ogreva, drugi pa hladi.

VRF sistemi

Kakšen model izbrati?


1. Stenski


Sem sodijo vse klimatske naprave, ki jih montiramo na steno. Običajno gre za split sistem, kar pomeni, da je naprava sestavljena iz zunanje in vsaj ene notranje enote. Taki modeli so v Sloveniji najbolj popularni, pa naj gre za domačo ali profesionalno rabo. Montiramo jih pod strop (odmik vsaj 7 cm). Z njimi ohlajamo in ogrevamo manjše prostore, kot so dnevna soba, kuhinja ali pisarna. Poskrbeti je potrebno, da ima naprava okrog sebe dovolj prostora, da lahko zrak iz nje prehaja nemoteno in tako učinkovito zaokroži po celotnem prostoru. Notranje enote na steni običajno niso vizualno moteče, z modernimi nastavitvami pa ublažimo tudi njihovo pihanje in glasnost, da je bivanje v prostoru čim bolj prijetno. Če želimo bolj natančno uravnavati temperaturo v stanovanju, je smiselno v sobe namestiti več notranjih enot vezanih v multi split sistem.

2. Talni


Modeli talnih klimatskih naprav so videti kot moderni konvektorji, pa vendarle niso postavljeni direktno na tla, pač pa so obešeni na steno zelo blizu tal (odmik 10 cm). Obstajajo modeli, ki jih je mogoče delno vzidati, da zasedejo čim manj prostora. Podobno kot stenske enote imajo te klime različne filtre, ki skrbijo za kvaliteto zraka v prostoru, ter različne funkcije delovanja. Upravljamo jih z daljinskim upravljalnikom. Primerne so za prostore, kjer ni prostora za stensko montažo, recimo zaradi velikih steklenih površin ali nizkih stropov ali pa tam, kjer preprosto ne želite kvariti estetskega učinka določene stene. Pri tem je potrebno spomniti, da so notranje enote klimatskih naprav vse lepše in pri Mitsubishi Electric ponujajo estetske modele, ki jih boste z veseljem pokazali.

3. Kasetni


Taka naprava je primerna za vgradnjo v spuščene strope v stanovanju ali poslovnem prostoru. Idealne so za vgradnje v Armstrong strope. Praktično poravnana s stropom je maska klime, ki ima izpih na vseh štirih straneh, da zagotavlja optimalno razporeditev zraka. Sestavljata jo zunanja in notranja enota, upravlja pa se jo podobno kot ostale klimatske naprave. Njena prednost je v tem, da je praktično neopazna, je pa potrebno o njej razmisliti že pri gradnji objekta.

Kasetni model klimatskih naprav

4. Kanalski


Kanalske enote so zelo enostavne za montažo, primerne pa so za vgradnjo v spuščene strope, kjer ni veliko manevrskega prostora. Pri njih je mogoče nastaviti različne hitrosti ventilatorja in se poigrati s statičnim tlakom v napravi. Ta skrbi za to, da se zrak v sistemu premika hitreje oz. močneje: pretok v nekaterih modelih je celo več tisoč kubičnih metrov na uro. Enostavno se jih povezuje z multi-split enotami, kar pomeni, da lahko z eno zunanjo enoto povezujemo več notranjih.

5. Multi


Mitsubishi Electric MXZ Multi Split sistem je namenjen ogrevanju in hlajenju ločenih prostorov. To naredimo tako, da na eno zunanjo enoto povežemo do 6 poljubnih notranjih enot (stenske, kasetne, kanalske). To pomeni, da za vsak prostor najdemo najprimernejši način za ogrevanje in hlajenje, prav tako pa poskrbimo za estetskost vsakega posebej. Zunanje enote so kompaktne, sama montaža enostavna, saj naprava sama diagnosticira morebitne napake v električni povezavi in v nekaterih primerih tudi odpravi napake v komunikacijski povezavi.

Multi model klimatskih naprav

Preden torej posežete po denarnici, razmislite, za kakšen namen klimo sploh potrebujete, potem pa poglejte, kateri model bo zato najbolj primeren. Izbire je veliko, zato se po nasvet obrnite na naše strokovnjake, ki vam bodo z veseljem pomagali pri izbiri in kasneje pri montaži ter pri rednem letnem servisiranju.

# Značke objave
# Naključni prispevki