Ob ogrevanju in izolaciji je pomembno tudi dobro prezračevanje

Dobro prezračevanje je zelo pomembno

Prihajajo hladnejši dnevi, ko prav radi zapremo vsa okna in se že po malem ogrevamo. Hladen jutranji ali večerni zrak nam nista več po godu, da bi takrat dalj časa zračili hišo ali stanovanje. Vendar je kvalitetno zračenje nujno tudi v takem vremenu. Če se želimo izogniti nastanku plesni, moramo spremeniti svoje navade ali pa namestiti dober prezračevalni sistem. Če k temu dodamo še sodobno ogrevanje in primerno izolacijo objekta, se nam obetata dva čudovita, čeravno hladna letna časa.

Ogrevanje, izolacija, prezračevanje – trojica za zdravo in udobno bivanje


Da bi v svojem domu zagotovili udobno in zdravo okolje, potrebujemo ogrevanje, na primer s toplotno črpalko, in prezračevanje, da zagotovimo dovolj svežega zraka. Noben od teh sistemov sam zase ni dovolj, oba skupaj namreč potrebujeta še tretjega, če želimo, da bo njuno delovanje kar se da učinkovito. To je izolacija. Moderen dom samo z vsemi tremi elementi skupaj postane stroškovno učinkovit in zdravju prijazen.

Ogrevanje


Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča, da je temperatura v stanovanju najmanj 18 stopinj Celzija, saj toplo bivališče pomeni manj bolezni, v ogrevanem stanovanju pa je vsekakor udobneje živeti. Še posebej pomembno je, da so na toplem občutljive populacije ljudi: otroci, dojenčki in starejši. V ogrevanem stanovanju pa bodo tudi vaši osebni predmeti imeli daljšo življenjsko dobo.

Izolacija


Ozaveščenost o pomenu izolacije je vse večja, vendar ni odveč, če še enkrat poudarimo, da na ta način zmanjšujemo stroške ogrevanja, zadržujemo naravno temperaturo v prostoru in povečujemo vrednost nepremičnine. Z izolacijo se povečuje zdravje prebivalcev, saj so temperature skozi vse letne čase enakomernejše, nastanek plesni in vdor škodljivih bakterij pa sta zmanjšana.

Izolacija

Prezračevanje


Nujno je, da v stanovanju zagotovimo čisto, sveže in zdravo okolje. S prezračevanjem zmanjšujemo nabiranje kondenza na oknih in stenah, kar vodi v razvoj plesni. Kadar odpiranje oken ne zadostuje, je potrebno poseči po tehnološko naprednejšem prezračevanju, ki zagotavlja stalni dovod svežega zraka. Moderno prezračevanje omogoča hitro in učinkovito izmenjavo zraka, ne da bi pri tem ustvarjalo neželen prepih. Obstajata dva osnovna sistema prisilnega prezračevanja.

Lokalno prezračevanje


Naprava za lokalno prezračevanje je namenjena prezračevanju le enega prostora. Običajno namestimo na zunanjo steno v prostoru, za kar potrebujemo le enega ali dva cevna preboja stene. Poseg sam po sebi ni zahteven, pozorni moramo biti le na to, da s tem ne posegamo v zgradbo, kjer to ni dovoljeno. O tem se je treba prepričati predvsem pri večstanovanjskih zgradbah, ki morajo ohranjati enoten videz fasade ali pa na spomeniško zaščitenih objektih. Lokalne prezračevalne naprave so idealne za prostore do površine 80 m2 in rekuperirajo do 80 odstotkov toplote. Delujejo tiho in so energetsko ekonomične.

Delovanje prezracevalne naprave

Zmogljivost lokalne prezračevalne naprave izberemo glede na dejavnosti, ki potekajo v določenem prostoru. Če se v njem zadržujemo več časa, potem izberemo napravo s pretokom 25m3/h na osebo. Za spalnico z dvema človekoma je to potemtakem 50m3/h. Kadar pa se v prostorih ne zadržujemo veliko, je dovolj, da je naprava sposobna v dveh urah zamenjati ves volumen zraka v njem.

Centralno prezračevanje


Za razliko od lokalnega prezračevanja pri centralnem običajno prezračujemo vse ogrevane prostore. Centralno prezračevanje je zasnovano tako, da dovaja svež zrak v čiste prostore in obremenjenega z vlago in vonjavami odvaja iz prostorov. Vedno se je glede količine svežega zraka potrebno prilagajati uporabniku prostora in ne le velikosti prostora. Tak sistem sestavljajo cevna napeljava, izmenjevalnik toplote (rekuperator) z možnostjo povezave z ogrevalnim in hladilnim sistemom v hiši ter osrednje krmiljenje. Prezračevanje vseh prostorov je mogoče le, če imamo nameščeno parno število distribucijskih elementov, vrata med prostori so odprta ali pa so na njih reže za prezračevanje.


Oba prezračevalna sistema temeljita na vračanju toplote odpadnega zraka, kar pomeni, da topel izhodni zrak v napravi (v izmenjevalniku toplote) odda toploto hladnejšemu zunanjemu zraku na poti v prostor. Odstotek rekuperacije toplote nam pove, kolikšen delež toplote izhodnega zraka je pri tem izkoriščen.

IFrame

Subvencije EKO sklada

EKO sklad na svoji spletni strani razpisuje pogoje za pridobitev subvencije za namestitev prezračevalnih sistemov.

Eko sklad - prezračevanje

»Prezračevalne naprave, namenjene centralnemu prezračevanju, morajo dosegati toplotni izkoristek rekuperacije toplote (ηt) vsaj 80 %, razen enot z entalpijskim prenosnikom toplote, ki morajo dosegati toplotni izkoristek rekuperacije toplote vsaj 74 %. Prezračevalne naprave za lokalno prezračevanje morajo dosegati toplotni izkoristek rekuperacije toplote (ηt) vsaj 70 %, vse prezračevalne naprave pa ne smejo presegati specifične vhodne moči (SPI) 0,45 W/(m3/h). Prezračevalne naprave za lokalno prezračevanje, ki izmenjujoče dovajajo zrak v prostor in odvajajo zrak iz prostora, morajo biti vgrajene v paru in med seboj sinhronizirane.

Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 20 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot:

  • 2.000 EUR za izvedbo centralnega prezračevalnega sistema v posameznem stanovanju;
  • 300 EUR na prezračevalno napravo, namenjeno lokalnemu prezračevanju.«

Kaj je entalpijski prenosnik (izmenjevalec) toplote?


Je del prezračevalnega sistema, ki ima to nalogo, da vrača vlago iz odvodnega zraka v svež dovodni zrak. To je še posebej pomembno v zimskem času, ko je zunanji zrak zelo suh. S pomočjo posebej razvite polimerne membrane v entalpijskih izmenjevalnikih se poleg toplote med dvema pretokoma zraka prenaša tudi vlaga. Količina vlage, ki se prenese, je odvisna od relativne vlažnosti notranjega in zunanjega zraka in je lahko tudi do 60 %, s čimer se preprečuje premajhna relativna vlažnost v prostorih.

Entalpijski prenosnik toplote (mitsubishi jedro)

Čas je, da prezračevanje svojega stanovanja, hiše ali poslovnih prostorov dvignete na višjo raven.

# Značke objave