Multi split sistemi

Multi split sistemi

Pri odločitvi, kakšno klimo potrebujemo, je treba upoštevati nekaj faktorjev kot so: velikost prostora, usmerjenost glede strani neba, sončna svetloba, uporaba prostora in načini ogrevanja. Če imamo namen s klimo ogrevati ali hladiti več prostorov, ki med seboj niso najbolj povezani ali pa so v različnih nadstropjih, potem je prava rešitev tako imenovani multi split sistem. Z multi split sistemom zagotovimo medsebojno neodvisno delovanje notranjih enot.


Kaj je multi split?


Pri podjetju REAM smo naprave razporedili v naslednje kategorije: single- stenske, talne, kasetne, kanalske in multi. Med single in multi klimatskimi napravami je pravzaprav lahko ločiti. Single split je sestavljena iz ene zunanje in ene notranje enote, ki sta med seboj povezani. Pri multi split sistemu MXZ-F, pa je mogoče na eno zunanjo enoto priključiti do 6 notranjih enot.


Multi split klimatske naprave omogočajo hlajenje/ogrevanje več prostorov naenkrat. Sestavljene so iz ene zunanje enote in več notranjih enot, ki jih lahko poljubno montiramo v različne prostore, ki jih želimo hladiti ali ogrevati. Multi split klimatske naprave so zelo uporabne za hlajenje ločenih prostorov ali različnih nadstropij vaše hiše. 


Na zunanjo enoto lahko v takem sistemu priključimo različne notranje enote:

 • stenske,
 • talne,
 • kasetne in
 • kanalske.
Ena zunanja enota

Serija MXZ


MXZ so zunanje enote Mitsubishi Electric klimatskih naprav, ki se s svojo močjo od 3.3 do 12.2 kW povezujejo z M, S in P serijo notranjih enot, s čimer zadovoljijo potrebe različnih uporabnikov. To je zagotovo najboljša rešitev, ki jo nudijo multi split sistemi. Prva številka pri modelu nam pove, koliko notranjih enot je mogoče nanjo priključiti, zato se lahko po njej že hitro orientiramo, kaj pravzaprav potrebujemo.


Enota MXZ-6F122VA, na katero lahko priključimo 6 notranjih enot, se ponaša s hladilno kapaciteto 12.2 kW, ogrevalno pa 14.0 kW. Pri modelu MXZ-2F33VF, ki se povezuje z dvema enotama, se ta kapaciteta giblje med 3,3 in 4,0 kW. Različne enote lahko med seboj primerjate tudi po energetskem razredu, ki mu pripadajo. Vsi modeli se gibljejo med A in A+++, kar pomeni izjemno varčnost in učinkovitost. To lahko preverite tudi s številoma SEER in SCOP, ki sta prav tako zelo visoka (več kot 4.0). Podatek, ki ga prav tako ne gre zanemariti, je glasnost same naprave. MXZ modeli se ponašajo s tihim delovanjem, saj se jakost zvoka giblje med 50 in 70 dB, kar je enako kot normalen pogovor ali zvok z ulice. Povprašajte svetovalca ali prelistajte kataloge Mitsubishi Electric naprav in v njih boste našli vse lastnosti enot, ki vam bodo pomagale pri odločitvi. Navdušujoče število različnih MXZ modelov vam omogoča, da sestavite ravno pravo multi split klimatsko napravo zase.


Serija MXZ-F


Zunanje multi split naprave MXZ-F serije nudijo priklop od 2 do 6 notranjih enot različnih dimenzij in barv, ki se skladajo z vsakim tipom prostora in poskrbijo še za tako specifične želje. Notranje enote so lahke in nevpadljive.


Serija MXZ Zubadan


Ta serija je namenjena primarnemu ogrevanju in je primerna za priklop dveh ali štirih notranjih enot. Običajen model MXZ ne omogoča vzdrževanja ogrevalne moči pri zelo nizkih temperaturah, Zubadan zunanja enota pa je tega sposobna tudi pri -25 stopinjah Celzija zunanje temperature. Zubadan enota tako preprečuje zamrzovanje enote in odtoka kondenza, ki pri standardnih modelih brez grelnika zaradi nabiranja ledu onemogoča delovanje sistema ali celo nastajanje okvar. Ob instalaciji takšnega sistema in potrebi po izpeljavi odtoka kondenza v cevni instalaciji je posebno pozornost potrebno posvetiti tudi temu delu. Ponujamo 2 modela zunanjih enot, notranje pa so lahko povsem poljubne.

Sistem PUMY


Gre za dvocevni multi sistem za priklop do 12 notranjih enot. PUMY serija omogoča uporabo dvocevnega sistema za optimalno klimatizacijo prostorov. Z velikim naborom notranjih enot je sistem fleksibilen pri izbiri in sestavi sistema. To omogoča enostavno prilagoditev potrebam vsake stranke. Ponujamo več modelov zunanjih enot, ki so preko razdelilne enote povezane z notranjimi enotami po vaši izbiri. S tem sistemom lahko ohlajate manjše pisarne ali različne prostore v hiši.


Kako skombinirati zunanjo in notranjo enoto?


1. Izberite notranjo enoto

Potrebujete stensko, kasetno ali morda talno enoto? Katera vam je všeč in bo hkrati zadovoljila vaše potrebe?

2. Izberite zunanjo enoto

Koliko notranjih enot imate? Boste imeli razdelilno enoto?

3. Preverite kompatibilnost

S pomočjo naših strokovnjakov in tabel v katalogih lahko natančno določite, katere enote najbolje sodijo skupaj.

Multi split sistem

Kdaj izbrati multi split sistem?


Prvenstveno se ljudje odločajo za multi split sisteme, kadar želijo ohlajati/ogrevati različne medsebojno ločene prostore z enim sistemom. Takrat se poveže ena zunanja enota z več notranjimi enotami. Drug razlog je lahko estetski: če na objektu ne želite imeti preveč zunanjih enot, si lahko omislite eno samo, ki bo oskrbovala večje število notranjih. Vsekakor imajo taki sistemi svoje prednosti:

 • učinkovito hlajenje/ogrevanje več prostorov hkrati,
 • manjše število zunanjih enot pomeni manjši strošek montaže,
 • videz objekta,
 • izbira različnih notranjih enot glede na potrebe,
 • manjši stroški hkratnega obratovanja.


Kakšne prednosti ima Mitsubishi Electric?


Zunanje enote multi split sistemov uporabljajo invertersko tehnologijo, ki zmanjšuje porabo energije in posledično tudi obratovalne stroške. Kompresor spreminja hitrost delovanja tako, da ustreza bremenu hlajenja ali ogrevanja. Tako vedno deluje le s toliko moči, kot je zares potrebno.


Vsaka notranja enota v multi split sistemu je neodvisna od drugih. To pomeni, da lahko v vsakem prostoru individualno nastavljate temperaturo. S tem so seveda povezani večji prihranki pri porabi električne energije.


Multisplit sisteme Mitsubishi Electric je mogoče komunikacijsko povezati z ostalimi produkti za ogrevanje, hlajenje ali prezračevanje. To pomeni, da lahko svoj sistem vedno nadgradite ali povežete v pameten dom. V prvi vrsti je tu za kontrolo notranjih enot MELCloud mobilna aplikacija, ki deluje kot daljinski upravljalnik preko WI-FI omrežja. Potem pa sledijo še druge možnosti nadzora celotnega sistema:


 • lokalni nadzor preko enote, ki ima podobne funkcije kot termostat,
 • centralni nadzor, ki preko zaslona na dotik nadzoruje do 50 notranjih enot in se povezuje s spletom,
 • vmesniki za različne protokole (Modbus, KNX, Bacnet),
 • računalniški nadzor, ki omogoča pregled do 200 enot.

Nikakor ne gre spregledati dejstva, da je v našem prodajnem asortimaju veliko različnih zunanjih enot, ki se brez težav povezujejo s pestro paleto notranjih enot, s čimer zagotavljamo, da boste našli rešitev zase.


Profesionalna montaža


Če vas zanima kaj več o multi split sistemih in si želite izvedeti, ali je ta način ogrevanja/hlajenja primeren za vas, se oglasite pri nas, v podjetju REAM. Z veseljem vam bomo pomagali poiskati najboljši sistem, ki bo zagotovo dosegel in celo presegel vaša pričakovanja. Poleg svetovanja vam bomo uredili tudi profesionalno montažo, ves čas pa bomo na voljo za vzdrževanje, da vam bo multi split sistem služil še dolgo časa.


Naj bo povsod v vašem domu lepo – s klimatsko multi split napravo Mitsubishi Electric.

# Značke objave