Kako izpeljati kondenz iz zunanje enote klime?

N

i več skrivnost, da klimatska naprava ne služi le hlajenju v poletnih mesecih, ampak predstavlja odlično rešitev tudi za ogrevanje v zimskih mesecih. Za ogrevanje s klimo se v zadnjem času odloča vedno več ljudi, ki cenijo, da si lahko brez truda z enim klikom zagotovijo optimalno temperaturo v prostoru v vseh letnih časih.

Kvalitetno in primerno nameščena klima lahko občutno zmanjša vaše dosedanje stroške za ogrevanje.

Ogrevanje s klimo


Če še vedno dvomite v ogrevanje s klimo, naj vam namignemo, da gre za odlično rešitev, ki v eni napravi združuje najboljše iz obeh “klimatskih svetov” – hlajenje in ogrevanje. Ker pa so pred nami najbolj mrzli meseci v letu, se bomo v tokratni objavi osredotočili na ogrevanje.


Zakaj je klima izjemno učinkovita pri ogrevanju? Ker nudi direkten prenos toplote v prostor. Pravzaprav lahko klimo enačimo s toplotno črpalko, ki deluje po principu zrak-zrak. Klima v termodinamskem procesu pozimi v fazi uparjanja hladiva pri nizkih temperaturah v zunanji enoti iz zunanjega zraka odvzema toploto in jo v fazi kondenzacije pri višjih temperaturah v notranji enoti oddaja v prostor.


Je kondenz lahko problem?


Glede na nizke zimske temperature pa se mnogi sprašujejo, kakšna je situacija z morebitnim kondenzom in kako se ga uspešno odvaja iz zunanje enote klime?


V znanju je moč! Naj vam v naslednjih vrsticah na kratko objasnimo, kakšne so možnosti izpeljave kondenza iz zunanje enote klime ob različnih zunanjih temperaturah.


Pri prostem odtekanju ne glede na temperaturo ni potreben noben dodaten element za odvajanje kondenza iz zunanje naprave klime.

Izpeljava kondenza iz klime pri različnih temperaturah


Pri zunanji temperaturi do 0°C obstajajo možnosti:

  • Prosto odtekanje (za to možnost ni potrebne dodatne opreme)
  • Vodeno odtekanje (s cevjo)
  • Ogrevano vodeno odtekanje (z grelnim kablom)

Pri zunanji temperaturi od 0°C do -15°C obstajajo naslednje možnosti:

  • Prosto odtekanje (za to možnost ni potrebne dodatne opreme)
  • Ogrevano vodeno odtekanje  (za to možnost sta nujna dodaten grelni kabel in pa zbiralnik – torej posoda za kondenz, ki mora biti nujno primerno nameščena pod zunanjo klimatsko napravo, saj sicer voda, ki odteka, zamrzne)

Pri zunanji temperaturi od -15°C do -25°C obstajajo naslednje možnosti:

  • Prosto odtekanje (za to možnost ni potrebne dodatne opreme)
  • Ogrevano vodeno odtekanje (za to možnost sta prav tako nujna dodaten grelni kabel in pa zbiralnik – torej posoda za kondenz, ki mora biti nujno primerno nameščena pod zunanjo klimatsko napravo, saj sicer voda, ki odteka, zamrzne)

Zimske razmere, kot jih v Sloveniji poznamo na Gorenjskem in Notranjskem zahtevajo posebno opremo … v primeru ogrevanja do zunanje temperature -25°C se tako v vsakem primeru priporoča Nordik zunanjo enoto klimatske naprave z oznako VGHZ. Klimatske naprave z omenjeno oznako delujejo za gretje do zunanje temperature -25°C in do -15°C zagotavljajo nazivno grelno moč,kar je bistveno več kot klasične, ki delujejo do temperature -15°C in jim grelna moč z nižanjem zunanje temperature sorazmerno pada.Pri prostem odtekanju ne glede na temperaturo torej ni potreben noben dodaten element za odvajanje kondenza iz zunanje naprave klime.


Povzemimo


Čedalje več ljudi se odloča za ogrevanje s klimo, saj le-ta predstavlja zares priročen in varčen način ogrevanja z enim samim klikom. Če ste še vedno v precepu, ali je ogrevanje s klimo prava rešitev za vas in vaš prostor, se lahko z vašimi vprašanji obrnete na strokovno ekipo REAM.

# Značke objave