Kako veste, da potrebujete prezračevalno napravo?

Prezračevanje z rekuperacijo

N

a šipah se pojavlja rosa in na stenah opažate črne pike plesni. Nič čudnega, da uporabniki prostorov kašljajo in kihajo. Tako kot pljuča, mora tudi zgradba dihati, da zamenjamo postan zrak, poln vlage, prahu, alergenov in drugih onesnaževalcev z bolj svežim in čistim zrakom. Čas je za učinkovitejše prezračevanje! 

Kazalo vsebine

1 Simptomi, ki kažejo na to, da potrebujete prezračevanje

1.1 Vlaga in plesen

1.2 Astma ali alergije

1.3 Povišane vrednosti radona

1.4 Hlapne organske spojine (VOC)

2 Lokalni ali centralni prezračevalni sistem

3 Prezračevalne naprave Mitsubishi Electric

4 Povzemimo

Simptomi, ki kažejo na to, da potrebujete prezračevanje


Kakovost zraka v prostoru neposredno vpliva na zdravje in dobro počutje, zato je treba biti nanjo zelo pozoren. Prezračevanje je pomemben del bivanja v zaprtih prostorih, vendar nanj velikokrat pozabimo. Sploh pozimi, ko ne želimo ohlajati prijetno toplih prostorov. Zbrali smo nekaj simptomov, ki kažejo, da nujno potrebujemo modernejše in učinkovitejše prezračevanje.

Še posebej pozimi radi pozabimo na prezračevanje prostorov, zato se kmalu pojavijo znaki, da naše bivalno okolje ni najbolj zdravo.


Vlaga in plesen


Vlaga v stanovanju je velik problem. Še posebej rada se pojavi v starejših hišah. Vzrok za takšno stanje velikokrat slabo prezračevanje in nezadostna izolacija. Da imamo težavo z vlago, govorijo naslednji znaki:

  • plesen in vonj po plesni,
  • razpadajoč les,
  • zatikajoča (lesena) okna in vrata,
  • odstopanje ometa in tapet,
  • težave s parketom,
  • rosa na oknih,
  • povečan pojav pršic. 


Astma in alergije

Ko se v stanovanju pojavi plesen, lahko osebe, ki pridejo v stik z njo, razvijejo alergijo ali simptome astme. Simptomi vključujejo plitko dihanje, piskanje v pljučih ali kašljanje. Tudi ljudje, ki načelno nimajo alergij, so lahko občutljivi na prisotnost plesni, kar vsekakor pomeni, da je treba problem čim prej rešiti.


Povišane vrednosti radona

Radon je plin, ki nastaja pri radioaktivnem razpadu radijav zemeljski skorji. Če so tla pod nami kraška, torej polna jam in razpok, radon še laže uhaja na površino. Na prostem to ni problematično, saj se hitro dvigne v višje sloje atmosfere, v zaprtih prosotrih pa se kopiči. V Sloveniji je veliko območij, kjer je večja verjetnost, da se v stavbah kopiči radon - predvsem na jugu in jugovzhodu države. Če želimo preveriti, kakšno je stanje, se lahko naročimo na brezplačne meritve.


Hlapne organske spojine (VOC)

Hlapne organske spojine so plini, ki se sproščajo ob staranju materialov in njihovi razgradnji v daljšem časovnem obdobju. Hlapne organske spojine najdemo v barvah, tesnilih, čistilnih sredstvih, preprogah in starem lesu.Te pa lahko resno škodujejo zdravju. V stanovanju pa jih imamo verjetno več, kot se zavedamo. Tovrstne spojine lahko povzročajo alergije, astmo, glavobole, okužbe dihal in celo resnejše zaplete.


Prezračevanje doma za boljšo kakovost bivanja

Č​e gradimo nov objekt, je smiselno vanj že od začetka umestiti centralno prezračevalno napravo

Lokalni in centralni prezračevalni sistem


Prezračevalne naprave skrbijo za redno izmenjavo zraka v zaprtih prostorih, pri čemer ne izgubljamo toplote, saj odpiranje oken ni potrebno. Kakovost zraka zagotavljajo tako, da izmenjujejo topel, vlažen in onesnažen zrak s svežim, čistim in prefiltriranim. Lokalne prezračevalne naprave skrbijo za prezračevanje enega prostora, medtem ko centralne prezračujejo celotno zgradbo. Lokalne prezračevalne naprave zadostujejo za površine manjših in srednje velikih prosotorov, medtem ko se centralno prezračevanje prilagodi površini in prostornini posamezne stavbe. Če gradimo nov objekt, je smiselno vanj že od začetka umestiti centralno prezračevalno napravo, pri starejših objektih, pa si lahko pomagamo z lokalnimi napravami, saj ne potrebujejo večjih gradbenih posegov.

Sistem prezračevanja z rekuperacijo

Prezračevalne naprave Mitsubishi Electric


Kot ostali izdelki blagovne znamke Mitsubishi Electric, so tudi prezračevalne naprave kakovostne in priporočljive za uporabo. Široka izbira modelov daje veliko možnosti, da načrtujemo sistem, ki bo popolnoma prilagojen našemu domu glede svoje zmogljivosti in glede videza. Omogočajo namreč integracijo s kanalskimi klimatskimi napravami, s katerimi zrak ogrevamo ali ohlajamo. Da bi investicijo nekoliko olajšali, se na Ekosklad seznamu stanovanjskih centralnih in lokalnih prezračevalnih naprav nahaja tudi več modelov prezračevalnih naprav, ki so klasificirane pod RVU (residential ventilation unit), za katere lahko pridobimo finančne spodbude.


Povzemimo


Prezračevanje je za kakovost bivanja izjemnega pomena. Če ni izvedeno pravilno, se v stanovanju hitro pojavijo vlaga, plesen, povišane vrednosti radona in z njimi povezane zdravstvene težave. Te lahko rešijo prezračevalne naprave. Za več informacij o tem, kakšen sistem je za vas najprimernejši, lahko kontaktirate podjetje REAM, ki je uradni distributer za prezračevalne naprave znamke Mitsubishi Electric.

# Značke objave