Kako klimatske naprave spreminjajo svet?

Klimatske naprave za boljšo produktivnost

Klimatske naprave so dvignile raven našega udobja kot še nobena druga naprava do sedaj. Omogočajo nam, da v stanovanjih, pisarnah, bolnišnicah, trgovskih centrih vzdržujemo optimalno temperaturo. Vas zanima, kako so skozi zgodovino klimatske naprave spreminjale svet?

Klimatsko napravo je enostavno jemati za samoumevno, a ko preneha delovati, takoj opazimo. Izum klimatske naprave nam je dal moč, da “nadzorujemo vreme” v notranjih prostorih.

Kako je nastala klimatska naprava?


V človeški zgodovini so se ljudje vse do izuma klimatske naprave hladili na različne načine: s pomočjo snega, ledu, hladne vode, vetra in na druge, naprednejše načine. Čeprav je danes glavni namen klimatskih naprav hlajenje in ogrevanje, pa prva klimatska naprava ni nastala s tem namenom. 


Prvo sodobno električno klimatsko napravo je leta 1902 v ZDA izumil 26-letni inženir v Buffalu v New Yorku, kjer je imelo lokalno tiskarsko podjetje zaradi visoke vlage težave s tiskom na papir. S tem namenom je bila razvita prva klimatska naprava, ki je najprej regulirala stopnjo vlage v tiskarni in s tem omogočala optimalen tisk. Šele kasneje se je začela klimatska naprava uporabljati kot sredstvo za vzdrževanje nižjih temperatur v prostorih.


Klimatske naprave so vplivale na to, kje in kako živimo ter delamo


Izum klimatske naprave nam je dal moč, da nadzorujemo temperature v prostorih. To ima večji vpliv, kot si morda mislimo, saj je možnost nadzorovanja temperatur namreč vplivala tudi na to, kje in kako ljudje živimo, kako preživljamo prosti čas, delamo, in tudi, kako produktivni smo.


Pred izumom klimatske naprave so bili deli sveta, ki so veljali za vroča in vlažna področja, manj zaželeni za življenje, vendar se je s prihodom klimatske naprave to spremenilo. Razširjena uporaba klimatskih naprav je vplivala tudi na samo zasnovo in gradnjo hiš, počitniške destinacije ter tudi na športne aktivnosti in preživljanje prostega časa


Klimatske naprave imajo velik vpliv tudi na delovno okolje, saj so zaposleni zaradi optimalnejših temperatur bolj produktivni. Najboljše klimatske naprave imajo mnoge ugodne učinke, ne le na udobje bivanja in dela, temveč s številnimi funkcijami pozitivno vplivajo tudi na naše zdravje.


Klimatske naprave povečujejo produktivnost

Klimatske naprave za boljšo produktivnost

Razcvet uporabe klimatskih naprav vpliva tudi na zdravje in dobrobit človeka. Študije namreč kažejo, da uporaba klimatskih naprav zaradi ohranjanja optimalnih temperatur znižuje smrtnost v obdobju vročinskih valov. 


Študije so pokazale tudi povezavo med produktivnostjo in nižjo temperaturo v prostoru. Strokovnjaki ugotavljajo, da je optimalna temperatura za človeško produktivnost med 18 in 22 stopinjami, kar je še posebej poleti in na območjih s toplejšim vremenom težje doseči. Zaposleni naj bi bili bolj produktivni, če delajo v prostorih z optimalno temperaturo, dokazano pa je tudi, da učenci dosegajo slabše rezultate pri matematiki, kadar temperatura prostora, v katerem se nahajajo, preseže 21 ali 22 stopinj.

Klimatske naprave vplivajo tudi na človeško produktivnost, saj pomagajo vzdrževati optimalne temperature v delovnih prostorih in šolah.

Povzemimo


Ste kdaj razmišljali o tem, kako bi danes živeli, če klimatske naprave ne bi obstajale? Seveda ne govorimo zgolj o bivalnih klimatskih napravah, temveč tudi o tistih v poslovnih stavbah, šolah, bolnišnicah, trgovskih centrih, avtomobilih, avtobusih itd. Izum klimatske naprave je naredil naša življenja udobnejša v mnogih pogledih. Še posebej je pomemben njen vpliv na naše zdravje, saj je dokazano, da nižje temperature ugodneje vplivajo na naše počutje. 


Danes se klima uporablja tudi za ogrevanje, najboljše klimatske naprave pa s svojim načinom delovanja skrbijo tudi za kvaliteto zraka v prostoru. REAM je zanesljiv ponudnik, ki vam ponuja najboljše klimatske naprave Mitsubishi Electric in Kaysun. Z lastno mrežo pooblaščenih monterjev in serviserjev ohranja nadzor nad celotnim procesom vgradnje naprave, njihove storitve pa so vam na voljo po celi Sloveniji.

# Značke objave