Toplotna črpalka - kako deluje?


Poznate delovanje toplotne črpalke? Preverimo, kako toplotna črpalka deluje in zakaj je ta inovativna, a danes povsem vsakdanja naprava tako učinkovita.


Za prijetno temperaturo vašega doma poskrbijo štirje deli toplotne črpalke: uparjalnik, kompresor, kondenzator in ekspanzijski ventil.


Toplotna črpalka je zagotovo ena od naprav, ki nam omogočajo udobno in energetsko učinkovito ogrevanje in tudi hlajenje doma. Deluje na principu prenosa toplote iz enega toplotnega vira na drugega, zaradi česar gre za napravo, ki lahko s pridom izkorišča obnovljive vire energije. V tem članku bomo raziskali, kako delujejo toplotne črpalke in zakaj so tako učinkovite.


Kako delujejo toplotne črpalke?


Toplotna črpalka deluje na osnovi termodinamskih principov, ki omogočajo prenos toplote iz nižje temperature na višjo temperaturo. Ključni deli toplotne črpalke so kompresor, uparjalnik, kondenzator in ekspanzijski ventil. Vsak od teh delov naprave ima svoj pomen in v vsakem se dogaja del procesa ogrevanja ali hlajenja vašega doma.


 • Uparjalnik: Toplotna črpalka začne delovati v uparjalniku, kjer se hladilno sredstvo (običajno plin) upari pri nizki temperaturi. Med tem procesom absorbira toploto iz okolice, kot je zrak, voda ali zemlja.
  • Kompresor: Uparjeno hladilno sredstvo se nato stisne in prenese v kompresor. Stiskanje povzroči dvig temperature plina, saj se povečuje njegov tlak. Energija za stiskanje se običajno zagotavlja z električno energijo.
   • Kondenzator: V kondenzatorju se stisnjen plin ohladi in kondenzira nazaj v tekoče stanje. Med tem procesom sprosti prej pridobljeno toploto, ki se prenese na ogrevalni sistem - na primer na radiatorje ali talno gretje.
    • Ekspanzijski ventil: Tekoče hladilno sredstvo prehaja skozi ekspanzijski ventil, ki zmanjša njegov tlak. S tem se temperatura zmanjša, in hladilno sredstvo je ponovno pripravljena za vstop v uparjalnik in začetek teh štirih korakov od začetka.


    Je toplotna črpalka učinkovita?


    Učinkovitost toplotne črpalke se meri s koeficientom učinkovitosti (COP), ki pove, koliko enot toplote lahko proizvede na eno enoto porabljene energije. COP pri toplotnih črpalkah je običajno večji od 1, kar pomeni, da za vsako porabljeno enoto energije proizvedejo več kot eno enoto toplote.    Prednosti toplotnih črpalk:

    • Energetska učinkovitost: Odgovor je torej, ja, toplotna črpalka je učinkovita. Zaradi izkoriščanja obnovljive toplote iz okolja toplotne črpalke porabijo manj energije za proizvodnjo toplote v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi. Zaradi tega gre za enega bolj varčnih načinov ogrevanja in hlajenja, s katerim dolgoročno privarčujete.
     • Okolju prijazna izbira: Z izkoriščanjem obnovljivih virov energije in zmanjšanjem emisij toplogrednih plinov toplotne črpalke prispevajo k ohranjanju okolja in zmanjševanju ogljičnega odtisa.
      • Večfunkcionalnost: Nekatere toplotne črpalke - denimo
       • Dolga življenjska doba: S pravilnim vzdrževanjem lahko toplotne črpalke delujejo dolga leta, kar predstavlja trajno naložbo v ogrevalni sistem.


       Izbira prave toplotne črpalke


       Pri izbiri toplotne črpalke je treba upoštevati več dejavnikov, kot so velikost prostora, podnebne razmere, energetska učinkovitost in zanesljivost proizvajalca. Pomembno je pridobiti strokovno svetovanje in preveriti, ali je izbrana toplotna črpalka ustrezno dimenzionirana za potrebe ogrevanja prostorov.


       Za svetovanje, prodajo in montažo toplotnih črpalk so specializirani strokovnjaki podjetja Ream. Sodelujejo s priznanimi proizvajalci, kot so Mitsubishi Electric, Kaysun, Hisense in Mitsubishi Electric Hydronics – Climaveneta.


       Za več informacij in strokovno pomoč pri izbiri in namestitvi toplotne črpalke se obrnite na podjetje Ream na brezplačno številko 080 98 98.


       # Značke objave