Pametna hiša

Pametna hiša

Pametni sistemi v hiši


Pri gradnji objektov, pa naj bodo to poslovne ali stanovanjske zgradbe, prihaja do vse večjih sprememb. Že pri njihovi zasnovi in načrtovanju se natančno ve, kako se bodo ogrevale, ohlajale in prezračevale. Prav tako se pripravijo še inštalacije za razsvetljavo, raznorazne senzorje, nadzorovanje senčil, vrat in oken – vse z namenom, da bi delovanje sistemov optimizirali, s tem pa prihranili čas in denar ter naredili bivanje bistveno bolj varno in udobno.

Pametni sistemi v hiši

Kaj je pametna hiša?


Digitalizacija naprav je danes povsem logična in vsakdanja. Vsaka naprava deluje samostojno, upravlja se jo preprosto, s pritiskom na gumb ali celo z mobilno aplikacijo, sama sporoča, kdaj pride do napak in z nekaj nastavitvami sama poskrbi za čim večjo učinkovitost. Tako danes delujejo toplotne črpalke, prezračevanje, razsvetljava, senčila ali pa varnostni sistemi. Pa vendarle lahko lastnik takih naprav namesto udobja dobi nenehno skrb za upravljanje posameznega sistema, ki ni nujno usklajen z ostalimi.


Rešitev je seveda pametna hiša. Gre za integracijo vseh naprav, ki jih krmili enoten sistem. Ta se odloča, kako upravljati s posameznimi sistemi, glede na informacije, ki jih pridobi od drugih. Če je zunaj sonce in je toplo, lahko na primer pametna hiša sama dvigne senčila in zmanjša ogrevanje v prostoru. Za tako usklajeno delovanje je nujno, da je hiša opremljena z dovolj tipali, da lahko centralni krmilni sistem natančno ve, kaj se v hiši in v njeni okolici dogaja. Tak sistem potrebuje še določene parametre, ki jih nastavi uporabnik sam s pomočjo daljincev, tablice, računalnika ali mobilnega telefona.

Pametna hiša- infografika

Pametno ogrevanje s toplotno črpalko


Eden največjih sistemov, ki jih imamo radi avtomatizirane, je ogrevanje in priprava sanitarne vode. Tukaj lahko s pametnim upravljanjem pridemo do največjih prihrankov, saj lahko skrbimo za vsak prostor posebej.


Toplotna črpalka je za integracijo v pametno hišo odlična izbira. Že v osnovi gre za ogrevanje, ki je okolju in uporabniku prijazno. Toplotna črpalka je varčna, porabi malo električne energije in ima velik toplotni izkoristek, zavzame malo prostora, ima dolgo življenjsko dobo in jo je nenazadnje preprosto upravljati. Razvoj sodobnih toplotnih črpalk teži k temu, da so narejene iz okolju prijaznih materialov, da so tišje, bolj učinkovite, da se jih preprosto vgrajuje in da so nenazadnje tudi zunanje enote čim manj vpadljive in čimbolj skladne z arhitekturo hiše.


Njihova prednost je v povezljivosti v večje sisteme in v preprostem upravljanju. Uporabnik tako samo nastavi želeno temperaturo v posameznem prostoru, centralni krmilni sistem pa poskrbi, da se to zgodi glede na vse ostale meritve, ki jih opravi v hiši.


Pameten nadzor nad toplotno črpalko omogoča tudi natančnejše spremljanje njenega delovanja. Statistike, ki jih je mogoče pridobiti, so pomemben vir informacij, s katerimi lahko delovanje toplotne črpalke primerjamo glede na prejšnja časovna obdobja in ga tako prilagodimo in optimiziramo, s čimer pridemo do še večjih prihrankov.

Mel Cloud

Pametno ohlajanje


V pametno hišo z lahko integriramo tudi klimatske naprave. Za začetek lahko svojo klimatsko napravo povežete z Wi-Fi omrežjem in z njo upravljate preko svojega mobilnega telefona. Mitsubishi Electric Wi-Fi Control omogoča nastavitve minimalne ali maksimalne temperature v sobi. To pomeni, da klima aktivno spremlja temperaturo in se prižiga po potrebi, da doseže želeno temperaturo. Z aplikacijo lahko tako zelo preprosto upravljate celo z več enotami hkrati.

Mel Cloud - DemoTukaj si lahko pogledate demonstracijo aplikacije za upravljanje s klimatsko napravo (Pritisnite na gumb: DEMONSTRATION).

Pametno prezračevanje


S prezračevanjem zmanjšujemo nabiranje kondenza na oknih in stenah, kar vodi v razvoj plesni. Kadar odpiranje oken ne zadostuje, je potrebno poseči po tehnološko naprednejšem prezračevanju, ki dodatno pomaga odstranjevati vlago iz bivalnih prostorov in hkrati zagotavlja svež zrak. Moderno prezračevanje omogoča hitro in učinkovito izmenjavo zraka, ne da bi pri tem ustvarjalo neželen prepih. Obstajata dva osnovna sistema prisilnega prezračevanja:

  • lokalno in
  • centralno.

Če je prezračevalni sistem integriran v pametni dom, pomeni, da je povezan tudi z drugimi sistemi v hiši. To pomeni, da se količina svežega zraka, ki ga sistem spusti v notranjost, prilagaja informacijam iz drugih sistemov: če je vroče, je zraka več, hkrati pa se spustijo tudi senčila. Avtomatizacija prezračevanja daje uporabniku veliko uporabnih podatkov:

  • količina porabljene energije,
  • prihranek energije,
  • stanje filtrov,
  • zgodovina delovanja.


Nadzor nad prezračevalnim sistemom je podobno kot pri ostalih sistemih mogoč preko telefona, tablice ali računalnika.

Lossnay - Prezračevalna naprava

Pametni dom ni več stvar prihodnosti ali prestiža. Je način, kako imeti vse sisteme v hiši pod nadzorom, tako pa prihraniti energijo in denar, hkrati pa z njimi upravljati kar se da preprosto in intuitivno.

# Značke objave